JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uføre får for lite

Inntektsnivået for uføre er så lavt at det fører til økonomiske problemer for mange, mener forsikringsselskapet Storebrand.

Bare én av fire nordmenn er bekymret for å bli arbeidsufør, viser en ny undersøkelse som Norstat gjennomførte for Storebrand. 57 prosent av de spurte svarte at de ikke er bekymret for å rammes av uførhet.

– Andelen bekymrede er overraskende lav, særlig når man tenker på hvor mange som faktisk blir uføre før pensjonsalder, sier informasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Fører til økonomiske problemer

Han mener mange har en overdreven tro på det økonomiske sikkerhetsnettet som staten og arbeidsgiveren tilbyr folk som blir uføre.

– Inntektsnivået for uføre er så lavt at det fører til økonomiske problemer for mange. Kanskje man ikke lenger har råd til å sitte med huset. Uførepensjonen tilsvarer grovt sett halvparten av lønnen for folk med middels inntekt. For dem som tjener mer, blir inntektsfallet ved uførhet enda større, sier Sættem.

Mange uten uføredekning

Uførepensjonister i offentlig sektor er sikret to tredjedeler av lønnen de hadde som yrkesaktiv. Men i privat sektor er det svært mange bedrifter som ikke har uføredekning knyttet til tjenestepensjonsordningen.

– Likevel har bare rundt en av fem nordmenn kjøpt egen forsikring som sikrer utbetalinger ved uførhet. Det er langt færre enn de som har et reelt behov for slik dekning, sier Sættem til Newswire.

Uføretrygd og nedleggelser

Antall uføre nordmenn økte med rundt 1,7 prosent i løpet av fjoråret, til rundt 340.000. 11 prosent av befolkningen mottar nå uføreytelser fra NAV. Fordi antall nordmenn i yrkesaktiv alder har økt, har imidlertid andelen uføre holdt seg forholdsvis stabil.

Samtidig er NAV forberedt på at flere vil søke om uføretrygd framover. Forskning både i Norge og andre land viser at omstillinger og nedleggelser av bedrifter fører til økt uførepensjonering.

Den største økningen i antall uføre er i aldersgruppen 60 til 64 år. Det er flere kvinner enn menn som blir uføre.

Annonse

Flere saker

Annonse