Den glemte næringen
Det er på tide at vi får en seriøs, kompetansedrevet varehandel, der regjeringen står ansvarlig for en næringspolitikk basert på lik konkurranse og tidsriktige regler, skriver Peggy Hessen Følsvik.
Stadig flere av de store kjedene føler seg presset til å bryte loven og åpne på søndager, uten at politi eller myndigheter griper inn. Vi driver mot et døgnåpent samfunn få eller ingen har krevd. Varehandelen preges av lav inno-vasjonsgrad, mangel på vern i Arbeidsmiljøloven og fravær av partssamarbeid.
I motsetning til for industrien, skipsfarten, for ikke å snakke om turistnæringen, sjømaten og landbruket er det knapt noen som vet hvordan situasjonen er i landets varehandel. En Fafo-rapport fra i fjor om tjenesteytende sektor konstaterer at «det ikke har vært gjort noen særegne utredninger» om varehandelen de senere årene. Langt mindre finnes det en næringspolitikk eller en strategi for å heve den framtidige verdiskapingen, basert på trepartssamarbeid om en seriøs og kompetansedrevet varehandel. Det er merkelig når det tross alt dreier seg om landet nest største private næring med 365?000 ansatte. I stedet for faktabasert debatt, blir det mye synsing – og lite respekt for lover og regler. Det må bli slutt på at varehandelen er den glemte næringen!
De dramatiske endringene innen varehandelen de siste tiårene har endret samfunnet grunnleggende, det kan vi konstatere selv uten å ha noen helhetlig undersøkelse av forholdene.
Og vi så det igjen før jul. Det ene kjøpesentret etter det andre velger å ha nattåpent. Ingen spør politikerne, ingen spør folket, ingen spør de ansatte, ingen spør de små, uavhengige butikkene om de overlever. Senterledelsen avgjør og pålegger, selv om de ikke har ansvar for de ansatte. En annen kjøpmann velger å ha åpent 24 timer i døgnet en uke i strekk. Stadig flere tilbyr flere varer på søndagene.
I løpet av kort tid kan søndagens rolle som felles fridag være en saga blott. Uten at noen spurte om det var dit man ønsket seg. Uten at noen spurte om konsekvensene. Uten av noen har krevd det. Tvert imot, viser våre meningsmålinger at tre av fire kommunepolitikere i landet ønsker å stoppe videre utglidning.
De første konsekvensene av uhemmet ekspansjon og utglidning tegner seg allerede. Vi ser et gradvis forfall i og utarming av de historiske bykjernene i landets store og mellomstore byer – se på Trondheim, se på Stavanger, se på Oslo, der historiske handlegater er i ferd med å dø ut. Varehandelen selv er bekymret, enten det er de lokale sentrumsforeningene av kjøpmenn, eller store kjeder, som Maxbo, som Coop, som føler seg presset til en stadig utvidelse av åpningstidene og til å åpne på søndager fordi andre tar seg til rette innenfor et mangelfullt lovverk, som attpåtil knapt håndheves av politi og myndigheter. Deres utfordring heter konkurransevridning. Hvordan vil denne utglidningen «smitte over» på andre områder i samfunnet, må SFO være åpent hele dagen, må fotballtreningen til barna flyttes, må vi ha et døgn-åpent samfunn? Er det ikke på tide å sette opp et samfunnsregnskap for hva så dyptgripende endringer i arbeidslivet koster samfunnet?
Varehandelen er den minst regulerte næringen i landet. I praksis er det bare en gammeldags lov for beskyttelse av helligdagsfreden som setter noen grenser, men også denne loven er utvannet. Først gjennom flere unntak om «brustadbuer» (under 100 m2 kan være åpne) og turiststeder – senere i praksis av varehandelen selv, der man innrømmer at også disse reglene omgås med stor kreativitet og vilje til å undergrave loven. I tillegg er varehandelens ansatte unntatt fra det generelle vernet mot natt- og helgearbeid, som en av meget få yrkesgrupper. Andre unntatte – som sykepleiere og medieansatte – har gjerne hjemlet dette i sine lokale tariffavtaler og har sånn sett oppnådd kompensasjon og frivillige avtaler. Slik er det ikke for de 365 000 i varehandelen, og de har derfor lite eller ingen ting å si når kjeder og kjøpesentereiere presser fram nye endringer – de er blitt fritt vilt.
Det er også dette manglende vernet som gjør at butikker som tar seg til rette og åpner på søndagene til tross for at dette bryter loven, ikke etterforskes av Arbeidstilsynet, men av politiet. Som altså burde ha andre og viktigere ting å gjøre, det er vi enige i. Fasit så langt: Vi har snart over 400 søndagsåpne dagligvarebutikker og Maxbo, Jernia, Plantasjen, Mester Grønn osv. angriper søndagslukkingen av rene konkurransehensyn, selv om de strengt tatt ønsker å holde stengt.
Jo mer lover og regler undergraves i en næring, jo vanskeligere blir det for seriøse aktører å klare seg i konkurransen. Dersom flere omgår reguleringene for å dumpe lønn, øke sin markedsmakt osv., går dette på bekostning av kvaliteten og innovasjonen vi som forbrukere ønsker. Dette er goder som blant annet Forbrukerdirektøren har etterspurt for dagligvarevarehandelen i en egen kronikk (Dagbladet 24.12.11). Det er på tide å styrke de ansattes etter- og videreutdanning, innovasjonsevnen generelt og bidra til bedre konkurransemuligheter for de seriøse arbeidsgiverne – og heve hele næringens omdømme.
I Handel og Kontor i Norge er vi åpne for mange løsningsmodeller. Det viktigste nå er å starte en prosess for å utvikle næringen; bedre verdiskapingen, øke innovasjonstakten, gi de ansatte ansvar og innflytelse, kort sagt, gjøre næringen likere det øvrige næringslivet i Norge. Som kjennetegnes av trepartssamarbeid og god forutsigbarhet. Denne verktøykassa, utformet innen industrien, bør overføres til nye næringer etter hvert som de vokser frem.
Ingen er interessert i målebåndpoliti og detaljstyring. Ingen vil ha rigide regler. Ingen vil tilbake til 70-tallet. Men alle bransjer trenger en næringspolitikk og politikere som tør å ha visjoner. Vi vil ha en næringspolitikk for en seriøs og kompetansedrevet varehandel.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes