Fant ukrainer banket opp
En av de underbetalte ukrainerne i Rogaland ble funnet banket opp i ei grøft i januar. Fagforeningslederen Helge Larsen frykter derfor konsekvensene hvis det ukrainske helsepersonellet blir sendt ut av landet.
– Det beste vi kan gjøre for dem er å skaffe dem arbeid. Det gir midlertidig oppholdstillatelse, og dermed slipper ukrainerne å bli sendt tilbake til en uviss skjebne, sier Helge Larsen, leder i LO Haugesund og Omland og tillitsvalgt i Fellesforbundet.
Helge Larsen appellerer til LO i Rogaland og Hordaland, og da spesielt til Fagforbundet, som organiserer helsepersonell, om å skaffe ukrainerne sysselsetting.
Talsperson funnet i grøfta
– Dersom de blir sendt hjem, går jeg til krig mot Utlendingsdirektoratet, tilføyer Helge Larsen og begrunner det med at han frykter for hva som vil skje med dem. Den ukrainske sykepleieren som har stått fram med sin historie, ble funnet med skader etter overfall – ikke i Ukraina, men i Norge.
– Hun ble funnet i grøfta en kald januarkveld i år. Jeg vet at hun hadde gått ute om natta, forteller Helge Larsen. Han fortsetter:
– Jeg har sett mye stygg behandling av utenlandske arbeidstakere. Jeg har forsvart faglige og menneskelige rettigheter også til polske arbeidere, og jeg har selv dratt til Polen for å følge opp polakker.
– Min erfaring tilsier at ukrainerne ikke må sendes hjem. Der ventes forfølgelse fordi de ikke kan betale gjelda de pådro seg for å komme til Norge. Mulighet til å betale gjelda ved arbeid i Ukraina, fins ikke. De reiser hjem til ledighet. Mangel på arbeid er hovedårsaken til at så mange nye ukrainere lar seg lokke til Norge, sier den tidligere klubblederen ved Karmsund Maritime.
Kvalifisert til arbeid
–Kan de gå inn i ordinære jobber? – Dette er fullt kvalifiserte sykepleiere og hjelpepleiere, som kan gjøre en innsats, fortsetter Helge Larsen, som har arbeidet i flere måneder for å ivareta interessene til ukrainerne, som nærmest ble lurt til Norge. Helsepersonellet ble satt til selvstendige nattevakter i helseinstitusjon til tross for at akkurat dette var de ikke autorisert til. Men dette forholdet kan ikke lastes ukrainerne.
Først jobb, så oppholdstillatelse
– Hva er situasjonen akkurat nå? – Elleve ukrainerne med avslag på søknad om refleksjon, hadde et møte med advokat i går kveld. Dette avslaget vil bli anket. I tillegg kommer fire ukrainere, som har søkt om refleksjon. Vi har forstått avslaget fra Utlendingsdirektoratet (UDI) slik at dersom de skaffer seg arbeid mens anken behandles, vil de også få arbeidstillatelse. Derfor er ikke situasjonen aldeles håpløs såfremt jobb kan skaffes, svarer Larsen.
Appellerer til fagbevegelsen
– Dette er bakgrunnen for at jeg appellerer til hele fagbevegelsen og spesielt til Fagforbundet om å engasjere seg for å skaffe arbeid til ukrainerne. De kom til Norge for å arbeide, de har tjenestegjort i helseinstitusjoner, og de vil arbeide.
– Hva skal de leve av i mellomtiden? – Vi har samlet inn nesten 10 000 kroner, men trenger mer hvis ukrainerne ikke snart kommer i arbeid. Her må jeg igjen berømme litauerne hos Fatland. Disse underbetalte slakteriarbeiderne har bladd opp for å hjelpe. Men ukrainerne trenger også mer permanent bolig, understreker han.
– Norsk Helsepersonell gjorde mer enn å kaste dem ut av husværet i Etne kommune. Formidlingsbyrået kjørte dem til Karmøy og dumpet dem der. Nå har den kommunen fått en ekstra byrde, påført av andre. Jeg håper virkelig at kommunen protesterer, gjerne ved å gå rettens vei, sier Helge Larsen.
Arbeide for å få betalt gjelda
Ukrainernes advokat, Joachim Ronald i Stavanger, sier til vår nettavis at hans inntrykk er at UDI vil være fleksible for å finne en god løsning for ukrainerne. Advokat Ronald føler at UDI vil ta hensyn til at ukrainerne skal få være her og arbeide slik at de kan bli i stand til å betale gjelda si.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie