Har plan B
Sosialistisk Venstreparti er i desperat velgerknipe.
Søndag legger partiledelsen fram en plan B for hvordan partiet skal mobilisere velgere den siste uka før valget.
Hver fjerde SV-velger har forlatt partiet til fordel for Ap siden 2009. Med en oppslutning på 3,9 prosent, ned fra 6,2 prosent i kommunevalget i 2007, har partiet aldri før i sin 40 år lange historie gjort det så dårlig som på septembermålingen Norfakta har laget for Klassekampen og Nationen. I en måling Synovate har gjort for Dagbladet er oppslutningen 4,4 prosent.
– Det er helt opplagt at vi har en stor jobb å gjøre den siste uka. Vi må gjøre velgerne oppmerksomme på at vi trenger stemmene deres, og at de trenger SV, sier partileder Kristin Halvorsen til NTB.
Hun vil ikke konkretisere hva plan B går ut på, men understreker at «vi har tenkt å mobilisere alt vi kan».
– Problematisk regjeringssamarbeid
Halvorsen vil ha tak i radikale velgere som sitter på gjerdet.
– SV kan avgjøre om vi skal ha rødt eller blått flertall i mange kommuner. Derfor må vi jobbe alt vi kan for å få hjemmesittere og SV-velgere som vurderer å stemme på andre, til å stemme på oss, understreker hun.
Mange tidligere SV-velgere har etter alt å dømme gått til Arbeiderpartiet foran dette valget. Halvorsen innrømmer at seks års regjeringssamarbeid med et parti som også er SVs største konkurrent, skaper problemer.
– Derfor er det avgjørende viktig for oss at vi klarer å vise at politikken på områder som barn og unge og miljø ville vært en annen uten SV, sier Halvorsen.
Partiets plan B blir presentert på en pressekonferanse i Sofienbergparken i Oslo søndag ettermiddag.
– Ikke forskjellige nok
– Det er ikke utenkelig at SV havner under sperregrensen om to år dersom partiet fortsetter å sitte i regjering. Regjeringsdeltakelsen begrenser SV, og fratar partiet muligheten til å markere seg. De klarer rett og slett ikke å framstå forskjellige nok, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.
Han mener SV sliter spesielt fordi det er kommunevalg.
– Flere av SVs viktigste saker diskuteres nesten ikke på kommunenivå. Partiet er best på internasjonal politikk og globale miljøspørsmål. Det er ikke reguleringsplaner, høyden på fortauskanter eller reinholdsbudsjettet som vekker det store engasjementet, verken for partimedlemmene eller velgerne til SV. Derfor har SV alltid slitt litt ekstra i kommunevalg, sier han til Klassekampen.
Arbeiderpartiet får i Norfaktas måling en oppslutning på 31 prosent og ligger an til å gjøre sitt beste kommunevalg siden 1995. Arbeiderpartiet går tilbake 2,7 prosentpoeng fra august i Synovate-målingen, men får også der en oppslutning på 31 prosent.
– Høyre fester grepet
Høyre gjør det godt og får støtte fra 28,6 prosent av velgerne i målingen som er utført for Klassekampen og Nationen. Det er en oppgang på hele 9,3 prosentpoeng sammenlignet med resultatet i kommunevalget i 2007.
– Det tyder på at Høyre virkelig begynner å feste grepet i kommunene og nå faktisk puster Ap i nakken. Selv om dette er en enkeltmåling, er det klart at Høyre kan gjøre et veldig bra lokalvalg. Også på flere av de lokale målingene jeg har sett, virker det som at Høyre virkelig har grepet om valgkampen, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til Nationen.
– Ap lå høyt, men har hatt en fallende tendens utover i valgkampen. Slik det ser ut, er partiet avhengig av sterk mobilisering i løpet av uken som er igjen, sier valgforsker Bernt Aardal.
Sp, KrF og Venstre får en oppslutning på henholdsvis 6,6, 5,6 og 5,6 prosent på Norfaktas kommunevalgmåling. Frp får en oppslutning på 13,4 prosent. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie