Senk terskelen for yrkeserstatning
83 arbeidstakere ved lokomotivverkstedet på Marienborg har dødd av sykdom siden 1980. Men det er vanskelig å dokumentere at det er en sammenheng mellom helseproblemene og arbeidsmiljøet.
Tall som Adresseavisen gjennom en reportasjeserie de siste ukene har gravd fram, viser at 36 arbeidstakere ved lokomotivverkstedet Marienborg i Trondheim har dødt av kreft, 30 av hjertelidelser og 17 av andre årsaker. I tillegg er det mange som er blitt uføretrygdede, førtidspensjonert eller delvis sykemeldt.
Dette er en brutal virkelighet som både har overrasket og sjokkert faglige tillitsvalgte. Norsk Jernbaneforbund (NJF) krever nå helsesjekk for alle de 1000 verkstedarbeiderne i NSB-konsernet etter avsløringene.
Forbundet har mistet mange medlemmer. Det var derfor en dyster stemning da forbundsleder Kjell Atle Brunborg og forbundssekretær Kjell Næss besøkte sine medlemmer i trønderhovedstaden denne uka. Mange uttrykte bekymring og fortalte om egne erfaringer og helseplager etter å ha jobbet med løsemidler, kjemikalier eller blitt utsatt for dieselgasser over lengre tid.
Bekymret er både de som jobbet med rengjøring og vedlikehold av dieselokomotiver og motorvogner, men også jernbanefolk som har jobbet i tuneller over lengre tid.
Men selv om mange arbeidstakerne kan dokumentere uførhet og vesentlig dårligere livskvalitet, blir det ikke lett for de sentrale tillitsvalgte å kreve yrkeserstatning for de som er rammet.
NSB-konsernet har syndet mot den lovpålagte plikten til å føre register over kreftfremkallende stoffer som arbeiderne utsettes for på arbeidsplassen. Selv om det har blitt foretatt luftmålinger, har ikke partikkelstøv og farlige stoffer i sveiserøyken i verkstedet blitt kartlagt.
Arbeidsmiljøloven er krystallklar. Hovedansvaret for et godt, og ikke minst sikkert og helsefremmende arbeidsmiljø, ligger hos arbeidsgiver. Et hovedansvar som ikke betyr at arbeidstakerne ikke har et medansvar. Men når du aldri får vite hva slags luft du puster inn på arbeidsplassen din eller at dette er skadelig, er det ikke lett for arbeidstakerne å melde inn problemene.
Ifølge forbundssekretær Kjell Næss har ikke NSB hatt en god nok oversikt over hvilke helsefarlige stoffer den enkelte arbeidstaker har blitt utsatt for. Dette er kritikkverdig.
For ti år siden hadde forbundet en sak der tre arbeidstakere ved Lodalen verksted krevde erstatning etter symptomer på løsemiddelskade. Den saken førte ikke fram.
Avslaget på erstatningssaken skyldes at HMS/Verkstedledelsen ikke kunne fremskaffe dokumentasjon på hvilke type kjemikaler og løsemidler arbeiderne hadde vært i kontakt med over tid.
Derfor er det i slike saker hvor løsemidler eller gasser er involvert helt avgjørende å få et bilde av hvilke stoffer og eksponeringsgrad den yrkesskadede har vært utsatt for. Hovedansvaret for at slike rutiner fins ligger hos arbeidsgiver.
Ved lokomotivverkstedet på Marienborg blir det nå en utfordring for de tillitsvalgte å få bevist at det er en sammenheng mellom sykdom og farlige arbeidsforhold ved verkstedene. En stor helseundersøkelse vil ikke automatisk utløse erstatning.
LO reiser yrkesskadesaker der mulighetene for å få tilkjent erstatning er gode, men ikke hvis det er minimal sjanse til en seier.
Etter å ha vandret rundt en hel dag på Marienborg med hovedverneombud og verneombud i Marienborg, er jeg ikke i tvil om at det er en sammenheng mellom sykdom, død og et arbeidsmiljø som er langt unna helsefremmende.
Selv om ISS støvsuget verkstedet for en kort tid siden, drysser det fortsatt støv fra taket, og røyken fra de unge sveiserne lukter ille. Derfor haster det med å finne ut hvilke stoffer som brukes og at skadevirkningen tilkjennegis. Det er også verdt å minne om at hovedverneombudet med hjemmel i arbeidsmiljøloven har rett til å stoppe hele produksjonen i virksomheten om forholdene er helseskadelige nok.
Det er på tide å iverksette flere vernetiltak til beste for både det indre miljø og ytre miljø. Det må også stilles krav til målinger av ”worst case”-eksponering ved bruk av slike farlige stoffer på arbeidsplassene.
Mye tyder på at det er behov for å bygge opp et langt større faglig arbeidsmedisinsk miljø innen fagfeltet arbeidssykdommer etter løsemiddelskader, gasser, kjemisk påvirkning, radioaktiv påvirkning. Og vi trenger mer grunnforskning på utvalgte risikogrupper slik at vi får avdekket sammenhengen mellom eksponering og skade/sykdommer på arbeidere i disse risikogruppene.
Terskelen for yrkesskadeerstatning i Norge nå er altfor høy.
Det er på tide å senke terskelen for yrkesskadeerstatning nå. Før flere rammes. Før flere kollegaer dør.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB