Ta debatten!
Høyreekstremismen er ikke utryddet i Europa. Hva skal vi gjøre med den?
jan.erik@lomedia.no
«Hva skal jeg kjempe med – hva er mitt våpen?» Spør Nordahl Grieg (1902-43) i diktet «Til Ungdommen». Diktet ble skrevet i 1936, i fortvilelse mot og i frustrasjon over fascismen som vokste fram i Europa på denne tida. Samme år skrev Arnulf Øverland (1889-1968), en annen betydelig norsk poet og antifascist, diktet «Du må ikke sove», om samme tema. Og konkluderte med at Europa brenner! Vi kjenner alle hva som ble resultatet.
I forrige uke arrangerte Arbeiderpartiet et seminar om hvordan vi skal møte og bekjempe intoleranse, ekstremisme og antidemokratiske krefter – et prisverdig initiativ fra landets største politiske parti. I åpenhetens navn lot partiet til og med pressen få være til stede. Prisverdig det også.
Jeg deler partisekretær Raymond Johansens syn om at arbeiderbevegelsen har en lang historisk tradisjon for å bekjempe ekstremisme, enten den kommer fra den politiske høyresiden eller venstresiden. Jeg har riktig nok en mistanke om at partisekretæren her mener at arbeiderbevegelsen = Arbeiderpartiet. Der er vi i så fall uenige. Om for eksempel Einar Gerhardsens kråkerøytale i 1948 der han politisk bannlyste Norges Kommunistiske Parti var et ærefullt oppdrag i arbeiderbevegelsens tjeneste, en kamp mot ekstremismen, kan diskuteres. Men denne diskusjonen er ikke poenget her.
Johansen mener at de høyreekstreme hater spesielt fire grupper: muslimer, jøder, homofile og sosialdemokrater. At tragedien 22. juli var et angrep på sosialdemokratiet er det liten tvil om, men sett i et litt lenger historisk perspektiv, som ikke alle sosialdemokrater er like flinke til, er nok de høyreekstreme kreftene like hatefulle mot marxister, kommunister og sosialister i ulike avskygninger. Poenget er bare at i 2012 er de sistnevnte grupperinger mer eller mindre borte. Den politiske venstresiden, som de høyreekstreme hater, er per dato stort sett sosialdemokrater.
Det ovennevnte møtes røde tråd var at våpenet mot de høyreekstreme er å ta til motmæle overalt hvor disse antidemokratiske, antipolitiske kreftene ytrer seg. Enten det er i det private eller offentlige rom. I kommentarfeltene på nettet, som ofte oppleves som en hjemme-alene-fest, må det delta voksne, edruelige og demokrativennlige stemmer. Politikerforakt må erstattes med deltakelse og et ekte engasjement for likeverd og demokrati.
Dessuten må vi som Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten, påpeker: Kunne problematisere det problematiske – i all ærlighet. For sjøl om det er lett å skjønne AT vi må reise oss mot høyreekstremismen, er det ikke fullt så lett å vite HVORDAN vi best skal gjøre det. For som både Stanghelle og vi andre veit så har vi en skyggeoffentlighet, for eksempel på nettet, som ikke er underlagt noe redaktøransvar. Å komme dette hatspråket til livs er ingen enkel oppgave.
Og internettets mørke sider har frilansjournalist Øyvind Strømmen skrevet ei hel bok om. Han kjenner de islamofobe nettmiljøene, veit hvor hatet kommer fra og anbefaler at vi gjør noe med dette før det er for seint.
Advarer gjør også Mona Sahlin, den tidligere lederen for de svenske sosialdemokratene. Nå er hun styremedlem i EXPO, den svenske stiftelsen som kartlegger og informerer om høyreekstreme og rasistiske tendenser i samfunnet. EXPOs visjon er et demokratisk samfunn der mennesker ikke forfølges, trakasseres eller fratas sine rettigheter på grunn av hudfarge, etnisk opprinnelse, seksuell legning eller religion.
Hvilket våpen anbefaler EXPO og Mona Sahlin mot de intolerante kreftene? Jo, at vi må søke kunnskap og ta debatten. For den aller største trusselen i dag er likegyldigheten. Og den debatten vi skal ta må aldri foregå på de intolerantes vilkår. Vi må aldri la dem bli martyrene.
Vi veit nå antagelig med stor sikkerhet hvem som sto bak tragedien 22. juli, men vi veit mindre om det er mer enn en gal manns verk. I Politiets sikkerhetstjeneste (PST) «Åpen trusselvurdering 2011» kan vi lese følgende: «Høyreekstremister i Norge har de siste årene vært lite aktive. Tendensen til økt aktivitet i 2010 forventes imidlertid å fortsette i år. Flere aktører ønsker å revitalisere det høyreekstreme miljøet. Mangelen på sterke lederskikkelser begrenser imidlertid veksten av miljøet. Det er indikasjoner på kontakt mellom norske høyreekstremister og organiserte kriminelle miljøer.»
Bak ekstremismen ligger det et nesten grenseløst hat mot det meste, ofte åpent artikulert i et språk vi ikke lærer på skolen. Skal vi ha noen sjanse til å møte de høyreekstreme med ord, klare å vise at de tar feil, må vi ikke bare avvise hatet – vi må også se det i sin riktige sammenheng. Vi må forstå hvor hatet kommer fra, være radikale, gå til røttene.
Det er her som i et hvert intellektuelt ordskifte: Vi må ha minst to tanker i hodet samtidig.
Nordahl Grieg var en kompromissløs antifascist. Han deltok i debatten, han døde på post, men heller ikke han hadde fasitsvaret på hvordan intoleranse, fremmedfrykt og rasisme best kunne bekjempes. Nærmest kom han kanskje i siste vers av nettopp «Til Ungdommen»:
Vi vil ta vare på
Skjønnheten, varmen
Som om vi bar et barn
Varsom på armen!
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp