Kronjuvel eller låst soverom?
Streik er litt passé, som å låse soverommet, mener eiendomsmegler Miguel Sørholt. Streik er en av kronjuvelene i modellen, mener dansk arbeidsmarkedsforsker. Hvem bør vi lytte til?
stig.christensen@lomedia.no
Det er Dagens Næringsliv som stiller spørsmålet til eiendomsmegler Miguel Vivot Sørholt: «Er det for lett å streike i Norge?» Supermegleren viser til Piet Hein «den vise forstår, den uvise slår». Han synes streik er å slå. Sørholdt mener vi trenger fagforeninger «noen steder», men streik er litt passé. «Det er litt som å låse soverommet».
I lys av at et par danske partier, Venstre og Dansk Folkeparti, nå ønsker et forbud mot konflikter i arbeidslivet, uttaler arbeidsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen seg til Ugebrevet A4: «Man tar grundig feil hvis man tror at man ved å endre konfliktretten kun foretar en liten endring. Konfliktretten er en av kronjuvelene i den danske modellen, som i mer enn 100 år har vært med på å sikre holdbare løsninger og skaper rolige forhold både for lønnsmottakere og arbeidsgivere».
Supermegler Sørholt befinner seg høyt på samfunnsstigen. Han har neppe bekymringer for egen økonomi. Megleren ser dermed ikke behov for streik som et kampmiddel. Han kan tenke seg fagforeninger noen steder. Streik er for den uvise, som ikke har evne til å tenke ut mere fornuftige løsninger.
Dette kan jo i første omgang virke fornuftig. Vi vil ikke ha bråk og anarki, flystopp eller stans i samfunnsmaskineriet. Men det er noen forhold i utviklingen som vi da må minne om. Og det er her «den vise forstår, den uvise streiker» blir satt på prøve.
Forskjellene i Norge øker, selv om den rødgrønne regjeringen har satt inn noen tiltak som har bremset denne utviklingen. En rekke forskningsresultater internasjonalt viser at den rikeste prosenten eller tiprosenten stikker av med en økende del av verdiene. Også i Norge går fordelingen mellom lønnstakere og eiere i eiernes favør. Sistnevnte gruppe sitter igjen med en større del.
Konfliktretten er en rett som gjelder begge sider, streik og lockout. For fagbevegelsen er retten avgjørende for å kunne sette makt bak rimelige krav i gitte situasjoner. Uten denne retten vil den ene siden, arbeidstakerne, miste kampkraft og stille svært svakt overfor motparten, som stadig styrker seg. Bedrifter blir større og utviklingen blir mere internasjonal. Store, sterke utenlandske konserner har allerede skaffet seg voldsom makt og bruker den for å tyne arbeidskraften i en rekke land.
Sånn sett har styrkeforholdet endret seg i favør av arbeidsgiversiden mange steder. Dette er imidlertid en kamp som bølger fram og tilbake. Noen ganger gjør fagbevegelsen framskritt, andre ganger blir det tilbakeslag. I flere internasjonale organisasjoner, som WTO og Verdensbanken, har ILOs kjernekonvensjoner styrket sin posisjon. På ILO-konferansen i juni sto arbeidsgiversiden for et voldsomt framstøt for å svekke streikeretten. Den striden er ennå ikke avgjort.
Samfunn med små forskjeller er gjennomgående bedre land i bo i for innbyggerne enn samfunn med store forskjeller. Det gjelder tillit i befolkningen, helse, levealder, kriminalitet og en rekke andre forhold. Brasil har tradisjonelt vært et eksempel på land med store forskjeller. Rikfolket i Rio har barikadert seg inne bak høye murer, piggtråd og sikkerhetsvakter. Det trenger ikke Miguel Sørholt. Kanskje noe å tenke på når man snakker om streikerett og styrkeforholdet mellom partene. «Vi har det bra i Norge», sier eiendomsmegleren. Av og til er det nødvendig å streike for at det skal gjelde alle.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus