JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bli ute i kulden!

Har du mye, skal du få mer. Dagens boligpolitikk er velfungerende. For de rike.

tri.nguyen@lomedia.no

En kamerat av meg solgte nylig sin treroms på Oslo øst på 73 kvadratmeter til 3,7 millioner fordi den angivelig ikke var stor nok til en familie på tre. De skulle kjøpe seg hus på nærmere 250 kvadrat for å få litt mer plass. Dagens boligpolitikk er perfekt. Hvis du er velstående og rik vel og merke.

Vi subsidierer boligeierne med 55 milliarder kroner gjennom lav skattelegging av bolig. Boliglån kan også trekkes fra på skatten, til sammen blir det subsidiert opp mot 100 milliarder årlig. (Finansdepartementet anslo i 2010 at rentefradragene knyttet til boliggjeld trolig utgjorde mellom 20 og 55 milliarder i reduserte skatteinntekter årlig.)

Vanskeligstilte på boligmarkedet er i hovedsak overlatt til det private leiemarkedet. Dette er et marked med mange og store utfordringer som gjerne forsterker problemene til den enkelte. Små og dårlige leiligheter, dårlig bomiljø og ustabile leieforhold til en høy pris.

Markedskreftene styrer politikken, men markedet tar dessverre ingen boligsosiale hensyn. Boligmarkedet er brutalt ekskluderende for den som ikke har arbeid og god økonomi, for den som ikke har et norsk etternavn og for den som ikke har maktet å komme seg inn på rett tidspunkt, eller funnet seg noen å komme inn på markedet sammen med.

De som har mye får mer, mens 150 000 personer ikke har et tilfredsstillende hjem i Norge. De taper stadig terreng.

Dette er et alarmerende høyt tall som krever at myndigheter tar boligpolitikken på alvor. Det finnes rundt 100 000 kommunale utleieboliger i Norge. Dette er langt fra nok. De fleste kommuner har lange ventelister på boligene, og i enkelte kommuner kan det ta opp til flere år for å få tildelt en kommunal bolig. Dessuten fremmer sjelden kommunens utleiebolig et godt og trygt bomiljø. De kommunale utleieboligene er ofte samlet i enkelte blokker og i spesielle deler av kommunen. Dette skaper også andre utfordringer.

Dersom leiesektoren hadde vært en velfungerende sektor, ville det vært en fornuftig boform for flere. Derfor bør kommunene innfører en sertifiseringsordning for utleiere. Kommunene kan utvikle gode rammebetingelser for utleiere med sosiale formål. Det er bruk for en regulert, stabil, profesjonell og skjermet leiesektor.

Det er ikke nok at kommunen gir råd og veiledning. Kommunen må også ha en plikt til å sørge for at det finnes gode botilbud for alle kommunens innbyggere.

Med gode subsidier til de rike fortsetter vi å leve etter det meget usolidariske mottoet: Penger er ikke noe problem. Så lenge du har nok av dem.

Tilbake til kompisen min som har mye og får masse mer. Det er ikke hans skyld at systemet stapper mer penger i lommene på velstående. Jeg skal ikke klage, for jeg er også blant dem som har mye og får mer. Jeg er allerede inni boligmarkedet, har jobb, stabil økonomi og kan nyte godt av dagens boligpolitikk. Men til og med jeg ser at dette systemet kan være vanskelig for mange.

Annonse
Annonse