JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen endring i storbyene

Valget ser ikke ut til å gi politisk maktskifte i de største norske byene. Hvorfor er velgerne så tålmodige med sine kommunepolitikere?

Flertallet i bystyrene forblir blått i Oslo, Bergen og Stavanger – og rødt i Trondheim og Tromsø. Det viser beregninger som nettstedet politisk.no har gjort på bakgrunn av TNS Gallups kommunevalgbarometer.

Enkelte steder i landet har ett og samme parti hatt ordføreren i flere tiår. For eksempel har Arbeiderpartiet styrt den gamle industrikommunen Sarpsborg siden 1913 – de siste årene med rent flertall.

– Det er ingen tvil om at velgerlojaliteten er større og stemmeskiftene mindre ved kommunevalg enn ved stortingsvalg. Velgerne bestemmer seg også langt tidligere for hva de skal stemme, sier valgforsker Hanne Marthe Narud, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Liten slitasje

Når landet har fått en ny regjering etter et stortingsvalg, tar det vanligvis bare noen uker før opinionen dreier og opposisjonspartiene vokser på målingene. Regjeringsslitasjen setter tilsynelatende inn umiddelbart, mens velgerne utviser en langt større tålmodighet med sine lokalt folkevalgte.

Hanne Marthe Narud har flere teorier om hvorfor det forholder slik.

– Jeg tror det i stor grad er et spørsmål om hvor ansvaret plasseres. Lokalpolitikere har en tendens til å peke på økonomiske og politiske rammer som settes av Stortinget og regjeringen når de skal forklare kritikkverdige forhold i egen kommune, sier hun til NTB.

Ifølge valgforskeren oppleves lokalvalg som mindre betydningsfulle enn stortingsvalg, nettopp fordi de fleste rammebetingelser settes nasjonalt.

– Rikspolitikere utsettes også for et mer gjennomtrengende søkelys fra pressen enn hva lokalpolitikerne gjør. I en rekke kontroversielle saker, som for eksempel Terra-skandalen, kan vi ikke se at lokalpolitikerne straffes i særlig stor grad, sier hun.

Populære ordførere

De små og nære forhold i den enkelte kommune kan også forklare hvorfor velgerlojaliteten er så stor som den er. Velgerne kjenner kandidatene som stiller til valg og adgangen til personstemmer gjør også terskelen større for å bytte parti, sier Narud.

– Ordførerens rolle har også stor betydning. Han eller hun får mye lokal profilering og blir ofte svært populære, sier hun.

Beregningene fra politisk.no bærer bud om få lokale maktskifter også denne gang.

I Oslo bystyre ligger Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre an til flertall. I Bergen og Stavanger ser det ut til at Høyre får flertall sammen med Frp og KrF – uten at den borgerlige blokken må gjøre seg avhengig av Venstres stemmer.

I Trondheim, Bodø og Tromsø viser beregningene fortsatt rødgrønt flertall. I Drammen ser Høyre og Frp ut til å få flertall, mens Høyre klarer jobben alene i Asker, Bærum, Oppegård og Sandefjord.

Det ligger an til borgerlig valgseier blant annet i Ski, Larvik, Tønsberg, Haugesund, Sandnes, Kristiansand, Molde, Ålesund og Harstad, ifølge nettstedet som drives av TV 2.

De rødgrønne partiene har grep om store kommuner som Halden, Sarpsborg, Lørenskog, Elverum, Gjøvik, Lillehammer, Kongsberg, Skien, Steinkjer og Rana, mens lokale by- og bygdelister ser ut til å havne på vippen i Fredrikstad, Eidsvoll, Hamar, Horten og Porsgrunn. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse