Det lukter blått sirkus
Den nyvalgte lederen av Senterungdommen vil vaske borte det røde. SV er under sperregrensen. Og sykehuskrisen samler de borgerlige. Valgkampen har startet.
Sammenlignet med den politiske tragedien som for tiden utspiller seg i Hellas, Italia og resten av Europa, framstår norsk politikk som direkte søvndyssende. Like fullt begynner det å skje ting under dynen. Lukten av sagmugg siver inn gjennom soveromsvinduet. Og mange lurer på hvilket ben Kristelig Folkeparti vil stå først opp med når de endelig våkner. Går de til høyre eller venstre, på vegen mot sentrum? For det politiske sentrum er ikke dødt, fastslår partileder Knut Arild Hareide.
Hvis han spør den nyvalgte lederen av Senterungdommen, Sandra Nygård, om råd vil han nok få høre at dagens utgave av den rødgrønne regjeringen har gått for langt til venstre. Hun ser gjerne at både KrF og Venstre blir del av en ny regjering etter valget 2013, og vil ikke savne SV.
Skal vi tro en rekke meningsmålinger er det heller ikke så mange andre som savner SV for tida. På dagens meningsmåling har partiet bitt seg fast godt under sperregrensa med en oppslutning på bare 3,5 prosent. Hadde Norfaktas undersøkelse for Nationen og Klassekampen vært valg ville SV vært like stort som Rødt på Stortinget – med hvert sitt ene mandat.
Det er lenge til stortingsvalget i 2013. Men hvis ikke SV klarer å krabbe godt over sperregrensa for igjen å bli et parti på størrelse med de andre små, må partistrategene i Arbeiderpartiet for alvor tenke alternativt. Kristelig Folkeparti er et slikt alternativ.
Jeg er blant dem som får frysninger av tanken. Historisk representerer KrF mye av det jeg vil bekjempe, som diskriminering, intoleranse og spesielt religionens rolle i politikk og samfunn. I de mektige kristenkonservative miljøene er et reaksjonært syn på homofile, kvinnen og blant annet Midt-Østen høyst levende. Og de siste årene har mange kristenkonservative valgt Fremskrittspartiet fordi de har opplevd at KrF har sviktet sitt verdigrunnlag.
Samtidig fortjener KrF, som Senterpartiet, å bli vurdert ut fra dagens situasjon, og ikke en lite tiltalende historie. Da partileder Hareide innledet til landsstyremøtet i helga lanserte han følgende 10 krav for deltakelse i en eventuell ny regjering:
– En økonomisk politikk preget av bærekraftig forvaltning og prioritering av de oppgavene som betyr mest for vanlige folks velferd, helse og livskvalitet
– En oppvekst- og familiepolitikk der barns beste er i sentrum, og en skolepolitikk med vekt på danning, kunnskap og formidling av kristne og humanistiske verdier
– Fremst i kampen for menneskeverdet og mot sorteringssamfunnet
– En verdig eldrepolitikk
– En politikk som sikrer kirke- og trossamfunn rett til å være seg selv og som stimulerer, ikke styrer en mangfoldig frivillig sektor
– Styrket solidarisk innsats for de fattige hjemme og ute
– En mer realitetsorientert og framtidsrettet miljø- og klimapolitikk.
– En ansvarlig alkoholpolitikk og større vekt på behandling av mennesker med rusproblemer
– En human flyktningpolitikk, en konsekvent innvandringspolitikk og en aktiv integreringspolitikk
– Tilrettelegging og stimulans for økt verdiskaping i hele landet (Kilde: ANB-NTB)
Selv om det ligger mye djevelskap i detaljene, er det vanskelig å si at dette er krav som Arbeiderpartiet ikke kan vurdere å være positive til.
Men nå er det i utgangspunktet Kristelig Folkeparti som skal foreta et veivalg. Partilederen har gitt seg selv ett år på å tyde kartet og bli kjent med hvordan kompasset skal brukes. I mellomtiden har han i dag sammen med Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande invitert til pressekonferanse for å presentere en felles borgerlig sykehuspolitikk for Oslo. Skal de borgerlige partiene kunne vinne regjeringsmakten i 2013 må de framstå som et troverdig alternativ til dagens rødgrønne regjering. Det arbeidet har startet.
Men det er også en prosess de rødgrønne må gjennom før valget. I dag er det langt fra sikkert at Senterpartiet og SV overlever fire nye år i skyggen av Arbeiderpartiet. Det bekymrer ikke minst ungdommen, som skal føre den politiske arven videre.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen