Den viktige tariffdebatten
Fellesforbundets leder Arve Bakke vil bruke landsmøtet til å startet debatten om en gjennomgripende tariffreform.
sym@lomedia.no
I intervjuet med LO-Aktuelt nr.15/2011 er han krystallklar på målet: Tariffavtalene må være vertikale også i privat sektor. Det betyr at alle de ansatte i virksomheten eller bransjen omfattes av avtalen, i motsetning til horisontale som omfatter konkrete yrkesgrupper. Dette er en velkjent debatt som alltid utløser sterke følelser. Og allerede før landsmøtet åpner 7. oktober, har reaksjonene vært mange og klare – fra de som frykter splittelse i LO og en utvikling mot få store forbund, til dem som ønsker forslaget velkomment.
Det sentrale spørsmålet er hva som vil tjene LO-forbundenes medlemmer. Hvorfor trenger vi en tariffreform? Bakke peker på behovet for en sterkere koordinering lokalt for å oppnå LOs sentrale tariffpolitiske mål. Han viser også til at grupper som funksjonærene år etter år blir lønnsvinnere. Vertikale avtaler vil dessuten gjøre det enklere når offentlige virksomheter privatiseres. Og de som tar etterutdanning vil ikke forsvinne ut av sitt tariffområde hvis avtalene er vertikale.
På mange områder har LOs tariffpolitikk vært en suksess. Ikke minst har den gjennom «frontfaget» gitt konkurranseutsatt sektor en bærekraftig lønnsutvikling og bidratt til høy sysselsetting. Den bevisste satsingen på lavlønn og likelønn har sikret et arbeidsliv med relativt små lønnsforskjeller. Og viljen og evnen til å ta samfunnsansvar gjennom trepartssamarbeid har utløst en rekke viktige reformer. Det er også verdt å understreke at kjøpekraften har økt år for år og nærmest blitt en naturlov. I en rekke andre land er stadig mer i lommeboka ikke en selvfølgelighet.
Samtidig gjenstår en rekke store utfordringer. Hva er en rettferdig lønn? Likelønna er ikke i havn tross tiår med forsøk. De tradisjonelt lavlønte er fremdeles lavlønte. Og sosial dumping har ført til en ny underklasse i arbeidslivet. På den øvre delen av lønnsstigen er det en rekke «frie» grupper som hever seg over den ansvarlige tariffpolitikken den organiserte delen av arbeidslivet respekterer. Vi ser at funksjonærer i industrien år etter år får litt høyere tillegg enn arbeiderne. Og toppledere som prater moderasjon og ansvarlighet, lever ikke som de prediker. Vi har også en finansnæring hvor pengene i perioder flyter vilt.
Både i privat og offentlig sektor er det dessuten et betydelig press fra arbeidsgiverne for å legge mest mulig av lønnsdannelsen lokalt. Men man er ikke villig til å gi fagbevegelsen de samme kampmidlene lokalt som de har sentralt.
Tariffpolitikk dreier seg også om at arbeidstakerne skal få sin rettferdige del av verdiskapningen. Internasjonalt ligger arbeidernes andel i dag på det samme nivået som på 30-tallet. I Norge har det aldri vær noen tradisjon for å se på dette i tariffoppgjørene. Det betyr ikke at temaet er uinteressant når LO og forbundene nå starter den viktige debatten fram mot LO-kongressen i mai 2013.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 15/2011)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB