JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gikk på kurs – blir straffet

Da David Misund mistet jobben, begynte han på helgekurs for å øke kompetansen. Det skulle han ikke gjort.

frode.ronning@lomedia.no

13. desember hadde David Misund siste arbeidsdag i Selvaagbygg på Løren i Oslo. Folk sluttet å kjøpe leiligheter, og tømrer Misund var blant flere som ble sagt opp.

I god tid før han ble sagt opp, startet Misund planlegginga av sitt nye liv. Han tenkte på hva han ville jobbe med, og søkte på kurs.

Oljebransjen fristet, og han kom inn på boreskolen i Tønsberg, på kurset «bore- og brønnteknikk». Kursene ble holdt fredag til søndag ni helger med to-tre ukers mellomrom.

Så langt så alt greit ut. Misund fikk i mars brev fra Nav om at han hadde krav på dagpenger. Men først måtte han gå ut oppsigelsestida, som varte til 15. april.

Får ikke dagpenger

I april fikk han sjokkbeskjeden: Nav ville likevel ikke innvilge dagpenger. Årsak: Misund er under utdanning, og kan derfor ikke få dagpenger. Ni fredager på kurs i løpet av et halvt år har ødelagt Misunds mulighet til å få ledighetstrygd.

– Alle som går på kurset kombinerer det med fast jobb. Det er bare snakk om annenhver eller hver tredje fredag. På Selvaagbygg jobbet vi dessuten bare mandag til torsdag, fordi pendlerne ønsket langhelg, sier Misund.

Nå har han klaget på vedtaket, men han kan ikke vente svar før etter sommeren. I mellomtida spenner han livreima det han klarer og slakter sparekontoen.

Bedre med sofaen?

Helge Breistein, leder av Fellesforbundets forening Byggfag Bærum-Drammen, er opprørt av Misunds sak.

– Hvis David hadde lagt seg ned på sofaen 14. desember etter å ha mistet jobben, hadde han ikke fått noen problemer med Nav. Han har i stedet tatt grep sjøl og går på kurs i helgene. Dette blir han altså straffet for, sier Breistein, som forsøker å hjelpe Misund i møtet med Nav.

Breistein mener Misund har gjort som myndighetene ønsker.

– Statsminister Jens Stoltenberg har sagt at mange må omskolere seg til jobber i andre bransjer. Misund blir nå straffet for å ta initiativ sjøl. Han ønsker ikke å gå arbeidsløs lenger enn nødvendig, sier Breistein.

Fikk lastebilkurs

Nav har den siste tida fått kritikk fra mange hold for rot og dårlig saksbehandling. Ved en feil internt i Nav fikk David Misund fra slutten av april plass på et kurs betalt av Nav i lastebil med henger (førerkort klasse CE). Dette kurset er ferdig i august.

– Jeg fikk en spydig melding fra en fyr i Nav som sa at jeg ikke skulle fått plass på lastebilkurset. Han begrunnet dette med påstanden om at jeg er under utdanning og ifølge ham ikke er en reell arbeidssøker, sier Misund.

Borekurset hver tredje helg kunne derfor kostet Misund muligheten til å ta lastebillappen, men her kan han prise seg lykkelig for at det ene Nav-kontoret ikke visste hva det andre gjorde.

– Jeg tok teorien på vogntog i dag, forteller Misund når han besøker Magasinets lokaler i starten av juni.

Han har derfor flere muligheter når han skal søke på jobber til høsten.

Ingen gjenforening?

Problemene i møtet med Nav har også skapt problemer på hjemmefronten for David Misund.

For ti måneder siden søkte han Utlendingsdirektoratet (UDI) om familiegjenforening med sin kone som bor i Gambia.

Uten dagpenger fra Nav står gjenforeningen i fare. UDI stiller nemlig krav om at Misund har inntekt over et visst nivå.

– UDI venter nå på behandlinga av min klage på avslaget om å få dagpenger. Hvis UDI ikke får behandlet saken min nå, må jeg ut på en ny, lang vandring for å få familiegjenforening, sier Misund.

Gå på sosialen?

Misund og Breistein har brevvekslet med Nav og klaget på avslaget om dagpenger. Siste nytt i saken er at han har fått bekreftelse fra Nav på at han har krav på dagpenger fra 3. juni. Dette betyr at han ikke skal få dagpenger for perioden fra midten av april til starten av juni. Misund har klaget, men det vil ta lang tid å få svar. Nav opplyser at en klagebehandling tar åtte uker.

– Da ringte jeg Nav og spurte hva de mener jeg skal leve av. Da svarte kundebehandleren at jeg kan gå på sosial'en, sier Misund.

Breistein er åpen for at Nav kan ha misforstått, men han mener etaten i etterkant må kunne rette opp feil den gjør.

– Misund har gjort det rette. Det finnes folk som blir sløve og tiltaksløse når de mister jobben. Misund har i stedet tatt kurs i helgene. Jeg mener Nav må kunne gjøre om beslutningen sin om ikke å innvilge dagpenger, sier Breistein.

Misund kjenner flere fra borekurset som først fikk avslag fra Nav om dagpenger, med samme begrunnelse: Nemlig at de er under utdanning. Men disse har fått dagpenger likevel etter å ha forklart situasjonen til sitt lokale Nav-kontor – uten at sakene måtte ankebehandles i månedsvis.

Misunds lokale Nav-kontor på Rælingen kan ikke kommentere saken da den ble skrevet 8. juni, fordi de var på kurs. Misund har gitt Magasinet skriftlig fullmakt til å følge opp saken, og vi skal forsøke å få en kommentar fra Nav til vår nettutgave, magasinett.org.

– Urimelig av Nav

Ni helger denne våren har David Misund deltatt på kurs ved ITCs Boreskolen i Tønsberg.

Daglig leder Svein Fagereng sier skolen legger opp undervisninga nettopp for at folk skal kunne kombinere full jobb med kurset.

– Nesten alle som går her har full jobb ved siden av. Vi har laget disse kursene for at folk skal kunne kombinere dem med full jobb.

Misund har tatt videregående kurs II i bore- og brønnteknikk. Kurset skal forberede deltakerne for arbeid på boredekk, samt for arbeid innen produksjon og brønnservice.

Boreskolen er deleid av Transocean, som kaller seg verdens største boreselskap.

Fagereng er ikke imponert over Navs behandling.

– Jeg kjenner Misunds sak, og synes Nav behandler ham urimelig, sier Fagereng på boreskolen.

Saken står på trykk i Magasinet nummer 6/2009.

Folketrygdloven sier følgende om muligheten til å få dagpenger samtidig som en utdanner seg:

«Det ytes ikke dagpenger til medlem som gjennomgår utdanning eller opplæring, eller deltar i ulønnet arbeid. Departementet kan gi forskrifter om unntak fra denne bestemmelse når det gjelder •utdanning eller opplæring utenfor normal arbeidstid •utdanning eller opplæring av kortere varighet innenfor normal arbeidstid.»

Annonse
Annonse

Folketrygdloven sier følgende om muligheten til å få dagpenger samtidig som en utdanner seg:

«Det ytes ikke dagpenger til medlem som gjennomgår utdanning eller opplæring, eller deltar i ulønnet arbeid. Departementet kan gi forskrifter om unntak fra denne bestemmelse når det gjelder •utdanning eller opplæring utenfor normal arbeidstid •utdanning eller opplæring av kortere varighet innenfor normal arbeidstid.»