Frp kjøper minst privat helse
Til tross for ideologiske forskjeller og høylytt debatt, er det små forskjeller i hvor mye kommunene bruker til private helsetjenester.
Kommuner med borgerlig ordfører brukte i fjor bare 6 kroner mer per innbygger til private helsetjenester enn kommuner styrt av en ordfører fra de rødgrønne. Det viser en analyse NTB har gjort av Statistisk sentralbyrås kostratall over kommunenes kjøp av tjenester fra private i kommunehelsetjenesten.
Mest overraskende er det kanskje at SV-kommuner kjøper private tjenester for mer enn dobbelt så mye per innbygger som Frp-kommuner.
– Det viser at SVs kamp mot private helsetilbydere kun er retorikk. I praksis vet også de rødgrønne partiene at samfunnet er helt avhengig av private helsetjenester, sier Frp-nestleder og helsepolitisk talsmann Per Arne Olsen til NTB.
SV og Høyre på topp
Landets 17 Frp-ordførere styrer de kommunene som kjøpte minst private helsetjenester i fjor med et snitt på 282 kroner per innbygger. Frp-kommunene brukte også minst per innbygger i 2007. På fire år har Frp-kommunene økt innkjøpet av private tjenester med 57 kroner per innbygger.
SV- og Høyre-kommunene topper lista med 536 kroner per innbygger. Høyre-kommunene har økt pengebruken mest i denne valgperioden - med 93 kroner per innbygger.
SV har ordføreren i fem kommuner. Ingen av dem ser ut til å gjennomføre politikkformuleringene om velferd i SVs arbeidsprogram. Her heter det: «SV vil arbeide for at det offentliges bruk av private tjenester reduseres kraftig.»
Tvert imot har SV-ordførerne økt utgiftene med mellom 7 og 30 prosent de siste fire årene.
– Det er hyggelig å registrere at lokalpolitikerne lar retorikk være retorikk og sørger for å finne et godt tilbud til de eldre. Hjertet til dem som pleier våre gamle er like stort enten de jobber for det offentlige eller i det private, sier Olsen.
Ap bruker mer
Heller ikke landets 181 Arbeiderparti-ordførere ser ut til å begrense bruken av privat innsats i kommunehelsetjenesten. Riktignok er det i 2010 bare Frp-ordførerne som bruker mindre per innbygger, men Ap-kommunene har økt den private innsatsen med en femdel (20 prosent) i valgperioden. Ap-snittet lå i fjor på 395 kroner per innbygger mot 330 kroner fire år tidligere.
Den største forholdsvise økningen finner du i kommuner med ordfører fra Senterpartiet. De fire siste årene er kjøpet av private tjenester økt med 27 prosent til 419 kroner per innbygger.
Analysen viser også at det er Ap-kommunen Lødingen i Nordland som bruker mest på private med 1.771 kroner per innbygger. 21 kommuner kjøpte tjenester for mer enn 1.000 kroner per innbygger. 17 kommuner oppga i fjor at de ikke kjøpte tjenester fra private i kommunehelsetjenesten.
Moderat Venstre-vekst
Venstre-ordførerne er de som øker innsatsen minst, med 11 prosent til 524 kroner per innbygger. Den moderate Venstre-økningen skjer riktignok fra et høyt nivå. I 2007 brukte Venstre-kommunene mest per innbygger. Da gikk det 30 kroner mer per innbygger i Venstre-kommunene enn i «utfordreren» Høyre.
I fjor brukte Høyre-ordførerne 12 kroner mer enn Venstre-ordførerne som havner på andreplass i statistikken. Krf-ordførerne plasserer seg midt i laget. De økte kjøpene av private tjenester med 44 kroner per innbygger til 410 kroner i fjor. (ANB-NTB)
Er det sammenheng mellom hvilket parti som sitter med ordføreren og hvor mye kommunen bruker på private tilbud i kommunehelsetjenesten?
I denne NTB-analysen måles kommunene mot hverandre i hvor mye de kjøpte fra private tilbydere i 2007 og 2010. Statistikken måler innkjøp per innbygger rapportert inn til Statistisk sentralbyrå.
Slik kommer kommunene ut i 2010 etter hvem som nå sitter med ordføreren, med prosentvis økning fra 2007 i parentes:
Høyre: 536 kroner (+ 21 prosent)
SV: 536 kroner (+21 prosent)
Venstre: 524 kroner (+ 11 prosent)
Sp: 419 kroner (+ 27 prosent)
KrF: 410 kroner (+ 12 prosent)
Ap: 395 kroner (+ 20 prosent)
Frp: 282 kroner (+ 25 prosent) (Kilde: Statistisk sentralbyrå /Kostra)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Bjørn Inge Bergestuen/Frp