JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilstår grov korrupsjon

Robert Hermansen vil ta sin straff for grov korrupsjon.

Han tilstår å ha mottatt 4 millioner kroner fra Store Norskes leverandør Kristian Jebsens Rederi.

Den tidligere sjefen for det statseide gruveselskapet har gitt en uforbeholden tilståelse, og saken vil bli behandlet som en tilståelsessak, det vil si at den får en forenklet behandling i rettssalen.

– Dette er en lettelsens dag for Hermansen og for veldig mange andre, sier den tidligere gruvesjefens advokat Frode Sulland til NTB.

Påtalevedtaket fra Økokrim omfatter grov korrupsjon ved at Hermansen mellom 2006 og 2008 ved fire anledninger mottok overføringer på til sammen 4 millioner kroner fra gruveselskapet Store Norskes leverandør Kristian Jebsens Rederi.

– Økokrim har samtidig lagt bort en rekke siktelsespunkter. Det forholdet som står igjen er alvorlig, men Hermansen er ydmyk og villig til å ta den straffen domstolen måtte utmåle, sier Sulland.

Tiltale mot Jebsen

Rederiet og Hermansen ble 17. november 2010 siktet for grov korrupsjon. Rederiet har i motsetning til Hermansen nektet straffskyld, og Økokrim har tatt ut tiltale. Det er Hermansens kamerat, avdøde skipsreder Atle Jebsen, som skal ha gitt ham pengene.

– Mot rederiet er det tatt ut en tiltale på grov korrupsjon, knyttet til det samme forholdet som Hermansen har erkjent, nemlig at det har blitt overført 4 millioner til ham fra 25. januar 2006 til 30. oktober 2008, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til NTB.

Rederiet stiller seg foreløpig avventende til tiltalen.

– Vi forholder oss til påtalemyndighetens beslutning, og i det ligger det at vi ikke innrømmer straffskyld, sier rederiets advokat Dag Steinfeld til NTB.

Populær

Under ledelse av Hermansen gikk Store Norske fra å være et tapsprosjekt til å bli en økonomisk suksess. Innen han gikk av med pensjon i 2008, var han blitt en svært populær mann på Svalbard. Gruvedriftens omsetning var samme år på 3 milliarder kroner.

Den tidligere gruvetoppen hevder han ikke skjønte at pengeoverføringene var ulovlige.

– Det dreide seg om private lån, og han har erkjent de faktiske forholdene hele veien. Han tok opp lånene i en vanskelig økonomisk situasjon og brukte dem i lokal næringsvirksomhet. Først i ettertid har han erkjent at det han gjorde bedømmes som korrupsjon, sier Hermansens advokat.

Mangel på bevis

Samtidig med at Hermansen har tilstått å ha lånt penger, har Økokrim henlagt alle andre siktelser i Store Norske-saken på grunn av mangel på bevis. Det innebærer at alle siktelser mot leverandøren Leonard Nilsen & Sønner AS (LNS) frafalles.

Store Norske Spitsbergen Grubekompani AS sa opp kontrakten om transport- og anleggstjenester med LNS tidligere i år. Avtalen for Sveagruven ble gitt til AF Gruppen.

LNS mener henleggelsen viser at gruveselskapet ikke hadde lov til å si opp kontrakten. Selskapet mener det nå er på det rene at verken LNS eller noen av deres ansatte har gjort noe straffbart.

– Dette er i tråd med det vi har hevdet helt siden Store Norske-saken kom opp i fjor sommer, sier styreleder Inge K. Hansen.

Lettelse

Henleggelsen av disse siktelsene er en lettelse også for Hermansen.

– At siktelsene om økonomisk utroskap knyttet til kontraktsforholdene mellom Store Norske og deres leverandører har stor betydning for Hermansen, sier advokat Sulland.

Påtalevedtaket som ble kjent fredag, omfatter ikke siktelsen mot en tidligere konsulent i Store Norske. Her har Økokrim ennå ikke avsluttet etterforskningen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse