Bratt motbakke foran valget
Etter måneder med intense spekulasjoner er ventetiden over: Danskene går til valgurnene 15. september.
Men statsminister Lars Løkke Rasmussens regjering ligger dårlig an på meningsmålingene.
På slaget klokken 11 fredag kom Løkke Rasmussen ut på trappen til statsministerresidensen Marienborg og kunngjorde at det blir valg 15. september.
– Verden er rammet av usikkerhet. Vi har klart oss bedre enn hva man kunne vente, sa statsministeren og roste regjeringens politikk de siste ti årene.
Bredere plattform
– Vi har orden i finansene. Men vi trenger en bredere plattform for den økonomiske politikken de neste årene, ikke urealistiske politiske drømmer, forsatte Løkke Rasmussen som også berømmet støttepartiet Dansk Folkeparti.
Løkke Rasmussen har vært statsminister siden april 2009 og leder en høyre-sentrumsregjering. Meningsmålinger viser at regjeringskoalisjonen vil få tøff konkurranse fra den sosialdemokratiske opposisjonen under valget i september.
Statsministeren brukte anledningen fredag til å advare velgerne mot å stemme inn en ny regjering.
Sterkt svekket
Løsningen er ikke mer gjeld og høyere skatter, men den økonomiske politikken regjeringen nå fører, hevdet Løkke Rasmussen.
Politisk kommentator Niels Krause-Kjær mener statsministeren ikke hadde annet valg enn å skrive ut nyvalg. Han mener Løkke Rasmussen er sterkt svekket.
– Det parlamentariske grunnlaget er borte. Det er en alvorlig situasjon, sier Krause-Kjær.
Støre heier
Konservative krefter har styrt Danmark de siste ti årene, men den røde opposisjonsblokken, med Helle Thorning-Schmidt i spissen, har i lang tid ligget foran på meningsmålingene.
– Jeg heier på Helle, som jeg mener er en kommende stjerne i Europa, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.
– Jeg håper sosialdemokratene kommer tilbake til makten. Men vi vet at uansett hvem som vinner i Danmark, vil Norge ha et godt forhold til den danske regjeringen også etter dette valget. slår han fast.
Dramatisk uke
Valget blir skrevet ut etter en dramatisk uke. Regjeringen har presentert en pakke for økonomisk vekst og et statsbudsjett med et dundrende underskudd på 85 milliarder danske kroner. Samtidig har presset økt på statsministeren for å skrive ut valg, som i henhold til loven må holdes innen 13. november.
Til tross for ryktene om at flere ministre har ønsket valg så snart som mulig, anses det som overraskende at statsministeren velger å gjøre det før han har fått i stand en avtale med Dansk Folkeparti om vekstpakken.
Verst tenkelig
I verste fall risikerer Lars Løkke Rasmussen å gå til valg med et verst tenkelig utgangspunkt: et sammenbrudd i den borgerlige fløyen, skriver nyhetsbyrået Ritzau.
Valgkampen blir et oppgjør mellom statsministeren og hans blå blokk og den røde blokken under ledelse av statsministerkandidat Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne. Den røde blokken består ellers av SF, De Radikale og Enhedslisten.
Bratt bakke
På en måling utført av Voxmeter for få dager siden fikk de to regjeringspartiene Venstre og De Konservative, sammen med støttepartiene Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, til sammen 44,5 prosent av stemmene. Det tilsvarer 79 mandater.
De Radikale, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten fikk til sammen 53,5 prosent, som gir 96 mandater.
Ved åtte av de siste ni valgene har den statsministerkandidaten som ledet på meningsmålingen tett opptil valget, stukket av med seieren.
Kun i 1998 klarte den sittende sosialdemokratiske statsministeren Poul Nyrup Rasmussen og snu et ventet nederlag til seier. (ANB-NTB)
Danmark holder valg på ny nasjonalforsamling torsdag 15. september
Folketinget velges for en periode på inntil fire år
Statsministeren står fritt til å utlyse nyvalg når som helst under perioden, men nytt valg måtte holdes senest 12. november i år
Statsminister Lars Løkke Rasmussen leder dagens regjeringskoalisjon, hvor hans konservative parti Venstre sitter sammen med De Konservative. Partiene Liberal Alliance og Dansk Folkeparti hører også til den blå blokken som støtter regjeringen i Folketinget.
Danmark har siden 2001 vært styrt av konservative regjeringer
De blå utfordres nå av en rød blokk under ledelse av statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne. Partiet samarbeider tett med Socialistisk Folkeparti og har dessuten støtte fra Enhedslisten og De Radikale. (ANB-NTB)
Mest lest
De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.
Emmie Olivia Kristiansen
Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte
Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.
Sophia Wedege Stavnem
Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.
Trond Teigen
Renholder Solveig mistet først sønnen, så ektemannen: – At jeg ble aktiv i fagforeninga, reddet meg
– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.
Ole Palmstrøm
Folk som mister dagpengene kommer seg ikke raskere tilbake i jobb, advarer Nav-tillitsvalgt
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Geir Lippestad
Jan-Erik Østlie
Sentrum fjerner tilknytningen til kristendom og sosialdemokrati
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen
Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solbergs popularitet som statsminister stuper
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solberg presenterer gjenåpningsplan onsdag
Helge André Njåstad
Jan-Erik Østlie
Frp vil krympe formuesskatten
– Det er en helt naturlig del av arbeidet i et politisk parti å bidra til å belyse forskjellene mellom partiene, sier parlamentariske leder i Høyre, Trond Helleland.
Jan-Erik Østlie
Høyre har organisert dedikerte Ap- og Sp-team før valgkampen
Kommentar
NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik står langt fra hverandre i lønnsoppgjøret. Nå trenger de hjelp fra Riksmekleren.
Leif Martin Kirknes
«Denne gangen har LO tydeligvis ikke noe prutningsmonn. Det bør NHO-sjefen merke seg»
LOV OM GOD HANDELSSKIKK: Nå forventer bransjen endringer som reduserer konfliktnivået.
Jan-Erik Østlie
Her kommer tilsynet som skal holde dagligvarebransjen i ørene
Illustrasjon
Sissel M. Rasmussen
AUF tar til orde for ny 22. juli-kommisjon
Illustrasjon
Roy Ervin Solstad
Senterpartiet lover å «snu hver stein» for å reversere taxireformen
Debatt
Rødt vil kjempe for en likelønnspott på Stortinget. Kan dette løftet innfris med et regjeringsskifte til høsten? spør Rødt-politikerne Maren Njøs Kurdøl og Tobias Drevland Lund i innlegget. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus