JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil unngå Strauss-Kahn

Kandidatene som kappes om å bli sosialistpartiets presidentkandidat, skyr nå skandaleomsuste Dominique Strauss-Kahn.

– Den store skrekken nå er at Strauss-Kahn skal engasjere seg aktivt. Ingen vil ha hans støtte. Alle vil at han skal holde munn, sier Raino Malnes, professor i statsvitenskap og Frankrike-ekspert ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Malnes tviler imidlertid på at han kommer til å blande seg inn i politikken. Også Frankrike-kjenner Franck Orban tviler på at DSK, som han kalles, vil engasjere seg sterkt i valgkampen.

– Nei, det er nok ikke sikkert at noen vil ha ham i nærheten nå. Han vil kunne skade kandidaten mer enn å hjelpe, sier Orban til NTB.

Han tror likevel DSK sakte vil kunne komme tilbake til fransk politikk.

TV-intervju

DSK tar søndag bladet fra munnen i et direktesendt TV-intervju på kanalen TF1. Det er det første intervjuet han gir etter skandalen med beskyldningene om voldtekt av en stuepike på et hotell i New York.

Saken førte til at han gikk av som IMF-leder og samtidig ga opp håpet om å stille som kandidat til presidentvalget i april.

Før han ble arrestert på vei ut av landet i mai, viste meningsmålinger at DSK var den kandidaten som hadde størst sjanse til å fjerne Nicolas Sarkozy fra presidentstolen.

Men selv om straffesaken i New York ble henlagt, beskyldes Strauss-Kahn også av franske Tristane Banon (32) for voldtektsforsøk i 2003. DSK er utvilsomt blitt en belastning for partiet.

Mer moral

– Moral spiller en større rolle i fransk politikk nå. Det har vært en amerikanisering av politikken, sier Orban.

I den franske valgkampen er det nå størst spenning knyttet til hvem som blir sosialistenes presidentkandidat, og til når Sarkozy kunngjør om han stiller, noe alle tror han vil gjøre.

Hos sosialistene er det Franois Hollande som ligger klart best an, foran Martine Aubry. Kandidaten fra 2007, Ségolène Royal, er på tredje plass. Torsdag var den første TV-duellen mellom de seks kandidatene, og det var økonomiske spørsmål dominerte.

– Hollande gjorde ikke noe dårlig inntrykk, men han sto heller ikke fram som den ubestridte lederen, sier Franck Orban.

Slikker sårene

Norskfranske Eva Joly, som er De grønnes presidentkandidat, har ennå ikke klart å samle partiet bak seg, ifølge ekspertene. Taperen i den tøffe nominasjonskampen, Nicolas Hulot, har ikke stilt seg fullt og helt bak Joly.

– Partiet driver fortsatt og slikker sårene, sier Malnes.

Franck Orban mener Jolys muligheter til å spille en viktig rolle ved valget vil avhenge av hva som skjer med sosialistene.

– Dersom sosialistene framstår som solide og med en klar leder, så svekker det Joly. En splittelse vil åpne rom for andre kandidater på venstresiden.

En euro

Selv om Franois Hollande nå leder sosialistenes nominasjonskamp, er seieren på ingen måte i boks, ifølge Malnes og Orban. Det er også knyttet spenning til at det ikke bare er partimedlemmene som avgjør hvem som blir vinneren.

Alle som betaler en euro og skriver under på at de støtter venstresidens idealer, kan delta. Første valgomgang er 9. oktober, og dersom ikke en av kandidatene der får over 50 prosent, blir det ny runde den 16.

Libya drahjelp?

En fersk måling viser at 56 prosent av franske velgere ønsker et regjeringsskifte, men fortsatt er det lenge til våren.

President Nicolas Sarkozy har lenge vært upopulær, og han har foreløpig ikke tatt noe byks på meningsmålingene som følge av kraftig bidrag til å styrte Libyas Muammar Gaddafi.

Men når franskmennene i april skal velge en handlekraftig leder som skal lose landet gjennom gjeldskrisen, kan lederskapet i Libya-aksjonen likevel komme til å veie tungt. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse