Krise for britiske fagforeninger
Storbritannia rammes av de økonomiske vanskene i Europa. En ledighet på over 8 prosent preger arbeidsmarkedet.
oystein@lomedia.no
York har rundt syv millioner besøkende hvert år, og er mindre rammet enn andre områder i Storbritannia.
Med vikinghistorie og kulturtilbud trekker den turister året rundt. Likevel er problemene merkbare. Ungdomsledigheten er 22 prosent, noe som er et stort problem for byen og distriktet, mener regionsekretær Bill Adams i Trades Union Congress (TUC).
– Mange ansatte hentes inn gjennom bemanningsbyråer, har lav organisasjonsprosent og er dårlig betalt. Storbritannia har cirka tre millioner helt ledige. Samtidige ønsker mellom tre og fire millioner av alle på deltid full jobb uten å få det, forteller Adams.
Nyeste statistikk har registrert 2,63 millioner arbeidsløse, av disse er drøyt én million mellom 16 og 24 år. Adams mener tallet er høyere, fordi mange gir opp å søke jobb eller dagpenger.
I hans region, Yorkshire-området med blant annet byene Leeds, Hull og Sheffield, har TUC registrert at 381 000 gjør ubetalt overtid til en beregnet verdi av 1,8 milliarder pund, cirka 17 milliarder kroner, årlig.
Britisk LO
TUC er en sammenslutning av 58 fagforeninger med til sammen 6,5 millioner medlemmer. Av disse har Adams ansvar for 157 000 i sin region, noe som utgjør 28-29 prosent av arbeidsstyrken der.
I privat sektor er organisasjonsprosenten i enkelte bransjer nede i 15 prosent.
Under Margaret Thatcher fikk fagforeningene gjennomgå, men regionsekretæren mener de må ta en del av ansvaret for at så få er organisert i dag.
– Vi kan engasjere oss mer, folk vet ikke hva vi står for eller gjør, og mange oppfatter oss som bremseklosser. TUC har en jobb å gjøre, sier han.
Deltidsansatte har rettigheter som sykepenger og ferie. Noe annet er det med innleie. Europas største arbeidsgiver, det britiske helsevesenet National Health Service, har opprettet en «bank» av ansatte som kalles inn ved behov. Andre benytter bemanningsbyråer.
En regel sier at hvis en person er inne i samme firma i 12 uker eller mer, skal de ha samme lønns- og arbeidsvilkår som fast ansatte.
– For å unngå dette blir mange leid inn for 11 uker, så er det ut. Vi har fått igjennom et krav at avbrudd på seks uker eller mindre ikke teller, opplyser Adams.
Gratisarbeid
Et tiltak for å redusere ledigheten blant ungdom er et tilbud om åtte uker med arbeidstrening uten lønn. En som avslår mister retten til dagpenger.
TUC har blitt kontaktet av mange som føler seg utnyttet.
En supermarkedkjede tok inn 20 unge uten at noen fikk jobb etterpå. Da en av dem spurte nærmeste overordnet om hvorfor, var svaret at «etter den andre uken smilte dere ikke nok».
– Hvis de hadde gitt dem litt lønn hadde det kanskje hjulpet på humøret, kommenterer Adams tørt, og misnøyen var heller ikke større enn at alle fikk tilbud om nye åtte uker i butikkene.
En mulighet for unge entreprenører er å låne 2000 pund, 19 000 kroner, for å starte egen virksomhet. Risikoen er at alt skal betales tilbake uansett hvordan det går økonomisk.
Faller ut
Ungdomsledigheten bekymrer TUC.
– Den er et alvorlig problem, og vi ønsker prosjekter for bedre situasjonen. I Storbritannia er det vekst i London, resten av landet prøver å unngå forverring, sier Adams.
I den gamle industribyen Sheffield, kjent blant annet for stål, er situasjonen verre enn i de tidlige årene under Thatcher. Den økonomiske krisen har ført til at lønningene for landet som helhet har stått stille i to år, med 1 prosent økning siste periode.
Gjennomsnittstallene skjuler store forskjeller mellom yrkesgrupper og regioner.
Forholdet mellom regjering og fagbevegelse er kjølig. Tradisjonelt har den vært viktig for Arbeiderpartiet (Labour), ikke minst for partiets økonomi. Frontene ble harde under Thatcher.
– Også Tony Blair ønsket å distansere seg i sin tid som statsminister. En regjering her kan neglisjere fagbevegelsen, sier Adams, men understreker at det er forskjell på Labour og de konservative.
British National Party (BNP) har fått opptil 20 prosent av stemmene i deler av Yorkshire, størst er oppslutningen blant arbeidsledige menn mellom 18 og 40 år, stort sett hvite.
Grunnleggeren uttalte at Hitlers Mein Kampf «er min bibel».
Adams ser dessuten en fare ved English Democrats, et parti han mener skjuler sin ideologi bak slagordet «ikke venstre, ikke høyre, kun engelsk». De sier selv at både fargede og jøder er medlemmer.
– TUC er opptatt av å fronte det ekstreme høyre, sier Bill Adams.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma
Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.
Amanda Iversen Orlich