JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet Frp fant trøst hos SV

Fremskrittspartiet ser ut til å bli valgets klare taper.

Skuffelsen var stor under partiets valgvake, men SV-leder Kristin Halvorsen klarte paradoksalt nok å få stemningen i taket.

Det brøt ut full jubel da Halvorsen kunngjorde sin avgang som SV-leder, slik SVs tilbakegang ble feiret tidligere på kvelden.

– Jeg tolker det vel slik at SV ikke er Frps potensielle samarbeidspartner. Men selv føler jeg med Kristin Halvorsen i dag. Det har vært en vanskelig periode for henne og SV, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

Hun er skuffet over valgresultatet, men legger vekt på at Fremskrittspartiet fremdeles er tredje størst i landet.

– Vi er på pallen, og det er ikke verst med tanke på at vi har hatt et veldig krevende år. Men i 2013 skal vi ikke være tilfreds med tredjeplass. Da går vi for gull, sier Frp-lederen.

22. juli

Ifølge de første prognosene fra Statistisk sentralbyrå lå Frp an til en oppslutning på 13 prosent. Utover kvelden sank oppslutningen ytterligere, til under 12 prosent. I så fall vil partiet gjøre sitt svakeste valg siden 1995, og trenden med stadig vekst i lokalvalgene fra 1991 vil bli brutt.

Nestleder Per Arne Olsen er forsiktig med å gi noen forklaring på tilbakegangen, men slår fast at 22. juli har virket avgjørende inn.

– Vi skal ikke i kveld begynne å analysere hva dette skyldes. Men med det året vi har hatt, og ikke minst etter 22. juli, så har det selvfølgelig også hatt betydning for oss, sier han.

Tar selvkritikk

Frp-veteran Carl I. Hagen avviser at det ligger an til et katastrofevalg for partiet.

– Jeg har vært med på valg som har gitt en oppslutning på 3,5 prosent, så noe katastrofevalg blir det uansett ikke, sa Hagen da han ankom Fremskrittspartiets valgvake på Tjuvholmen i Oslo mandag kveld.

Hagen tar selvkritikk for sin egen valgkamp i Oslo, der han stilte som ordførerkandidat.

– Jeg hadde ikke en heldig hånd med begynnelsen på valgkampen, men det ble bedre etter hvert. Samtidig er det åpenbart at stemningen ble en helt annen etter 22. juli. Det innser man ved å sammenligne målingene i juni og august, sier Hagen.

Fremskrittspartiet identifiserte tidlig i valgkampen ti fokuskommuner der partiet hadde som målsetting å komme i maktposisjon. I tillegg satset partiet på å beholde alle sine 17 ordførere. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse