JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Der fagforeningsknusing er regelen

Amerikansk fagbevegelse har tradisjonelt «vært seg selv nok» og har i liten grad deltatt på «krav-siden» i den globale fagbevegelsen. Den tiden bør nå være forbi. Det er behov for nye alliansepartnere.17.10.2011
12:29
16.12.2013 17:20

Mange kjenner USA som «Land of the Free», men dette gjelder på ingen måte fagbevegelsen. Landet har ikke ratifisert ILOs kjernekonvensjoner om organisasjonsfrihet og retten til å føre kollektive forhandlinger. Og fagforeningsknusing er heller regelen enn unntaket.

I motsetning til fagbevegelsen i Europa har ikke de amerikanske organisasjonene forhandlingsrett på nasjonalt plan. Siden Reagans kamp mot dem på åttitallet har fagbevegelsen blitt stadig mer svekket. Dette er ikke blitt bedre ved at det også har vært interne splittelser. I dag er det to organisasjoner som dominerer: AFL-CIO med 12 millioner medlemmer og Change to Win med rundt 5 millioner. I dag er organisasjonsgraden totalt 12 prosent, og i privat sektor bare 6,9 prosent. Offentlig sektor har inntil nylig hatt forholdsvis høy organisasjonsprosent, men nå svekkes også forbund i offentlig sektor. De fratas blant annet retten til å føre kollektive forhandlinger om pensjoner, helseforsikringer og sosiale ytelser. Situasjonen for ansatte i offentlig sektor blir heller ikke bedre ved at Obama nå går inn for å kutte voldsomt (10 prosent) i antall statsansatte. Han har for lengst frosset de føderale minimumslønningene, som ligger på cirka 40 kroner timen.

I en rapport som spesielt tar for seg USA, synliggjør Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS) at amerikanske arbeidsgivere i privat sektor har intensivert sitt anti-faglige arbeid de siste 20 årene. Det vises til at fagforeningsknusing nærmest har utviklet seg til en egen industri. Man regner med at denne «bransjen» omsetter for nær-mere 4 milliarder kroner hvert år. Store konsulentselskaper hyres inn av bedriftene med kun det for øye å trakassere potensielle fagforeningsmedlemmer, overvåke tillitsvalgte og hindre at det dannes fagforeninger.

Målet til konsulentene som leies inn er altså ganske enkelt: Å hindre at arbeiderne organiserer seg i fagforeninger. Midlene for å nå målet er tvilsomme og svært ofte i gråsonen av det lovlige. Og for oss helt utenkelige. Et svært vanlig grep er at man gjennomfører samtaler med hver enkelt ansatt. Først truer man gjerne med at lønn og andre ytelser vil reduseres betraktelig om man organiserer seg. Nytter ikke det, forklarer man gjerne at bedriften vil bli flyttet eller lagt ned om man starter en klubb eller organiserer seg. Valget for de ansatte står derfor mellom å være uorganisert eller arbeidsledig. Dette er heller ikke tomme trusler. Tendensen er helt tydelig: Det er en økende industriflytting til stater med lavere standard på faglige rettigheter.

For å demme opp for den negative utviklingen har amerikansk fagbevegelse, med AFL-CIO i spissen, i mange år jobbet målrettet for å få gjennom et forslag som gjør det lettere å danne fagforeninger, «The Employee Free Choice Act». Lovforslaget ble stoppet av Bush-administrasjonen.

Obama selv har støttet det varmt, ikke minst under valgkampen, men det har foreløpig ikke fått tilstrekkelig støtte, selv ikke fra demokratene. Lovforslaget har som mål å etablere et effektivt system for å gi de ansatte rett til å danne og organisere seg i fagforeninger. Forslaget som ble lagt fram for Kongressen i mars 2009 har følgende hovedpunkt:

En fagforening skal kunne få mandat til å forhandle med arbeidsgiver, hvis de tillitsvalgte klarer å samle støtte fra majoriteten av de ansatte. Lovforslaget vil dermed fjerne den eksisterende praksisen, hvor arbeidsgiveren i tillegg kan kreve en hemmelig avstemning, som skal skje i regi av «the National Labour Relation Board (NLRB)». Denne hemmelige avstemningen blir i virkeligheten styrt av arbeidsgiver, som bestemmer hva slags og hvor mye informasjon de ansatte skal få i forkant. Når en fagforening er blitt anerkjent skal partene kunne inngå en tariffavtale i løpet av 120 dager. Og til slutt sier lovforslaget at straffen for arbeidsgivere som diskriminerer eller trakasserer tillitsvalgte skal bli strengere.

Fra et norsk perspektiv er dette ytterst moderate krav. Og norsk LO støtter selvfølgelig amerikansk fagbevegelse i kampen for å få på plass dette viktige verktøyet. Dessverre ser vi at forslaget motarbeides mer og mer, spesielt fra republikansk side (som har flertall i Kongressen), arbeidsgiverne i privat sektor og ikke minst fra hele Tea Party-bevegelsen og det amerikanske handelskammeret, arbeidsgivernes «lobbyorganisasjon», som presenterer fagorganisering som noe som bare fører til økte kostnader i arbeidslivet og driver en åpen kampanje mot lovforslaget. Allerede i mai 2006 sendte Handelskammeret brev til samtlige republikanske kongressmedlemmer og oppfordret dem til å støtte loven om fortsatt beskyttelse av hemmelige avstemninger. En egen nettside og lobbyorganisasjoner «Save Our Secret Ballot» er opprettet, og i 2010 vedtok Arizona, Sør-Carolina, Sør-Dakota og Utah grunnlovsendringer som skal beskytte arbeidsgiverens rett til hemmelige avstemninger.

Den aggressive holdningen vi ser til fagforeninger i store deler av det politiske miljøet over hele USA gir oss et bilde svært ulikt det vi ser i Norge. Fra et norsk perspektiv skulle jeg tro det ville være viktig for amerikansk fagbevegelse å ha nærmere kontakt med norsk og nordisk fagbevegelse, utveksle meninger om verdien av sosial dialog, og hvordan man gjennom gode prosesser og forhandlinger kan skape positive synergieffekter både for næringslivet og de ansatte. Amerikansk fagbevegelse har tradisjonelt «vært seg selv nok» og har i liten grad deltatt på «krav-siden» i den globale fagbevegelsen. Den tiden bør nå være forbi. Det er behov for nye alliansepartnere. En svekket Obama, til og med uten tilstrekkelig støtte fra egne kongressrepresentanter, er ikke lenger den forkjemperen for amerikansk fagbevegelse han lovet å være. Amerikanske lønnstakere, fagbevegelsen som brukte millioner på valgkamp for Obama, og de millioner av fattige som trodde at forskjellene mellom rike og fattige skulle bli mindre under demokratene og Obama, føler seg sveket. Og 11 millioner arbeidsledige utgjør heller ingen kampkraft eller sterk alliansepartner for fagbevegelsen. Derfor kan økt kontakt med nordisk og europeisk fagbevegelse være både et nyttig og klokt valg for AFL-CIO.

Finanskrise og nedgangstider gjør det heller ikke lettere for amerikanske arbeidstakere å stå på krava. I et internasjonalt perspektiv blir vår norske støtte til amerikanernes kamp selvsagt liten. Jeg håper imidlertid at amerikansk fagbevegelse ser at de trenger det fellesskapet den internasjonale fagbevegelsen representerer, og at politiske miljøer i USA etter hvert erkjenner at man ikke kommer seg ut av økonomiske kriser gjennom å gjøre vondt verre for vanlige arbeidsfolk.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.10.2011
12:29
16.12.2013 17:20Mest lest

De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.

De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.

Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.

Sophia Wedege Stavnem

Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

Leif Martin Kirknes

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.

FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.

Trond Teigen

Renholder Solveig mistet først sønnen, så ektemannen: – At jeg ble aktiv i fagforeninga, reddet meg

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

Sissel M. Rasmussen

Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.

– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.

Ole Palmstrøm

Folk som mister dagpengene kommer seg ikke raskere tilbake i jobb, advarer Nav-tillitsvalgt

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

Leif Martin Kirknes

Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret

Geir Lippestad

Geir Lippestad

Jan-Erik Østlie

Sentrum fjerner tilknytningen til kristendom og sosialdemokrati

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Sissel M. Rasmussen

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Hanna Skotheim

Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

Anita Arntzen

Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede

Statsminister Erna Solberg skisserer onsdag en plan for hvordan Norge skal åpne igjen. (Arkivfoto)

Statsminister Erna Solberg skisserer onsdag en plan for hvordan Norge skal åpne igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik er Erna Solbergs plan for gjenåpning av Norge

Erna Solberg

Erna Solberg

Ole Palmstrøm

Erna Solbergs popularitet som statsminister stuper

Erna Solberg

Erna Solberg

Ole Palmstrøm

Erna Solberg presenterer gjenåpningsplan onsdag

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Helge André Njåstad

Helge André Njåstad

Jan-Erik Østlie

Frp vil krympe formuesskatten

Kommentar

NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik står langt fra hverandre i lønnsoppgjøret. Nå trenger de hjelp fra Riksmekleren.

NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik står langt fra hverandre i lønnsoppgjøret. Nå trenger de hjelp fra Riksmekleren.

Leif Martin Kirknes

«Denne gangen har LO tydeligvis ikke noe prutningsmonn. Det bør NHO-sjefen merke seg»

Restauranteier Siv Hilde Lillehaug er frustrert over at regjeringens strenge innstramninger rammer en kommune uten smitte.

Restauranteier Siv Hilde Lillehaug er frustrert over at regjeringens strenge innstramninger rammer en kommune uten smitte.

Thale Engelsen / Dagsavisen

Lokalsamfunn med null smitte rammes hardt: – Det henger ikke på greip

Illustrasjon

Illustrasjon

Roy Ervin Solstad

Senterpartiet lover å «snu hver stein» for å reversere taxireformen


Flere saker