JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønn strid om sykehjem

De rødgrønne strides om hvordan regjeringen skal klare å skaffe nok sykehjemsplasser for å oppfylle løftet om plass til alle.

kjell.werner@anb.no

Sentrale krefter i Arbeiderpartiet ønsker å øremerke pengene for å presse kommunene til å prioritere sykehjem og heldøgns omsorgsboliger. Dette er, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, ett av stridstemaene når regjeringen torsdag kommer sammen for å legge de viktigste puslebrikkene på neste år statsbudsjett.

Senterpartiets folk sier nei til øremerking. Det samme gjør finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap). Øremerking reduserer nemlig kommunepolitikernes lokale selvstyre. En slik ordning vil også i realiteten straffe de kommunene som har vært flinke til å bygge opp et godt eldreomsorgstilbud. De flinke kan eksempelvis ikke bruke disse pengene på skolesatsing.

Stor bekymring

Men sentrale Ap-folk er svært bekymret over at utbyggingen av sykehjemsplasser går for tregt i forhold til den ambisiøse planen som er lagt. Det er satt som mål å etablere 12.000 nye omsorgsplasser i perioden fra 2008 til 2015. 2.000 av disse plassene skal komme neste år.

Før sommeren ble satsene for tilskudd til sykehjemsplasser økt til 888.800 kroner og til 666.600 for omsorgsboliger. Men problemet er at det også må sikres penger til drift. Derfor kommer nå kravet om øremerkede tilskudd til drift av sykehjem og omsorgsboliger.

Men for Sp er alternativet til øremerking at kommunene får enda mer penger i frie inntekter enn det som ble lovet før sommeren. Svaret på dragkampen får vi når statsbudsjettet for 2012 legges fram i begynnelsen av oktober.

Stramt budsjett

Finansministeren legger opp til et stramt budsjett for neste år. Det politiske problemet for de rødgrønne er at albuerommet har blitt kraftig redusert siden budsjettkonferansen på Jevnaker i mars.

– De fleste pilene peker nå i gal retning, sier en god kilde. Det vises til at lønnsoppgjøret i offentlig sektor ble dyrere enn anslått. I tillegg blir pensjonsregningene større enn ventet. Samlet sett gir disse to faktorene en manko på åtte milliarder kroner i forhold til de rammene som ble skissert på Jevnaker.

Politikerne kan ofte glede seg over økte skatteinntekter utover i året, men heller ikke på dette punktet blir det noe ekstra å flotte seg med i budsjettinnspurten.

På toppen av dette får regjeringen store regninger, både i år og i de kommende årene, som følge av det bombeskadde regjeringskvartalet. Det ligger også an til ytterligere investeringer på mellom 200 og 300 millioner kroner for å få datasystemet i Nav til å virke slik det bør.

Pendlerfradraget

Etter det ANB kjenner til, vil Senterpartiet prioritere en betydelig økning av beløpet som pendlere kan trekke fra på skatten. I dag kan pendlere føre opp 1,50 kroner kilometeren for pendling, uansett om det brukes bil, tog eller buss. Du får fradrag i skatten for reisekostnader over 13.700 kroner. På den annen side regnes bompenger inn i reisekostnadene for dem som bruker bil.

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere sagt at pendlerfradraget er et enkelt og ubyråkratisk opplegg som partiet ønsker å bygge videre på. Det var under finansminister Gudmund Restad (Sp) i sentrumsregjeringen at denne ordningen ble innført. Senterpartiet er nå opptatt av å bedre ordningene for både uke- og dagpendlere. (ANB)

Regjeringen har lovet 12.000 nye plasser på sykehjem eller i heldøgns omsorgsboliger innen 2015. Investeringstilskuddene er økt, og kommunene har fått mer i frie inntekter.

I fjor ble var det ifølge Statistisk sentralbyrå 41.300 pasienter som hadde plass på sykehjem eller aldershjem. Det er 200 flere plasser enn året før.

Husbanken meldte i vår om en økning på nitti prosent i antall søknader om investeringstilskudd for eldreomsorgsplasser. Det dreide seg om 110 sykehjemsplasser og 142 omsorgsboliger. (ANB)

Annonse
Annonse

I fjor ble var det ifølge Statistisk sentralbyrå 41.300 pasienter som hadde plass på sykehjem eller aldershjem. Det er 200 flere plasser enn året før.

Husbanken meldte i vår om en økning på nitti prosent i antall søknader om investeringstilskudd for eldreomsorgsplasser. Det dreide seg om 110 sykehjemsplasser og 142 omsorgsboliger. (ANB)