Ung må verden ennå være!
Skal vi som verken er kristne eller politisk helt i takt med folkeflertallet aldri få ha noe for oss sjøl? Heller ikke Nordahl Grieg?
jan.erik@lomedia.no
De norske biskopene vil nå ha Nordahl Griegs «Til ungdommen» i salmeboka. De mangler bare godkjennelse fra neste års Kirkemøte. Hvilken frekkhetens nådegave!
Eier ikke den norske kirke respekt for noe som helst? Eier den ikke skam? Jeg er ikke den som bruker Bibelens ti bud i utide – bare i tide. Derfor er det her på sin plass å minne om bud nr. 7: Du skal ikke stjele. Å ta diktet «Til ungdommen» inn i salmeboka er å bryte dette budet. Og det trodde jeg kristne nødig gjorde.
Hvem er så Nordahl Grieg? Jo, han er lyrikeren, dramatikeren, romanforfatteren og reporteren som ble født i Bergen i 1902 og skutt ned av tyske nazister over Potsdam (like utenfor Berlin) 2. desember 1943. Han var antifascist i hele sitt vesen.
I sitt unge liv rakk han mye. Han var lettmatros på en lastebåt og beskrev seinere maskinalderens umenneskelighet, ikke minst til sjøs. Og var korrespondent i borgerkrigens Kina i 1927. Han studerte russisk teater i Sovjetunionen på begynnelsen av 1930-tallet og skrev det rederkritiske dramaet «Vår ære og vår makt» og teaterstykket «Nederlaget» om den revolusjonære kampen i kommunardoppstanden i Paris 1871. Dramaene spillets fortsatt på norske scener.
Han dro som frivillig reporter til borgerkrigen i Spania i 1937 og kjempet mot fascisten Franco sammen med andre skribenter, blant annet Ernest Hemingway. Både reportasjesamlingen «Spansk sommer» og romanen «Ung må verden ennu være» handler om dette. Tittelen har han for øvrig lånt fra en verselinje av Henrik Wergeland, en annen bauta i norsk åndsliv og med skreppa full av sosial samvittighet.
Grieg var ifølge forlagsmannen og forfatteren Sigurd Hoel «en av de store fuglene i norsk diktning, i norsk åndsliv».
Og han gjorde akkurat som en annen stor lyriker fra Bergen, Arnulf Øverland – han advarte i dikt om den faren som truet Europa: krigen. Øverland med «Du må ikke sove», Grieg med «Til ungdommen».
Vi kjenner jo dét diktet nå, ikke minst gjennom det fokuset diktet har fått etter Utøya-tragedien 22. juli i år. «Krig er forakt for liv/Fred er å skape/ Kast dine krefter inn/døden skal tape!» Dette skrev Nordahl Grieg. En salme? Ikke tale om.
Var han kommunist? Kanskje. Han ble aldri medlem av Norge Kommunistiske Parti og deltok aldri i deres valgkamparbeid. Men han sto, akkurat som Rudolf Nilsen, en annen poet som var født året før Grieg, den kommunistiske bevegelsen veldig, veldig nær. Han var for eksempel formann i Sovjetunionens venner i fem år. Og forsvarte Stalins moskvaprosesser og forfølgelsen av sine motstandere som nødvendige. Alt tilsier dessuten at han var ateist.
Jeg har vært i noen begravelser til mennesker med et helt annet livssyn enn det protestantiske kristne. Mennesker som mens de levde var både kringsatt av fiender og som gikk inn i sin tid. Jeg har i disse begravelsene vært vitne til at Griegs «Til ungdommen» har vært det bærende kulturinnslaget, en måte å hedre den avdøde på. Med respekt.
Det kan sies mye godt – som jeg her har forsøkt å gjøre – og en del vondt om Nordahl Grieg. For meg er stalinismen og hans patoslignende fedrelandskjærlighet de vanskeligste bitene å svelge. Skjønt, han var sjølsagt som deg og meg, et feilbarlig menneske. Men å bli en del av den norske salmeboka, må han få slippe.
Om Nordahl Grieg hadde visst hva som er i ferd med å skje? Han hadde garantert rotert rundt i den grava han aldri fikk. Til evig tid!
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes