Svulmende forskjeller
Ulikhet starter ved fødselen. Gapet mellom de som får mest og de som får minst i fødselspenger blir stadig større.
Jeg befinner meg midt i en fødselsboom. Blant venner og bekjente popper barna ut fortere enn jeg rekker å skrive gratulasjonskort. De har stort sett passert de 30, og det begynner å haste. Derfor kommer barna på løpende bånd. Venner og bekjente går fra å være barnløse par uten forpliktelser til å bli trebarnsforeldre i tidsklemme i løpet av få år. For det skal skje i ordnede former: Utdanning først, deretter et par år i jobb. Helst i fast stilling.
Å få barn i løpet av studietiden er for mange ikke et alternativ. Som student er det maksimale beløpet du kan få i foreldrestipend, 10.740 kroner i måneden. Holdt opp mot inntektene fra en fulltidsjobb er det ikke vanskelig å forstå at de fleste velger å vente.
Men så er det ikke alltid snakk om å velge. Noen barn – ja, ikke så rent få – melder sin ankomst uten hensyn til om mor eller far er i jobb eller ikke. For den som ikke har alt helt på stell, kan det lett bli en økonomisk baksmell av den tøffe sorten.
Kvinner som verken har vært i jobb eller under utdanning i minimum seks av ti måneder før barnet kommer, får en engangsstønad på skarve 35.263 kroner. Trekker du fra utgifter til barnevogn, seng, stellebord, klær og annet utstyr en nødvendigvis må trenge, er det ikke stort igjen å leve av. For noen er valget ikke noe reelt valg, noe som reflekteres i abortstatistikken.
Studentavisa Universitas skrev i 2010 om Anita Hartveit Hauge som fødte fire dager før termin og som dermed var usle fire dager fra kravet om å ha studert i seks måneder før fødselen. Hauge ble sittende igjen med engangsstønaden fra NAV og måtte ta opp ekstra studielån for å klare seg økonomisk. Eksempelet er ikke enestående. Mange studenter faller mellom to stoler fordi de verken oppfyller kravene til foreldrestipend eller foreldrepenger fra NAV.
De siste årene har forskjellene mellom de som får mest i fødselspenger, og de som får minst, økt dramatisk. Tall fra VG underbygger dette: I dag er maksimal utbetaling 429.594 kroner, eller seks ganger Folketrygdens grunnbeløp i 47 uker. Siden 1996 har dette maksbeløpet økt med 245.094 kroner, mens engangsstønaden bare har blitt satt opp med drøye 3.000 kr. De heldigste får dermed mer enn 12 ganger minstebeløpet.
Å få hverdagen til å snurre med 35.263 kroner på konto, vil for mange bety mye hardt arbeid og mindre tid med det barnet som fortjener foreldrenes fulle tilstedeværelse. Det skal lønne seg å jobbe, men nybakte foreldre må gis en sjanse til å styre unna fattigdomsfella.
De lave foreldreutbetalingene til studenter og andre uten lønnet arbeid er likevel mer enn et fattigdomsproblem. Norske kvinner føder færre barn, og de blir mødre i stadig høyere alder. Samtidig øker antallet par som er ufrivillig barnløse. Sammenhengen er åpenbar, men lite har vært gjort for å øke mulighetene for å kombinere barn og utdanning.
Derfor er det behov for å øke engangsstønaden og minske gapet mellom de som får mest og de som får minst. Finansminister Sigbjørn Johnsen kan starte med å se tilbake til forrige gang han var finansminister. Den gang, i 1996, var forskjellene langt mindre.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie