Spanias kriseplan
Det er noe interessant med det rigide spanske arbeidsmarkedet: Det er veldig fleksibelt.
Spanias svar på krisen: Man bruker formuer av skattepenger på å redde bankherrer og ofrer millioner av egne (mindre pengesterke) borgere; arbeidsløshetstrygder og pensjoner kuttes, trygge arbeidskontrakter endres til utrygge, utdanningsbudsjetter kappes, politiet militariseres; de som protesterer, behandles som terrorister. Og ikke bare det.
Det funker ikke. Krisen bare fortsetter. Arbeidsløshetssøylen på grafene vokser til nye rekordhøyder: En fjerdedel av spanjolene er i dag arbeidsløse, og halvparten av ungdommen er rammet – den høyeste andelen i EU. Flere makthavere har pekt ut den skyldige: De rigide arbeidsmiljølovene.
For bare halvannet år siden kom den sosialdemokratiske regjeringen med en reform som skulle mykne rigiditeten. Men gikk arbeidsløsheten ned den gangen? Nei! Den økte. I dag er den nye høyreregjeringen på vei i samme retning, med enda mer hastverk. Statsminister Mariano Rajoy glemte at mikrofonen var på da han hvisket til en EU-representant for noen uker siden: «Arbeidsreformen vår kommer til å være ekstremt aggressiv.» Nylig ble den innført som et krisedekret og går i korte trekk ut på følgende: Lettere å gi folk sparken, lettere å kutte i folks lønninger, lettere å endre (forverre) arbeidsforholdene uten at dette forhandles om sentralt. En «employer’s wish-list gone mad», som en kommentator i The Guardian syrlig omtalte den.
Det er noe interessant med det rigide spanske arbeidsmarkedet: Det er veldig fleksibelt. Rundt en tredel av arbeidsstyrken er midlertidig ansatt. Arbeidsmarkedet består av én relativt beskyttet gruppe arbeidere, og én ekstremt ubeskyttet gruppe, der ungdom, kvinner og innvandrere er overrepresenterte. Det virker logisk å reparere dette gapet ved å redusere privilegiene til den beskyttede gruppen og øke jobbtryggheten for den andre, som statsminister Rajoy hevder å ville. Problemet er imidlertid at i praksis betyr dette at de beskyttede arbeiderne mister for mye, mens de ubeskyttede arbeiderne vinner for lite. I mellomtiden grafser arbeidsgiverne til seg så mye de kan.
Må ikke forveksles med Hellas: Krisen i Spania kom idet boligboblen sprakk i 2008 og 2009. Bygningsarbeiderne ble først rammet, deretter gikk sektor etter sektor med i sluket. At økonomien har vært totalavhengig av liksomverdiskapning – økende eiendomspriser – er hovedfaktoren bak dagens skyhøye arbeidsløshetstall, ikke rigide arbeidsmiljølover eller et dobbelt marked som har preget landet lenge før krisen. Så hva har egentlig en arbeidsreform med kriseløsningen å gjøre? Ikke særlig mye. Derimot fins det liten tvil om at ikke alle taper på høy arbeidsløshet. Er den høy, kan man presse ned lønninger og fjerne rettigheter ved å peke på de desperate som står utenfor butikklokalet, byggeplassen, klasserommet eller fabrikkporten og si til en ansatt som protesterer:
Vil du være en av dem?
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 8/2012)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Pernille Bügel fikk omsider sikret seg en jobb etter utallige forsøk.
privat
Nyutdannede Pernille (31) søkte 93 jobber før hun fikk vikariat og flyttet nordover
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie