Kuet, mett og ufarlig
Tidligere hadde dagens økonomiske krise gitt grobunn for revolusjon. Frykt utløser handling.
Noe av det siste president William Howard Taft gjorde etter et solid valgnederlag i 1912 var å nedsette et utvalg som skulle se på de voksende sosiale ulikhetene i USA. I tre år reiste representanter for utvalget rundt i hele landet og lyttet til alt fra de rikeste industrieierne til faglige aktivister, arbeidløse og arbeidere, akademikere og eksperter for å få et grundig og mangfoldig bilde av den sosiale tilstanden i landet. I rapporten som ble presentert i 1916 konkluderte man med at arbeiderne ikke hadde fått sin rettferdige del av den økte verdiskapningen som hadde gjort et lite flertall styrtrike.
Men rapporten nøyde seg ikke med det. Den foreslo konkret to grep for å gjøre noe med de sosiale klasseskillene. Det ene var å innføre en arveskatt. Det andre grepet var å legge forholdene bedre til rette for å bygge en sterk fagbevegelse. Selv om utvalget var splittet i sine holdninger ble begge forslagene vedtatt og gjennomført.
Hundre år senere betegnes arveskatten som en ”skatt på døden” og amerikansk fagbevegelse har i en årrekke blitt motarbeidet og fått det dramatisk vanskeligere. Da er det kanskje ikke så oppsiktsvekkende at de sosiale ulikhetene som den gang fikk USAs 27. president til å handle, er på full fart tilbake til samme nivå. Den gangen eide de to prosent av de rikeste i USA 60 prosent av landets formue. Mens 60 prosent på den nedre økonomiske delen disponerte fem prosent av verdiene. Og det er nesten som i dag.
Det er naturligvis mange årsaker til at dagens forskjeller ikke skaper tilsvarende reaksjoner som for hundre år siden. I en historisk spalte på nettstedet Slate, påpeker Beverly Gage at det var frykt for sosial uro som fikk president Taft til å handle. Den samme frykten har vi ikke i dag. Det kan naturligvis skyldes at for hundre år siden var de fattige ikke bare uten arbeid eller jobbet for minimale lønninger, de hadde heller ikke penger til mat, bolig eller klær. Mennesker sultet i hjel. De var desperate. Og ordet revolusjon var høyst levende.
Det virkelig tankevekkende er like fullt en annen forskjell på den gang og nå. Til tross for sine delte holdninger til løsninger på klasseutfordringene var utvalget samlet bak hovedkonklusjonen. De sosiale forskjellene var et grunnleggende problem for det amerikanske demokratiet. Og klassegapet truet selve hjerte i det amerikanske idealet. Troen på at hardt arbeid skal gi rettferdig belønning. I dag er det knapt noen som snakker om dette.
Men dette historiske tilbakeblikket kan også overføres til dagens Europa hvor all debatt dreier seg om budsjetter og finanser. Og hvor den brutale regningen betales av vanlige mennesker som verken har ansvaret eller skylden for den økonomiske krisen. Fagbevegelsen framstår som svekket og maktesløs. Desperate mennesker mister jobb og bolig. Pensjoner og minstelønninger kuttes.
Og selv om det marsjeres i gatene og noen mumler om frykt for sosial uro, så har det også i Europa skjedd en endring i verdigrunnlag og holdninger. Vi aksepterer sosiale forskjeller som tidligere ville utløst revolusjonære løsninger. Hvor lenge kan det vare?
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie