JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordringer i 2012

– Det ble et godt oppgjør i forhold til utgangspunktet. Alt gikk greit, bortsett fra for bussjåførene. Der er resultatet altfor dårlig, sier Kjell Atle Brunborg, leder i Norsk Jernbaneforbund.

I bussbransjen er partene enige om en avtale som sier at sjåførene skal ha en inntekt på nivå med gjennomsnittet for industriarbeidere. I mellomoppgjørene blir tilleggene kun som avtalt i frontfaget.

Bransjen har ikke lokale forhandlinger.

– Her blir neste års hovedoppgjør vanskelig. Etterslepet til industrien blir stort, sier Brunborg.

Flytoget har noe av den samme problemstillingen, med et stort gap mellom flytogvertene og konduktørene i NSB. Nå minket det noe, og det er enighet om at et partssammensatt utvalg skal «utrede muligheten til å redusere lønnsavstanden mellom flytogvert og konduktør».

– I år tok Flytoget litt innpå for første gang. I protokollen står det også at de skal minske avstanden til konduktørene, og den formuleringen må følges opp.

Mindre tid

I virksomhetene der NJF har tariffavtale klarte partene å bli enige på egen hånd, selv om lokale forhandlinger er tyngre i bedrifter som går dårlig enn i dem som har god økonomi.

Før oppgjøret startet var kravet fra LO Stat å droppe all bistand for å få bedre framdrift. Det gikk ikke Spekter med på.

Misnøyen har vært stor tidligere, fordi arbeidsgiversiden har drøyd lenge med å komme med tilbud.

– Arbeidsgiverne var mye raskere til å komme med konkrete tilbud enn tidligere. Så var det jo kun snakk om kroner siden det var mellomoppgjør, men det kan hende Spekter tok til etterretning at vi ønsker høyere tempo.

Statsoppgjøret

NJF har god erfaring med fordelingen av midler til lokale potter i staten, og er dermed uenige med LO Stat som vil ha mest mulig fordelt sentralt.

– Denne gang ble det avsatt svært lite til lokale forhandlinger, oppsummerer Brunborg, som mener det totale resultatet i staten likevel ble brukbart.

Stor betydning

I mai økte Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 2,25 prosent, og har varslet at mer kommer. Hittil har reaksjonene uteblitt.

– Denne hevingen er så liten at få banker har fulgt opp, men rentenivået kan bli en sak til neste oppgjør siden alle snakker om at det skal opp. Renten på utlån betyr mer enn tilleggene for mange lønnsmottakere. For øvrig ser jeg ingen store, svarte skyer. Norsk økonomi går så det suser sammenliknet med Europa. Ledigheten ser heller ikke ut til å øke, den avgjør også hvor mye man kan ta ut. Samtidig er vi avhengige av alt som skjer i verden rundt oss. Men når den økonomiske utviklingen ser ut til å fortsette, må pengene fordeles. Overskuddet er det noen som tar uansett, og da skal ansatte ha sin del, sier Kjell Atle Brunborg.

SAMLESIDE: Spekter-oppgjøret 2011

Annonse
Annonse