Vil unngå Strauss-Kahn
Kandidatene som kappes om å bli sosialistpartiets presidentkandidat, skyr nå skandaleomsuste Dominique Strauss-Kahn.
– Den store skrekken nå er at Strauss-Kahn skal engasjere seg aktivt. Ingen vil ha hans støtte. Alle vil at han skal holde munn, sier Raino Malnes, professor i statsvitenskap og Frankrike-ekspert ved Universitetet i Oslo, til NTB.
Malnes tviler imidlertid på at han kommer til å blande seg inn i politikken. Også Frankrike-kjenner Franck Orban tviler på at DSK, som han kalles, vil engasjere seg sterkt i valgkampen.
– Nei, det er nok ikke sikkert at noen vil ha ham i nærheten nå. Han vil kunne skade kandidaten mer enn å hjelpe, sier Orban til NTB.
Han tror likevel DSK sakte vil kunne komme tilbake til fransk politikk.
TV-intervju
DSK tar søndag bladet fra munnen i et direktesendt TV-intervju på kanalen TF1. Det er det første intervjuet han gir etter skandalen med beskyldningene om voldtekt av en stuepike på et hotell i New York.
Saken førte til at han gikk av som IMF-leder og samtidig ga opp håpet om å stille som kandidat til presidentvalget i april.
Før han ble arrestert på vei ut av landet i mai, viste meningsmålinger at DSK var den kandidaten som hadde størst sjanse til å fjerne Nicolas Sarkozy fra presidentstolen.
Men selv om straffesaken i New York ble henlagt, beskyldes Strauss-Kahn også av franske Tristane Banon (32) for voldtektsforsøk i 2003. DSK er utvilsomt blitt en belastning for partiet.
Mer moral
– Moral spiller en større rolle i fransk politikk nå. Det har vært en amerikanisering av politikken, sier Orban.
I den franske valgkampen er det nå størst spenning knyttet til hvem som blir sosialistenes presidentkandidat, og til når Sarkozy kunngjør om han stiller, noe alle tror han vil gjøre.
Hos sosialistene er det Franois Hollande som ligger klart best an, foran Martine Aubry. Kandidaten fra 2007, Ségolène Royal, er på tredje plass. Torsdag var den første TV-duellen mellom de seks kandidatene, og det var økonomiske spørsmål dominerte.
– Hollande gjorde ikke noe dårlig inntrykk, men han sto heller ikke fram som den ubestridte lederen, sier Franck Orban.
Slikker sårene
Norskfranske Eva Joly, som er De grønnes presidentkandidat, har ennå ikke klart å samle partiet bak seg, ifølge ekspertene. Taperen i den tøffe nominasjonskampen, Nicolas Hulot, har ikke stilt seg fullt og helt bak Joly.
– Partiet driver fortsatt og slikker sårene, sier Malnes.
Franck Orban mener Jolys muligheter til å spille en viktig rolle ved valget vil avhenge av hva som skjer med sosialistene.
– Dersom sosialistene framstår som solide og med en klar leder, så svekker det Joly. En splittelse vil åpne rom for andre kandidater på venstresiden.
En euro
Selv om Franois Hollande nå leder sosialistenes nominasjonskamp, er seieren på ingen måte i boks, ifølge Malnes og Orban. Det er også knyttet spenning til at det ikke bare er partimedlemmene som avgjør hvem som blir vinneren.
Alle som betaler en euro og skriver under på at de støtter venstresidens idealer, kan delta. Første valgomgang er 9. oktober, og dersom ikke en av kandidatene der får over 50 prosent, blir det ny runde den 16.
Libya drahjelp?
En fersk måling viser at 56 prosent av franske velgere ønsker et regjeringsskifte, men fortsatt er det lenge til våren.
President Nicolas Sarkozy har lenge vært upopulær, og han har foreløpig ikke tatt noe byks på meningsmålingene som følge av kraftig bidrag til å styrte Libyas Muammar Gaddafi.
Men når franskmennene i april skal velge en handlekraftig leder som skal lose landet gjennom gjeldskrisen, kan lederskapet i Libya-aksjonen likevel komme til å veie tungt. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen