Politikk er å ville
Norsk Tipping taper inntekter. De frivillige organisasjonene, idretten, kulturlivet og politikerne syter. Det er høst, bladene faller og statsbudsjettdebatten er i gang.
jan.erik@lomedia.no
Godt skjult i statsbudsjettet for 2012, og lite framme i debatten så langt, framgår det at regjeringen på grunn av redusert overskudd i Norsk Tipping (NT) vil gi lavere overføringer til de frivillige organisasjonene. En av grunnene til at NT har redusert overskudd er at folk spiller mindre gjennom de spillene NT tilbyr. Det antas at flere av deres gamle «kunder» nå bruker pengene sine på nettspill.
NT er av myndighetene gitt et samfunnsoppdrag som er tredelt. For det første skal de utvikle et ansvarlig spilltilbud, for det andre skal de utvikle et attraktivt spilltilbud og for det tredje skal overskuddet gå til gode formål. De to første er en vanskelig balansegang, det tredje er prisverdig. I tillegg gjør disse tippepengene veldig mye bra for lokalsamfunnene. Stikkord: idrettsanlegg som svømmebasseng og fotballbaner.
I fjor fordelte NT 4 milliarder kroner av overskuddet. 1,6 gikk til idrett, 1,3 til kultur. Første juli 2007 ble en mengde spilleautomater fjernet som et ledd i myndighetenes spillepolitikk og forsøk på å komme den voksende spilleavhengigheten til livs. Automatene tilhørte frivillige organisasjoner som Redningsselskapet og Røde Kors (de to største), men også Norsk Folkehjelp hadde betydelige inntekter fra sånne automater.
Da de frivillige organisasjonene mistet muligheten til å tjene penger på egne spilleautomater, ble noe av inntektsbortfallet kompensert ved at de fikk en del av spillemidlene fra Norsk Tipping.
Med NTs inntektstap skjelver naturlig nok flere i buksene fordi de får mindre penger å rutte med. Både idretts- og kulturlivet har sagt at de forventer en kompensasjon fra staten, men statssekretær Roger Solheim i Kulturdepartementet avviser dette. Han oppfordrer istedenfor folk til å spille mer.
I Røde Kors meldes det om at kuttene går ut over beredskapen, mens Redningsselskapet frykter at de må sette én av de fast bemannede redningsskøytene på land.
I det politiske miljøet er rabalderet allerede i gang. Gunn Karin Gjul (Ap), lederen av Stortingets kulturkomité, mener Røde Kors og Redningsselskapet setter situasjonen på spissen og at det ikke er statens ansvar å sikre dem inntekter.
Gjul er på linje med statssekretær Solheim og mener folk må bli mer bevisste på hvilke pengespill de bruker. «Når folk spiller på utenlandske spillselskap i stedet for å bruke Norsk Tipping, går det direkte ut over tilskuddet til gode formål som idrett, kultur og frivillige organisasjoner», sier Gjul som mener de frivillige organisasjonene har liten grunn til å klage ettersom de ikke blir rammet hardere av kuttene enn andre organisasjoner som mottar tippemidler.
Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann mener vi snakker om et løftebrudd og at dette er stikk i strid med hva som ble lovet da de frivillige organisasjonene ikke lenger fikk mulighet til å tjene penger på spilleautomater. Sanner og Høyre får støtte av de andre opposisjonspartiene på Stortinget.
Gjuls tanker om at folk, altså de som i ulik grad ukentlig eller daglig satser en del penger på spillvirksomhet – ikke så helt får av dem er spilleavhengige – skal være bevisste på at de satser pengene sine på gode formål, er vakker musikk. Men med all respekt: dette er vel noe naivt. For sånn tenker dessverre ingen av de spillerne jeg kjenner.
Men Gjul har sjølsagt rett i at det ikke er statens ansvar nødvendigvis å sikre de ideelle organisasjonenes inntekter. Heller ikke idrettens eller kulturlivets. I vårt samfunn er dette et politisk spørsmål, i vår måte å tenke politikk på er dette et spørsmål om politikerne vil eller ei – om politisk vilje.
Personlig har jeg nok mest sans for hva Knut Arild Hareide, lederen i Kristelig Folkeparti har sagt i denne debatten, nemlig: «Støtten til frivillige organisasjoner må ligge fast. Om overskuddet fra tippingen går ned, må regjeringen finne andre måter å støtte de frivillige organisasjonene på».
.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge. I dag har Eva sin siste arbeidsdag
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Nye regler for AAP fra 1. juli
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox
NRK kan gå i svart fra midnatt
Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.
Lene Svenning