Kuet, mett og ufarlig
Tidligere hadde dagens økonomiske krise gitt grobunn for revolusjon. Frykt utløser handling.
Noe av det siste president William Howard Taft gjorde etter et solid valgnederlag i 1912 var å nedsette et utvalg som skulle se på de voksende sosiale ulikhetene i USA. I tre år reiste representanter for utvalget rundt i hele landet og lyttet til alt fra de rikeste industrieierne til faglige aktivister, arbeidløse og arbeidere, akademikere og eksperter for å få et grundig og mangfoldig bilde av den sosiale tilstanden i landet. I rapporten som ble presentert i 1916 konkluderte man med at arbeiderne ikke hadde fått sin rettferdige del av den økte verdiskapningen som hadde gjort et lite flertall styrtrike.
Men rapporten nøyde seg ikke med det. Den foreslo konkret to grep for å gjøre noe med de sosiale klasseskillene. Det ene var å innføre en arveskatt. Det andre grepet var å legge forholdene bedre til rette for å bygge en sterk fagbevegelse. Selv om utvalget var splittet i sine holdninger ble begge forslagene vedtatt og gjennomført.
Hundre år senere betegnes arveskatten som en ”skatt på døden” og amerikansk fagbevegelse har i en årrekke blitt motarbeidet og fått det dramatisk vanskeligere. Da er det kanskje ikke så oppsiktsvekkende at de sosiale ulikhetene som den gang fikk USAs 27. president til å handle, er på full fart tilbake til samme nivå. Den gangen eide de to prosent av de rikeste i USA 60 prosent av landets formue. Mens 60 prosent på den nedre økonomiske delen disponerte fem prosent av verdiene. Og det er nesten som i dag.
Det er naturligvis mange årsaker til at dagens forskjeller ikke skaper tilsvarende reaksjoner som for hundre år siden. I en historisk spalte på nettstedet Slate, påpeker Beverly Gage at det var frykt for sosial uro som fikk president Taft til å handle. Den samme frykten har vi ikke i dag. Det kan naturligvis skyldes at for hundre år siden var de fattige ikke bare uten arbeid eller jobbet for minimale lønninger, de hadde heller ikke penger til mat, bolig eller klær. Mennesker sultet i hjel. De var desperate. Og ordet revolusjon var høyst levende.
Det virkelig tankevekkende er like fullt en annen forskjell på den gang og nå. Til tross for sine delte holdninger til løsninger på klasseutfordringene var utvalget samlet bak hovedkonklusjonen. De sosiale forskjellene var et grunnleggende problem for det amerikanske demokratiet. Og klassegapet truet selve hjerte i det amerikanske idealet. Troen på at hardt arbeid skal gi rettferdig belønning. I dag er det knapt noen som snakker om dette.
Men dette historiske tilbakeblikket kan også overføres til dagens Europa hvor all debatt dreier seg om budsjetter og finanser. Og hvor den brutale regningen betales av vanlige mennesker som verken har ansvaret eller skylden for den økonomiske krisen. Fagbevegelsen framstår som svekket og maktesløs. Desperate mennesker mister jobb og bolig. Pensjoner og minstelønninger kuttes.
Og selv om det marsjeres i gatene og noen mumler om frykt for sosial uro, så har det også i Europa skjedd en endring i verdigrunnlag og holdninger. Vi aksepterer sosiale forskjeller som tidligere ville utløst revolusjonære løsninger. Hvor lenge kan det vare?
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Sissel M. Rasmussen