Stueren og blodfattig?
LO har blitt eier av Klassekampen. Har revolusjonen skjedd i Folkets Hus eller redaksjonen?
La det være sagt med en gang. Jeg er blant dem som alltid har ment at Klassekampen har vært en viktig avis i det norske mediemangfoldet. Riktig nok opplevde jeg i lange perioder avisa som nærmest uleselig i sin radikale blindernakademiske drakt. Samtidig var den tragisk forutsigbar, med de samme trauste kildene som kom med de samme kritiske og negative kommentarene til ”makta” - uavhengig sak. Like fullt var avisa verdifull fordi den representerte tanker og stemmer som ellers ikke ville bli hørt.
Dette var også en tid hvor Klassekampen vekket helt andre følelser enn begeistring rundt Youngstorget. Mange opplevde avisa som en motspiller i perioder hvor fagbevegelsen kunne trenge drahjelp fra alle som mente de var en del av arbeiderbevegelsen. Det ble ikke noe bedre av at også en del A-presseaviser hadde trassbehov og offentlig demonstrerte redaksjonell frihet overfor sine eiere.
Dette er snart glemt historie. Og i dag kunne Klassekampen fortelle at LO har kjøpt aksjer for 100 000 kroner i avisa. Fra før er Fagforbundet og Industri Energi blant de største eierne i aksjeselskapet. ”Vi har over lang tid fulgt med på utviklingen i Klassekampens redaksjonelle profil, og ser at avisen har en bred og god dekning av fagbevegelsen, arbeidslivsspørsmål og politikk,” sier LO-leder Roar Flåthen. Han etterlyser derimot en ”større grad av realitetsorientering rundt næringsutvikling, verdiskapning – selve grunnlaget for velferdsstaten.”
Redaktør Bjørgulv Braanen er nok ikke uenig i at avisas redaksjonelle profil har endret seg under hans lederskap. Han sier i en kommentar at avisa ønsker å være et ”samlingspunkt for norsk arbeiderbevegelse i brei forstand. ”Det spesielle med Klassekampen er at vi kombinerer denne tradisjonelle kulturradikale avisposisjonen med en uttrykt vilje til å sette arbeiderbevegelsens kampsaker på den offentlige dagsorden.” LOs kjøp karakteriserer han som en oppmuntring.
Med rundt 15 000 i opplag er Klassekampen en liten avis, men budskapet når ut til langt flere enn de som betaler for å lese avisa. Fremdeles er det slik at mye av det som publiseres på nett eller i andre medier enn de trykte, baserer seg på hva papiravisene setter på dagsorden. I en medieverden som blir stadig mer tabloidisert og hvor suksess vurderes ut fra antall museklikk, er det avgjørende at det finnes nisjeprodukter som holder god journalistisk kvalitet. Verken LO-leder Roar Flåthen eller statsminister Jens Stoltenberg har problemer med å bli hørt. Men arbeiderbevegelsen er noe langt mer enn profilerte ledere. Derfor er det et spennende og viktig mål Braanen har meislet ut for avisa. Men han kan fort stå overfor et dilemma. Det er liten tvil om at arbeiderbevegelsen trenger en avis som favner bredt og når ut til mange. Men, det betyr ikke nødvendigvis at avisa er tjent med å miste sin radikale profil. Blodfattige aviser overlever neppe i en stadig tøffere medieverden.
Hvordan står det så til i Folkets Hus? Ett svar kan vi finne i rekrutteringen til sentrale roller rundt LO-ledelsen. I informasjons- og rådgivningsavdelingen er det i dag ansatt medarbeidere som kommer rett fra Klassekampen. Tilsvarende ser vi i fagbladene. Det betyr naturligvis at Klassekampen har dyktige medarbeidere med hjerte i fagbevegelsen. Det er en styrke. Samtidig er det et tankekors at det blir stadig vanskeligere å finne gode kandidater i andre redaksjonelle miljøer.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Tormod Ytrehus