Færre dyr i Afrika
Antallet ville dyr i Masai Mara i Kenya er kraftig redusert de siste 30 årene. Situasjonen skriker etter bærekraftig turisme.
stig.christensen@lomedia.no
Klima og miljø står ikke høyt på dagsorden for tiden, men stadig avskoging og et redusert dyreliv bør være mer enn nok til å holde saken varm. Nå spøker det nemlig for dyrelivet i naturreservatene Masai Mara i Kenya og Serengeti i Tanzania. Store strømmer av topier og andre dyr har alltid beveger seg fritt mellom de to landene. Det er et imponerende skue, men en drastisk nedgang i villdyrbestanden gjør at framtiden ser alt annet enn lys ut.
Ifølge en studie publisert i Journal of Zoology er antallet dyr som impala, sjiraffer, vortesvin og topier i Masai Mara gått ned med hele 70 prosent på 33 år. Det var Aftenposten som nylig satte søkelys på problematikken. Ifølge miljøvernere er hele reservatets dyreliv truet, og problemet omfatter ikke bare Masai Mara, men hele Øst-Afrika. Tapet av dyr er ikke bare et problem for disse landene, men for hele verden.
Kenya har verdens største variasjon av store villdyr. Hit kommer turistene for å få med seg «The Big Five», men til hvilken pris? Det bygges hoteller i dyrenes naturlige bevegelsesområder, samtidig som man kan observere uansvarlig opptreden både fra safariguider og turister. Dette selv om guidenes bevissthet og kunnskapsnivå er høyt i Masai Mara, etter vår erfaring. Svært mange følger reglene. Den totale strømmen av turister er likevel nå så høy at dyrene forlater stedet.
Ulovlig jakt og tørke spiller også inn. Det siste er det ikke så lett å gjøre noe med, men ulovlig jakt og regulering av turiststrømmen er definitivt noe kenyanske myndigheter må ta et bedre grep om. Leoparden er et relativt sjeldent dyr i området for tiden, så sjeldent at det var det eneste av «De fem store» undertegnede ikke så under en safaritur i sommer. De andre, bøffel, elefant, neshorn og løve fikk vi beskue, dels i flere omganger. Når Aftenposten så kan berette om 20 biler rundt en leopard, bryter man reglene ettertrykkelig. Seks biler er maks, avstanden til dyrene skal være minst 25 meter, og det er ikke lov å kjøre utenom veiene. I motsatt kan man kjøre over klippepyton og andre reptiler som er viktige for miljøet.
Økoturismen innebærer at man skal unngå å bygge permanente hoteller i dyrenes områder. Det gjelder å la lokalbefolkningen ta del i inntekten turistene bringer, slik at de selv får en ekstra motivasjon for å ta vare på dyrelivet. Og det dreier seg om å bruke fornybar energi. Å sette noen grenser for antall turister per sesong vil sikkert også være en god ide. Hvis ikke kenyanske myndigheter tar et ekstra grep nå og sikrer en bærekraftig turisme, vil det neppe være noen naturpark om 10 eller 20 år. La oss ikke håpe at kortsiktige muligheter for fortjeneste vil fortrenge en klok politikk for bevaring av et variert dyreliv i uoverskuelig framtid.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen
Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen
I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik
TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.
Jan-Erik Østlie
SV og Rødt varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett: – Det fører ikke til mindre forskjeller, tvert imot
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Sissel M. Rasmussen
Høye matpriser samler Stortinget. Vil begrense matvarekjedenes makt
Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.
Hanna Skotheim