Okkuper Oslo Børs!
Hvordan skal vi finansiere alle samfunnets fellesgoder hvis de rike og alle Fremskrittspartiets velgere samtidig skal betale så lite skatt som mulig?
jan.erik@lomedia.no
Hvis hver eneste person brukte like mye tid og krefter på å unngå sin del av skatten som mange rike gjør, ville skattesystemet kollapset.
Påstanden ovenfor er i utgangspunktet ikke min, den stammer fra en artikkel i Dagens Næringsliv på mandag med tittelen «Skattesvikt». Artikkelen er skrevet av Joseph E. Stiglitz, den amerikanske professoren ved Columbia University med en nobelpris i økonomi fra 2001 på bankkontoen.
Stiglitz er med andre ord ingen hvem som helst. Ifølge Wikipedia sa han i september 2008 at finanskrisens syndere ikke fins blant dårlige betalere på den amerikanske prærien, men i Det hvite hus. Beslutningen om invasjonen i Irak er nemlig årsaken til finanskrisen. Han om det.
Stiglitz' poeng i nevnte DN-artikkel er ikke bare at ett av de store, grunnleggende temaene i den amerikanske politiske debatten er statens rolle, skattenivået og behovet for fellestiltak – nei, poenget er vel så mye hvem som skal betale den skatten et hvert samfunn med et minimum av fellesgoder er helt avhengig av. Ikke minst det norske velferdssamfunnet.
Den amerikanske økonomen mener at konservative politikere i USA undervurderer hvor viktig det er at staten finansierer utdannelse, teknologi og infrastruktur. For land med sånne statlige fellesgoder gjør det langt bedre enn land uten. For eksempel «likhetssamfunnet» Norge.
I Norge er det for øvrig den politiske høyresiden, med Fremskrittspartiet som lokomotiv, som frir til sine velgere og krever mindre og mindre skatt, og samtidig mer og mer fellesgoder. Bompengeavgift er noe dritt, men bil skal dem ha!
I all sin tid, i alle historiske og samtidige samfunn er det sånn at mange av dem som har aller mest å betale skatt av, bruker mest krefter på å finne ut hvordan de skal betale minst mulig. Og til alle tider, i alle land, har flesteparten av disse menneskene lykkes godt med dette. Mange av dem er nullskatteytere. Og stolte av det i tillegg.
Sånn blir de rike rikere og de fattige fattigere. Mens alle skattesystemer, i alle verdens land, ler av de som ønsker å endre systemet.
Stiglitz forteller om et system som skattlegger økonomispekulasjon lavere enn hardt arbeid, om et system hvor mange av dem på den økonomiske toppen øker sine inntekter gjennom konkurransebegrensende tiltak.
Han forteller om toppsjefer som utnytter svakheter i regelverk og styring til å skaffe seg en større andel av bedriftens fortjeneste, mens bankfolk har tjent penger på lån som aldri skulle vært gitt.
Stadig flere amerikanere mener at det økonomiske systemet er urettferdig, og at det er skattesystemet som er symbolet på denne urettferdigheten.
Det folkelige utrykket for den amerikanske misnøyen mot denne økonomiske urettferdigheten slo 17. september 2011 ut i full blomst under navnet Occupy Wall Street. Tusener av amerikanere okkuperte gater og parker. Og ble der i dager og netter. Mens deler av fagbevegelsen applauderte. Og Trygve Hegnar smilte overbærende.
Mandag feirer bevegelsen ett år. På Manhattan i New York, der det hele startet før det spredde seg til de fleste andre store amerikanske byene, mobiliseres det nå via sosiale medier og internett. Dagen skal markeres.
I Norge har vi ingen Occupy-bevegelse. Antagelig skyldes det at det samme urettferdige skattesystemet av flere grunner ikke har så store konsekvenser hos oss som i USA. Ulikheten er mindre, klasseskillet ikke så stort.
Men i en nasjon av hardhauser, der snart hele toppledelsen i norsk næringsliv med rim i skjegget har gått på ski over Grønland eller besøkt en av polene, burde det ikke være kaldere i midten av september enn at et tilstrekkelig antall tøffinger kunne spandere noen uker i telt foran Oslo Børs.
Antagelig vil det ikke vare så lenge før politiet kommer og rydder opp. Som de gjorde i New York. Helt skattefritt. Men det ville i hvert fall signalisert at vi følger med her hjemme også. Og at en annen verden er mulig.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie