JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Livet satt på pause

Én av tre yrkesfagelever står uten læreplass. Skal regjeringen nå målsettingen om flere læreplasser, må staten rydde i eget hus.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Tenk deg at du har jobbet med et prosjekt i to år. Brukt arbeidsdager, kvelder og helger på å innhente kunnskap. Sakte, men sikkert bygget deg opp en kompetanse du vet det er bruk for og som du vil ha nytte av resten av livet. Du er halvveis til målet: Å få prosjektet formelt godkjent. Så får du beskjeden: Prosjektet er satt på vent. Du må vente ett eller to år før du kan avslutte. Kanskje kommer du ikke i mål i det hele tatt.

For tusenvis av yrkesfagelever er dette scenariet høyst reelt. Å ta en yrkesfagutdanning innebærer vanligvis to år på skolebenken og to år i lære ute på en arbeidsplass. Men å skaffe nok læreplasser har vist seg vanskelig. Én av tre yrkesfagelever som søker læreplass, får ikke noe tilbud.

Elever som ikke får læreplass, har etter opplæringsloven rett på et tilbud fra fylkeskommunen. Men det betyr ikke nødvendigvis en læreplass. For mange teoritrøtte ungdommer er nok et år på skolebenken en høy terskel. Og hvor lenge er en 19-åring villig til å sette livet på vent?

I skrivende stund debatteres det livlig på Sørmarka utenfor Oslo. Her er politikere og fagbevegelse samlet for å diskutere utdanningspolitiske utfordringer på LOs utdanningskonferanse. Yrkesfagopplæringen er naturlig nok et sentralt tema.

Regjeringen har sammen med alle arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene skrevet under en samfunnskontrakt for å skaffe plass til flere lærlinger. Målsettinger er å øke antallet lærlingeplasser med 20 prosent innen 2015. I samfunnskontrakten har regjeringen forpliktet seg til å fremskaffe flere statlige læreplasser. Departementene skal følge opp de ulike statlige virksomhetene.

De siste dagene har frifagbevegelse.no skrevet om byggingen av det nye Østfoldsykehuset. Storsykehuset med en prislapp på 5,1 milliarder kroner reises uten at en eneste lærling har fått plass i prosjektet. Det til tross for at mange søkere sto uten læreplass da skoleåret startet. Helse Sør-Øst stiller ikke krav om bruk av lærlinger i anbudskontrakten. Heller ikke Helsedepartementet som eier helseforetakene, vil stille krav om læreplasser.

Sykehuset i Østfold er ikke noe enestående eksempel. Det er stor variasjon i hvor flinke kommuner og offentlige virksomheter er til å tilby læreplasser. Mange har svært lite å skryte av.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har Norge behov for 150.000 nye fagarbeidere innen 2030. Derfor er det et stort problem at kun halvparten av dem som velger yrkesfag, fullfører frem til fagbrev. Samtidig sliter yrkesfagene med lav rekruttering. Mange har pekt på yrkesfagenes lave status. Men skal det gjøres noe med rekrutteringen, må det også gjøres noe med mulighetene for å få læreplass.

Hvem vil vel bruke to år av sitt liv på en utdanning som ikke leder til noe?

Annonse
Annonse