Politikk er å ville
Norsk Tipping taper inntekter. De frivillige organisasjonene, idretten, kulturlivet og politikerne syter. Det er høst, bladene faller og statsbudsjettdebatten er i gang.
jan.erik@lomedia.no
Godt skjult i statsbudsjettet for 2012, og lite framme i debatten så langt, framgår det at regjeringen på grunn av redusert overskudd i Norsk Tipping (NT) vil gi lavere overføringer til de frivillige organisasjonene. En av grunnene til at NT har redusert overskudd er at folk spiller mindre gjennom de spillene NT tilbyr. Det antas at flere av deres gamle «kunder» nå bruker pengene sine på nettspill.
NT er av myndighetene gitt et samfunnsoppdrag som er tredelt. For det første skal de utvikle et ansvarlig spilltilbud, for det andre skal de utvikle et attraktivt spilltilbud og for det tredje skal overskuddet gå til gode formål. De to første er en vanskelig balansegang, det tredje er prisverdig. I tillegg gjør disse tippepengene veldig mye bra for lokalsamfunnene. Stikkord: idrettsanlegg som svømmebasseng og fotballbaner.
I fjor fordelte NT 4 milliarder kroner av overskuddet. 1,6 gikk til idrett, 1,3 til kultur. Første juli 2007 ble en mengde spilleautomater fjernet som et ledd i myndighetenes spillepolitikk og forsøk på å komme den voksende spilleavhengigheten til livs. Automatene tilhørte frivillige organisasjoner som Redningsselskapet og Røde Kors (de to største), men også Norsk Folkehjelp hadde betydelige inntekter fra sånne automater.
Da de frivillige organisasjonene mistet muligheten til å tjene penger på egne spilleautomater, ble noe av inntektsbortfallet kompensert ved at de fikk en del av spillemidlene fra Norsk Tipping.
Med NTs inntektstap skjelver naturlig nok flere i buksene fordi de får mindre penger å rutte med. Både idretts- og kulturlivet har sagt at de forventer en kompensasjon fra staten, men statssekretær Roger Solheim i Kulturdepartementet avviser dette. Han oppfordrer istedenfor folk til å spille mer.
I Røde Kors meldes det om at kuttene går ut over beredskapen, mens Redningsselskapet frykter at de må sette én av de fast bemannede redningsskøytene på land.
I det politiske miljøet er rabalderet allerede i gang. Gunn Karin Gjul (Ap), lederen av Stortingets kulturkomité, mener Røde Kors og Redningsselskapet setter situasjonen på spissen og at det ikke er statens ansvar å sikre dem inntekter.
Gjul er på linje med statssekretær Solheim og mener folk må bli mer bevisste på hvilke pengespill de bruker. «Når folk spiller på utenlandske spillselskap i stedet for å bruke Norsk Tipping, går det direkte ut over tilskuddet til gode formål som idrett, kultur og frivillige organisasjoner», sier Gjul som mener de frivillige organisasjonene har liten grunn til å klage ettersom de ikke blir rammet hardere av kuttene enn andre organisasjoner som mottar tippemidler.
Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann mener vi snakker om et løftebrudd og at dette er stikk i strid med hva som ble lovet da de frivillige organisasjonene ikke lenger fikk mulighet til å tjene penger på spilleautomater. Sanner og Høyre får støtte av de andre opposisjonspartiene på Stortinget.
Gjuls tanker om at folk, altså de som i ulik grad ukentlig eller daglig satser en del penger på spillvirksomhet – ikke så helt får av dem er spilleavhengige – skal være bevisste på at de satser pengene sine på gode formål, er vakker musikk. Men med all respekt: dette er vel noe naivt. For sånn tenker dessverre ingen av de spillerne jeg kjenner.
Men Gjul har sjølsagt rett i at det ikke er statens ansvar nødvendigvis å sikre de ideelle organisasjonenes inntekter. Heller ikke idrettens eller kulturlivets. I vårt samfunn er dette et politisk spørsmål, i vår måte å tenke politikk på er dette et spørsmål om politikerne vil eller ei – om politisk vilje.
Personlig har jeg nok mest sans for hva Knut Arild Hareide, lederen i Kristelig Folkeparti har sagt i denne debatten, nemlig: «Støtten til frivillige organisasjoner må ligge fast. Om overskuddet fra tippingen går ned, må regjeringen finne andre måter å støtte de frivillige organisasjonene på».
.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes