Vietnams fagbevegelse trenger LO
Solidaritet og samarbeid i fagbevegelsen på tvers av landegrensene er mer nødvendig enn noen gang, konstaterer Lill F. Sæther.
I sommer arrangerte Hanoi Federation of Labour (Hanoi FOL) og LO i Oslo to vellykkede todagers seminarer for til sammen 55 tillitsvalgte fra privat og offentlig sektor og lokale fagforeninger i Hanoi. Dette samarbeidsprosjektet har blitt gjennomført årlig siden 2006 og innebærer kompetanseoverføring mellom fagbevegelsen i de to byene. Over 300 tillitsvalgte har fått opplæring hittil. Seminarene har nå funnet en god form og bidrar til forståelse og solidaritet organisasjonene imellom og til å styrke fagbevegelsen i Vietnam. Prosjektet er finansiert av LO.
Alle de 55 deltagerne på årets seminar var ledere eller nestledere på arbeidsplasser eller lokalt i regionen. Vanlige medlemmer eller tillitsvalgte på lavere nivå har liten eller ingen mulighet til å få fri i arbeidstiden for å delta på fagforeningsaktivitet. De har også mye mindre fritid enn oss, få har lørdagsfri og det jobbes kontinuerlige skift mange steder.
Vietnam har ikke nasjonale, kollektive tariffavtaler, og følgelig heller ingen sentrale, kollektive forhandlinger. Det mangler en sentral arbeidsgiverorganisasjon, så alle lønnsforhandlinger foregår derfor lokalt og med få reelle sanksjonsmuligheter. Det lovlige grunnlaget for streik eller annen industriell aksjon er til stede, men begrenses av blant annet kompliserte prosedyrer som er tidkrevende hvis de skal følges. Det er imidlertid en del såkalte ville streiker.
Heller ikke i Vietnam er det selvsagt å være fagorganisert, så det er mange grunner til at fagbevegelsen i dag må arbeide aktivt med å profilere seg og verve medlemmer som betaler kontingent. De har imidlertid fortsatt inntekter fra en del produksjonsbedrifter de eier og det er også meningen at arbeidsgiverne skal betale en avgift til fagbevegelsen.
Fagbevegelsens tyngdepunkt i Vietnam befinner seg i den nordlige delen av landet inkludert Hanoi, selv om hovedtyngden av industrien faktisk befinner seg i syd. Det er derfor av avgjørende betydning for styrking av faglige rettigheter og arbeidslivslovgivningen i Vietnam at Hanoi FOL jobber godt og driver aktiv medlemsverving og øker sin styrke. Svekkes fagbevegelsen her, vil den samlede fagbevegelsen i Vietnam svekkes. Dette vil underminere det arbeidet som tross alt gjøres for å bedre arbeidsfolks lønns- og arbeidsforhold.
Det finnes fagforeninger og det foregår kollektive lønnsforhandlinger på mange industriarbeidsplasser, også i mange store multinasjonale selskaper som er etablert i Hanoi, for eksempel Panasonic, Toyota og Coca Cola. Det er også helse-, miljø- og sikkerhetslovgivning og tillitsvalgte tilsvarende våre verneombud på mange arbeidsplasser. Selv om mengde og standard er langt fra vårt nivå, er det mye bedre enn i de fleste land Vietnam kan sammenligne seg med.
Vietnam har gått en lang vei fra et krigsherjet, nedkjørt land ved frigjøringen i 1975, til dagens energiske, innovative og fremadstormende samfunn, som på mange måter oppleves som moderne, i alle fall i storbyene, på tross av at det er et utviklingsland.
Press på lønns- og arbeidsforhold og fagbevegelsen opplever de mer og mer av i Vietnam, som i de fleste andre land. Vietnam ble medlem av WTO i 2007. WTO og IMF har presset på for strukturendringer og -tilpasninger, blant annet kutt i offentlige utgifter og svekking av fagbevegelsen. Helsevesenet var tidligere gratis, mens det nå er ulike former for betaling og mange private tilbydere.
Sykehusene er i ferd med å bli klassedelte. Tidligere var det også fem år obligatorisk, gratis skolegang for alle barn. Dette medførte at Vietnam hadde veldig lav analfabetisme og en høyt utdannet befolkning sammenlignet med de fleste nabolandene. Det er nå innført skolepenger ved at foreldrene må betale for uniformer og utstyr. Det betyr at mange, spesielt jenter, ikke lenger får like lang skolegang som før. Det er også her private tilbud til de som har penger, og kjønns- og klasseforskjellene øker.
De økonomiske nedgangstidene de siste årene har også rammet Vietnam på flere måter. Det er viktigere enn noen gang med allianser og motkrefter, og den viktigste kraften er en sterk og våken solidarisk fagbevegelse. Det er derfor av avgjørende betydning at Hanoi FOL fortsetter å motta støtte fra LO, via LO i Oslo, i form av kompetanseoverføring i årene som kommer. I dagens situasjon er det nødvendig med mer internasjonalt samarbeid og solidaritet på tvers av landegrenser enn noen gang før.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Rådet mitt er å organisere seg
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen