Full ordkrig om lønnsoppgjøret
I både Unio og NTL hisser man seg opp over statsråd Rigmor Aasruds beskrivelse av årets storkonflikt i offentlig sektor.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Aasrud forsøker seg med en bortforklaring om at hun ikke fikk anledning til å presentere et tilbud. Det er ikke troverdig. Hun hadde en ny sjanse i meklingen, men forskuslet også den, sier Unio-leder Anders Folkestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Vi som satt midt oppi forhandlingene kjenner oss ikke igjen i beskrivelsene hennes, og dette må sies å være en særs dårlig inngang til møtet om lønnsoppgjøret som partene skal ha med statsministeren i august, sier leder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag (NTL) til ANB.
– Les også: Frykter ikke fagbevegelsen
Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) peker direkte på arbeidstakerorganisasjonene som de skyldige etter årets storkonflikt i offentlig sektor. Den begynte som kjent i staten, der hun er arbeidsgiver.
– Det har vært tradisjon i staten at man først jobber med tekstene og de mer verbale tingene, så kommer lønnskravene. Lønnskravene kom på torsdag, fem dager før fristen, og da la de jo bruddprotokollen oppå. Staten som arbeidsgiver rakk ikke å legge et tilbud på bordet, sier Aasrud til ANB. Hun slår også fast at kravene på oppunder fem prosent, kombinert med velferdskrav, var uansvarlige.
Ikke nok med det, Aasrud konkluderer med at frontfagsmodellen, der konkurranseutsatt industri legger rammene for norske lønnsoppgjør, ikke betyr at frontfaget skal være et gulv i offentlig sektor, snarere et tak.
– Les også: Klar for nye slag
Unio-leder Anders Folkestad reagerer på uttalelsene fra statsråden. Han tror ikke Aasrud skjønte verken alvoret i situasjonen eller stemningen hos arbeidstakerne ved inngangen til oppgjøret.
– Aasrud legger dessuten opp til at lønnsgapet vil øke, særlig til funksjonærene i industrien. Det vil nok Unios medlemmer merke seg, sier Folkestad til ANB. Unio-lederen har for øvrig allerede budskapet klart til Jens Stoltenberg, som har innkalt partene til et møte i august for å diskutere hvor det skar seg i år.
– Dette møtet til Jens kjenner vi først og fremst fra mediene. Utgangspunktet var at staten kjørte for stramt og at regjeringen var for gjerrig. Fullmaktene var så innskrenket at man verken i forhandlingsperioden eller meklingsperioden var i stand til å finne en løsning. Resultatet i frontfaget ble så bra at det ikke falt inn i moderasjonsbildet til Jens. Derfor ble det for fristende for dem å bruke først og fremst staten og offentlig sektor til å vise moderasjon, mener Folkestad.
Han mener prosessen bar preg av at regjeringen provoserte med både forsterkede motkrav, nedskriving av antatt lønnsvekst og dårlige fullmakter til egne forhandlere. I tillegg mente organisasjonene at regjeringen snevret inn forståelsen av frontfagsmodellen i offentlig sektor, der det heter at man skal ta hensyn til både arbeiderne og funksjonærsjiktet i industrien.
– Les også: Flåthen varsler oppvask
– Det gikk ikke, vi måtte si takk for oss og bruke meklingsinstituttet, sier Folkestad.
– Er du såret og vonbroten over at LO Stat og YS Stat, som dere har samarbeidet med i ti år, gikk tilbake på jobb før Unio under konflikten i staten?
– Nei, jeg er ikke såret og vonbroten, men konstaterer at de gjorde sine valg. Vi mener det var feil valg av dem. Det gjorde at kompetanse- og utdanningssiden ble nedprioritert i staten. Men det var viktigere spørsmål for oss enn dem vi samarbeider med, sier Folkestad, som understreker at samarbeidet over tid har gitt resultater.
Etter det ANB erfarer er det en del ømme tær i Unio etter at LO Stat og YS Stat valgte å avbryte streiken. Men hos samtlige av de tre skal argumentet om at trioen står sterkere sammen, veie tyngre. En smule oppvask på kammerset om hvordan framtidig samarbeid skal foregå, er uansett ventet.
– Aasrud må bestemme seg for om hun skal være statsråd eller forhandlingsleder, sier NTLs John Leirvaag til ANB.
Han slår fast at de ventet i to fulle uker på reelle tilbud på enten tekstkrav eller økonomi, men at møteboka understreker hva som egentlig hendte. Altså fint lite, etter hans mening. (ANB)
2. juni ble det enighet mellom LO Stat, YS Stat, Akademikerne og staten i det statlige lønnsoppgjøret. Oppgjøret har en ramme på 3,97 prosent, i tillegg kommer resirkulerte midler på 0,1 prosent. Til sammen utgjør dette 4,07 prosent, nært anslaget for frontfaget i industrien. Unio Stat fortsatte streiken fram til 7. juni etter at LO Stat og YS Stat «hoppet av». Rikslønnsnemnda skal fastsette ny tariffavtale mellom staten og Unio Stat. Høyst sannsynlig blir rammen den samme som for de andre organisasjonene.
Frontfagsmodellen innebærer at den konkurranseutsatte industrien legger rammene for lønnsveksten i norske lønnsoppgjør. Den utvidede frontfagsmodellen i offentlig sektor innebærer at man skal skjele til lønnsutviklingen både for industriarbeiderne og funksjonærsjiktet i industrien.
Ved å få på plass en reguleringsklausul for mellomoppgjøret neste år, sikrer man at de statstilsatte ikke blir hengende etter industrien, som ennå ikke har gjennomført sine lokale oppgjør. Dette var kjernen i den prinsipielle uenigheten som var en medvirkende årsak til streiken, ifølge arbeidstakerne i LO Stat. (ANB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen