Tullball(o)
Arbeidstakerne i Norge har fått for stor makt. Og det har blitt umulig å si opp folk. Tro det eller ei, men dette mener, ifølge Dagens Næringsliv (DN), Olav Gunnar Ballo, tidligere stortingsrepresentant for SV.
jan.erik@lomedia.no
Olav Gunnar Ballo har reist tilbake dit han kom fra, legeyrket og Alta. Etter at han abdiserte som rikspolitiker, var han i sju måneder direktør og sjef for Rettsmedisinsk Institutt (RMI). Det gikk ikke så veldig bra. Han sa sist lørdag til DN at han som sjef opplevde handlingsrommet som svært trangt. Det har han sjølsagt sin fulle rett til å mene. Jeg er en stor tilhenger av ytringsfriheten.
Jeg kjenner ikke Ballos hverdager ved RMI, det kan godt være at hans beskrivelser av et miljø der de ansatte hadde stor innflytelse, og gjerne makt, er helt riktige. Jeg har også stor respekt for Ballos subjektive opplevelser av en arbeidshverdag han antagelig ikke likte seg spesielt godt i. Men det er ikke poenget her.
Det Ballo nemlig bruker mesteparten av spalteplassen i DN på er å generalisere fra sine sju måneder i RMI til arbeidslivet generelt. Og da er jeg ikke med lenger. Jeg kjenner meg rett og slett ikke igjen i hans generelle beskrivelser av forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Det tror jeg ikke så mange andre arbeidstakere gjør heller.
Ballo sier blant annet: «Kulturen i norsk arbeidsliv generelt er helt skjev til fordel for arbeidstakersiden. Jeg mener du skal yte din plikt før du kan hevde din rett».
Og Ballo durer videre med denne kraftsalven: «Noen er jo rett og slett udugelige, eller de er så konfliktskapende på et arbeidssted at de ødelegger miljøet for andre. I praksis er det bortimot umulig for en leder å ta tak i selv helt utilbørlig atferd og ivareta sin lederplikt for å sikre et godt arbeidsmiljø». Og «noen» i denne sammenhengen er ingen ringere enn norske arbeidstakere.
Personlig har jeg knapt hørt verre og mer nedsettende, generaliserende uttalelser om norske arbeidstakere siden Bjarne Håkon Hanssen ba enkelte om å stå opp om morran.
Uttalelser av denne typen er kanskje å regne som manna fra himmelen for brorparten av DNs lesere, men er mildt sagt merkelige fra en mann som for ikke svært lenge siden representerte SV, det vil altså si Sosialistisk Venstreparti, på Stortinget.
Hvem husker ikke Paul Chaffey, SVs tidligere «utenriksminister», som nærmest over natta ble direktør i næringslivsorganisasjonen Abelia og raskt fikk tankegods som passet best i Høyre. Ballo er på god vei inn i samme tåkeheimen.
Ballo er til og med så freidig at han skyver legerollen foran seg i DN-intervjuet, og skaper som fagmann mistanker om nordmenns holdninger til sykemeldinger. Han mer enn antyder at det skulkes over en lav sko.
Til og med DNs journalist later til å synes at Ballo etter hvert blir noe ensidig og spør om det kanskje er spesielle sider ved arbeidsmiljøloven han gjerne skulle ha endret. Nei, svarer Ballo, den loven har han ikke studert!
Jeg slutter aldri å undre meg over hvor raskt sjølerklærte sosialister, tillitsvalgte på arbeidstakersiden og andre forventede forsvarere av arbeidstakernes rettigheter snur i synet på maktforholdene i arbeidslivet så fort de sjøl blir arbeidsgivere. Glemt er med ett at det er en vesensforskjell på arbeidsgiver og arbeidstaker, på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker – ja, enkelte glemmer det aller mest elementære. Det er få ting jeg blir så provosert av som nettopp dette.
For ikke lenge siden skjelte Ballo ut partifelle og kanskje kommende SV-leder Audun Lysbakken fordi han i ungdommen hadde leflet med marxismen og var for politisk radikal, så meldte han seg ut av SV og inn i Arbeiderpartiet fordi han synes, i likhet med svært mange andre som ikke har meldt seg inn i Ap, Jens Stoltenberg hadde taklet 22. juli-tragedien så fint.
Er det fortsatt noen som lurer på hvorfor det går så dårlig med SV på meningsmålingene? Stakkars Arbeiderpartiet, hva skal de med Olav Gunnar Ballo?
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen