Tredeling av industrien
Europeisk industri rammes nå kraftig av eurokrise og svake konjunkturer. Norsk industri klarer seg samlet sett langt bedre. Det skjer imidlertid en klar tredeling mellom offshoreindustrien, industri som leverer til hjemmemarkedet og tradisjonell eksportindustri.
Norsk industriproduksjon vokste sterkt fram til finanskrisen i 2008, men fikk da et stort fall. Industriproduksjonen økte med over 4 prosent fra juni 2011 til juni 2012, og er nå 15 prosent høyere enn i 2005. Selv om dette er gode tall, er produksjonen fortsatt lavere enn før finanskrisen slo inn. I eurosonen faller industriproduksjonen og er kommet under nivået i 2005. Det er også tilfelle i Sverige og Storbritannia.
Driftsresultatet i norsk industri, som er et mål for lønnsomhet, økte fra 24 milliarder i 2010 til 32 milliarder kroner i 2011. Dette er lavere enn før finanskrisen, da nivået var rundt 40 milliarder. Det er imidlertid mye høyere enn under finanskrisen. I 2009 var resultatet under 20 milliarder.
Det er store forskjeller mellom ulike deler av industrien. Utviklingen i produksjon, sysselsetting og lønnsomhet gjør at man kan snakke om en tredeling:
– En sterk utvikling i offshorerelatert industri
– En svak utvikling i øvrig eksportrettet industri
– En moderat positiv utvikling i leveranser til hjemmemarkedet
Produksjonen i norsk offshoreindustri øker sterkt på grunn av store leveranser til oljeinvesteringer både hjemme og ute. Investeringer i utvinning og rørtransport på norsk sokkel økte med hele 21 prosent fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012. I tillegg til økte leveranser til sokkelen øker eksporten. Nesten halvparten av leverandørenes omsetning går til det internasjonale markedet. Mer enn halvparten av verdens olje- og gassreserver er funnet til havs og funnene skjer på økende dyp. Norske bedrifter er ledende på avanserte undervannsløsninger og flytende produksjonsutstyr. Mulighetene for offshoreindustrien er derfor større enn noen gang.
Verftsindustri og annen transportindustri økte verdiskapingen med 11 prosent og sysselsettingen med 2 000 fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012. Metallvarer, elektrisk utstyr og maskiner økte verdiskapingen med 8 prosent og sysselsettingen med nærmere 3 000. Driftsresultatet økte til 14 milliarder kroner i 2011. Utviklingen for verkstedindustri som ikke leverer til petroleumssektoren er svak. Her møter norske bedrifter hard konkurranse fra andre land.
Samlet verdiskaping i Fastlands-Norge økte med 4 ½ prosent fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012, og sysselsettingen økt med 63 000, storparten i privat sektor. Industri som leverer til hjemmemarkedet øker produksjonen på grunn av høy vekst i økonomien. Næringsmiddelindustrien økte verdiskapingen med 6 prosent og sysselsettingen med 2 000.
Deler av eksportindustrien sliter tungt. Det skyldes svake konjunkturer i Europa, strukturendringer og at kronen nå er like sterk mot euro som i 2002-2003. Også da fikk denne industrien alvorlige problemer. Det er særlig eksportører til Sør-Europa som rammes.
For papirvarer falt verdiskapingen 25 prosent fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012. Dette skyldes blant annet nedleggelsen av Follum. I april gikk Peterson Paper konkurs. Det har vært lave priser og stor overkapasitet i markedet i flere år, med konkurranse fra elektroniske medier. Underskudd på over 3 milliarder kroner både i 2010 og 2011 tilsvarte 600 000 kroner per ansatt.
Kjemiske råvarer hadde god prisutvikling inntil 2011 og driftsresultatet økte til 4 milliarder kroner. Som følge av sammenbruddet i markedet for leveranser til solenergi falt verdiskapingen 17 prosent fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012.
I 2011 var driftsresultatet i metallindustrien over 3 milliarder kroner. Siden har prisene falt kraftig, og verdiskapingen er gått ned. Sektoren er svært avhengig av internasjonale konjunkturer. Før finanskrisen var driftsresultatet rundt 6 milliarder. I 2009 var det et underskudd på over 3 milliarder kroner.
Tredelingen i norsk industri skyldes både strukturelle forhold og konjunkturer:
– Produksjonen i offshoreindustrien ventes fortsatt å øke på grunn av høye investeringer på sokkelen, men nesten like mye på grunn av eksport til oljeinvesteringer internasjonalt. Uten et kraftig oljeprisfall vil etterspørselen være vedvarende sterk, med stor etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft. Arbeidskrafttilgangen begrenser ekspansjonen.
– Bedrifter som leverer til hjemmemarkedet øker produksjon og sysselsetting på grunn av høy aktivitet økonomien.
– Mye av eksportindustrien utenom offshore sliter tungt. Det skyldes svake konjunkturer, fallende priser og en sterk krone. Papirindustrien er rammet av overgang til nye medier. Solenergi rammes av svak økonomisk utviklingen i EU, lave priser på CO2, redusert europeisk støtte til solenergi og økt kinesisk produksjon.
Samlet industrisysselsetting vokser til tross for internasjonal lavkonjunktur. Det skyldes sterk etterspørsel fra offshore hjemme og ute, og at lave renter og vekst i konsum og byggeaktivitet gir sterk utvikling i norsk økonomi. Tredelingen vil ventelig forsterke seg det neste året. Blant store usikkerhetsmomenter for industrien er utviklingen i eurokrisen og hvordan den vil slå ut i finansmarkeder og oljepris og i norsk økonomi.
I løpet av et par år kan stabilisering i oljeinvesteringene, svakere vekst i Fastlands-Norge og oppgang i internasjonale konjunkturer delvis reversere tredelingen. Med fortsatt høye oljepriser vil offshoreindustrien være en helt sentral del av industrien. Omstilling-ene vekk fra deler av tradisjonell eksportindustri kan bidra til å skape industri med høyere lønnsevne, men som samtidig er mer sårbar. De gode tidene i offshoreindustrien, med flytting av ressurser dit, er svært avhengig av at oljeprisene ikke faller for lavt over tid.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 12/2012)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen