Fornuft og følelse
Historien om 22. juli 2011 og dens mange ettervirkninger bør kunne lære oss at vi ikke møter høyreekstremisme med hat og hevn.
jan.erik@lomedia.no
Ropet om at Anders Behring Breivik (ABB) aldri mer skal ut i samfunnet igjen, uansett hva domstolene bestemmer seg for i slutten av denne måneden, er forhåpentligvis bare basert på følelser. Følelsene er både legitime og forståelige, men bør veies opp av en stor dose fornuft.
Alle skjønner at vi som i dag er over 50 år neppe vil få oppleve at ABB blir en fri mann. Han vil i praksis måtte vente i hvert fall en mannsalder før han kommer ut i samfunnet igjen. Mange pårørende etter 22. juli-ofrene vil neppe oppleve denne dagen. Og godt er nok det.
De som ønsker at ABB aldri mer skal komme ut av fengslet, om han blir dømt til å være der, ønsker seg en annen kriminalomsorg enn den vi har i dagens Norge. Disse bør tenke seg nøye om da vi antagelig har verdens beste kriminalomsorg.
Look to United States of America, and you know what I mean!
Norsk kriminalomsorg hviler på to flotte humanistiske grunnvoller: At vi som samfunnsborgere i en viss tidsperiode som rettsvesenet bestemmer må beskyttes fra farlige og voldelige mennesker, men at alle mennesker i prinsippet kan endre seg. Ingen er født onde eller kriminelle. Det er noe de blir, og det kan avlæres.
Blir ABB dømt til fengselsstraff, får han etter all sannsynlighet en forvaringsdom. Det betyr at han aldri vil slippe ut igjen med mindre han endrer seg. Og denne endringen må han sjøl kunne vise etter at den eventuelle maksimumsstraffen er utløpt, altså om veldig lang tid.
En fundamental holdningsendring til sine medmennesker ville være ett av flere kriterier som må ligge til grunn. Dessuten må en hver tvil om gjentagelsesfare være fjernet. Sånn ABB har framstått for de fleste av oss, ikke bare 22. juli i fjor, men også i den nylig avsluttede rettssaken, er det mulig at en sånn endring aldri skjer.
Men det er denne endringen vi som samfunn vil skal skje. Derfor har vi den kriminalomsorgen vi har. Alle som skal jobbe med ABB i fengslet, om det er der han skal tilbringe framtida si, har som fremste oppgave å påse at han ikke rømmer og bidra til at han sjøl kan starte den endringsprosessen straffe- og forvaringssystemet legger opp til.
Klarer de fengselsansatte dette, har de gjort en jobb de kan være stolte av – ja, da har de faktisk gjort en jobb hele samfunnet har stor nytte av. Dessverre klarer de ikke alltid å gjøre denne jobben, men det er pinadø ikke deres ansvar aleine. Det er imidlertid en helt annen historie.
Dette betyr også at dersom norsk kriminalomsorg virkelig lykkes med sine egne politikerstyrte intensjoner – og det er vel poenget? – så vil det være en seier for hele samfunnet om ABB (og for øvrig alle andre som har begått grusomme ugjerninger) en gang i framtida endrer seg fundamentalt, og dermed kan omgås andre mennesker i et fritt samfunn. Ja, dette vil være den største seieren et demokratisk samfunn kan vinne over ABB og alt det han i dag står for.
Uansett hvor vonde disse ordene måtte være for etterlatte og pårørende etter 22. juli og i andre drapssaker, må de skrives. For vi må aldri komme dit at ofrene styrer et lands rettsprinsipper. Da får vi ikke bare en annen kriminalomsorg, vi får en annen type samfunn også!
Et lands rettsprinsipper må demokratiet med sine institusjoner styre. Ikke basert på bare følelser eller bare fornuft, men på en god blanding av fornuft og følelser. Sånn intensjonen bak norsk kriminalomsorg nettopp er tuftet på denne blandingen.
Vi møter verken en høyreekstremist som ABB eller høyreekstremismen som sådan med hat og hevn. Eller ved å gi andre mennesker og folkeslag, som for eksempel Romfolket, skylda for det ene og det andre.
Kampen mot fordommene, dumskapen, inhumaniteten, rasismen, volden og hatet som høyreekstremismen representerer må vi bekjempe hver eneste dag, hver eneste time, overalt hvor vi er, på skolen, i familien, på arbeidsplassen, i våre egne hoder og hjerter. Å tro at vi kan starte ved solnedgang og innkassere seieren ved neste soloppgang, er å gjøre kampen en bjørnetjeneste.
Kampen mot høyreekstremismen er ingen 9-til-4-jobb. Skal den vinnes, må vi være tålmodige. Det vil ta tid dette også.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox