Satsing og belønning
Det er et skrikende behov for rekruttering til en del yrkesgrupper, men alle yrker har ikke en økonomisk gulrot som kan garantere at noen gidder å ta akkurat det yrkesvalget samfunnet etterspør.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Noen yrker dør ut av seg selv av forskjellige årsaker, mens andre har et godt liv tilsynelatende inn i evig tid. Slik vi har organisert samfunnet vil behovet for rekruttering til flere sektorer stå foran enorme utfordringer i årene framover.
Velferdsstaten, slik vi kjenner den, krever hundretusenvis av velkvalifiserte ansatte i et bredt spekter.
Dagens undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå forteller at ikke alle kvalifikasjoner belønnes etter innsats og kompetanse. Undersøkelsen viser at stort behov for spesielle yrkesgrupper ikke nødvendigvis betales godt nok over et livsløp. Kort sagt: du kan gjerne skaffe deg høykvalifisert kompetanse, men i et yrkesliv over fire tiår kan du få lite igjen i lommeboka sammenliknet med mange andre.
To av de offisielle satsningsområdene det er rimelig bred politisk enighet om er hele helse-, sosial- og velferdssektoren. I tillegg har vi ambisjoner om et skoleverk og et utdanningssystem som skal gi bredest mulig kompetanse i den framtidige arbeidskraften. SSBs undersøkelse viser et stort gap mellom mål og faktisk hverdag.
Førskolelærere, sykepleiere, sosialfag og helsevern kommer dårlig ut i forventet livsløpsinntekt. Det samme gjør allmennlærere, faglærere og adjunkter. Det betyr at satsningen på velferds- og utdanningssektorene i hvert fall ikke kan friste mest økonomisk når rekrutteringen til yrkene skal sørge for tilstrekkelig arbeidskraft.
En annen morgennyhet i dag var en økende bekymring særlig nord i landet for en tiltakende mangel på rekruttering av faglærte lærerkrefter. Et tankekors er at det samme gjelder mange skoler i Oslos østlige bydel.
Mens den nordlige landsdelen har en mer “tradisjonell” sammensetning av elevbefolkningen, har Oslo øst de mest flerkulturelt sammensatte elevkullene i norsk skoleverk.
Så hvorfor så vidt forskjellige utgangspunkter står overfor samme utfordring, bør noen finne gode svar på. Kanskje har livsløpslønna en del å si, men årsakene må være flere.
En annen presentasjon i dagens medier er en Sentio-undersøkelse som har målt hvor fornøyd norske borgere er med hjemstedet sitt. Folk på bygda føler mer trygghet i hverdagen, men taper for storbyfolket når det gjelder følelsen av tilknytning og tilhørighet til egen hjemkommune. Trivsel og velvære kan måles på mange måter, men sammensetningen og kvaliteten på den lokale velferdsstaten, lokale tilbud av enhver art og et lokalt lønnsnivå må nødvendigvis ha betydning også.
Selv om noen har vært fristet til å avlyse årets tariffoppgjør før det er kommet i gang, er nettopp de årlige lønnsforhandlingene en av nøklene til å forsøke å gjøre noe med de skjevhetene det refereres til ovenfor.
Ulempen med tarifforhandlingene slik vi kjenner dem, er at vår streben etter millimeterrettferdighet lønnsmessig yrkesgruppene imellom, dreier seg om små skritt i fornuftens og moderasjonens tegn. Det er klokt på sin måte, men gjør også at utjevningen tar lang tid.
Samtidig bekreftes det at det verktøyet det norske samfunnet har gjennom de årlige lønnsforhandlingene, ikke har noen rival. Ingen har så langt klart å presentere noe bedre.
En viktig utfordring har partene i disse forhandlingene: Det dreier seg ikke bare om penger og økonomisk forhandlingsresultat. De må samtidig ha blikket langt foran seg og samarbeide nettopp om hvordan rekrutteringen av yrkesgruppene skal sikres og hvordan de i fellesskap skal finne fornuftig avlønning også til framtidas mest etterspurte arbeidskraft.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen