Satsing og belønning
Det er et skrikende behov for rekruttering til en del yrkesgrupper, men alle yrker har ikke en økonomisk gulrot som kan garantere at noen gidder å ta akkurat det yrkesvalget samfunnet etterspør.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Noen yrker dør ut av seg selv av forskjellige årsaker, mens andre har et godt liv tilsynelatende inn i evig tid. Slik vi har organisert samfunnet vil behovet for rekruttering til flere sektorer stå foran enorme utfordringer i årene framover.
Velferdsstaten, slik vi kjenner den, krever hundretusenvis av velkvalifiserte ansatte i et bredt spekter.
Dagens undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå forteller at ikke alle kvalifikasjoner belønnes etter innsats og kompetanse. Undersøkelsen viser at stort behov for spesielle yrkesgrupper ikke nødvendigvis betales godt nok over et livsløp. Kort sagt: du kan gjerne skaffe deg høykvalifisert kompetanse, men i et yrkesliv over fire tiår kan du få lite igjen i lommeboka sammenliknet med mange andre.
To av de offisielle satsningsområdene det er rimelig bred politisk enighet om er hele helse-, sosial- og velferdssektoren. I tillegg har vi ambisjoner om et skoleverk og et utdanningssystem som skal gi bredest mulig kompetanse i den framtidige arbeidskraften. SSBs undersøkelse viser et stort gap mellom mål og faktisk hverdag.
Førskolelærere, sykepleiere, sosialfag og helsevern kommer dårlig ut i forventet livsløpsinntekt. Det samme gjør allmennlærere, faglærere og adjunkter. Det betyr at satsningen på velferds- og utdanningssektorene i hvert fall ikke kan friste mest økonomisk når rekrutteringen til yrkene skal sørge for tilstrekkelig arbeidskraft.
En annen morgennyhet i dag var en økende bekymring særlig nord i landet for en tiltakende mangel på rekruttering av faglærte lærerkrefter. Et tankekors er at det samme gjelder mange skoler i Oslos østlige bydel.
Mens den nordlige landsdelen har en mer “tradisjonell” sammensetning av elevbefolkningen, har Oslo øst de mest flerkulturelt sammensatte elevkullene i norsk skoleverk.
Så hvorfor så vidt forskjellige utgangspunkter står overfor samme utfordring, bør noen finne gode svar på. Kanskje har livsløpslønna en del å si, men årsakene må være flere.
En annen presentasjon i dagens medier er en Sentio-undersøkelse som har målt hvor fornøyd norske borgere er med hjemstedet sitt. Folk på bygda føler mer trygghet i hverdagen, men taper for storbyfolket når det gjelder følelsen av tilknytning og tilhørighet til egen hjemkommune. Trivsel og velvære kan måles på mange måter, men sammensetningen og kvaliteten på den lokale velferdsstaten, lokale tilbud av enhver art og et lokalt lønnsnivå må nødvendigvis ha betydning også.
Selv om noen har vært fristet til å avlyse årets tariffoppgjør før det er kommet i gang, er nettopp de årlige lønnsforhandlingene en av nøklene til å forsøke å gjøre noe med de skjevhetene det refereres til ovenfor.
Ulempen med tarifforhandlingene slik vi kjenner dem, er at vår streben etter millimeterrettferdighet lønnsmessig yrkesgruppene imellom, dreier seg om små skritt i fornuftens og moderasjonens tegn. Det er klokt på sin måte, men gjør også at utjevningen tar lang tid.
Samtidig bekreftes det at det verktøyet det norske samfunnet har gjennom de årlige lønnsforhandlingene, ikke har noen rival. Ingen har så langt klart å presentere noe bedre.
En viktig utfordring har partene i disse forhandlingene: Det dreier seg ikke bare om penger og økonomisk forhandlingsresultat. De må samtidig ha blikket langt foran seg og samarbeide nettopp om hvordan rekrutteringen av yrkesgruppene skal sikres og hvordan de i fellesskap skal finne fornuftig avlønning også til framtidas mest etterspurte arbeidskraft.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes