Opp alle jordens bundne treller!
Hvor er alle fagorganiserte når politikk diskuteres?
jan.erik@lomedia.no
Jeg ser meg rundt i storsalen på Folkets Hus. Jeg ser en del fargede hårfrisyrer, jeg ser opptil flere palestinaskjerf, jeg ser historiker Harald Berntsen og For Velferdsstatens Asbjørn Wahl. Og jeg ser SVs unge og smilende leder Audun Lysbakken som nok bidrar til å trekke gjennomsnittsalderen noe opp. Men han skjønner i hvert fall betydningen av å være her.
Det er ikke et møte i Senter for Seniorpolitikk. Vi er på Globaliseringskonferansen 2012, Norges største politiske verksted der hovedtema er den økonomiske krisa, miljøkrisa og rasisme.
Jeg ser etter fagorganiserte, men får ikke øye på så veldig mange. Bare de som alltid er på sånne steder, de over gjennomsnittet aktive – de som står politisk lengst til venstre. Så dukker Nina Skranefjell opp på scenen, leder for arrangøren Norges Sosiale Forum.
«Europa koker, men EU nekter å høre. Tusenvis av mennesker går ut i gatene», sier hun. Forsamlingen jubler. I fire dager til ende (to arbeidsdager + to helgedager) diskuterer nærmere 1.200 mennesker dagens viktigste politiske spørsmål. Ute og hjemme, internasjonalt og nasjonalt. Arbeidslivsspørsmål står også på agendaen, men fra LO ser jeg bare de mest aktive i oslo-avdelingen pluss en håndfull andre.
Hvorfor er det sånn? Jeg gjentar: Vi er i Folkets Hus, midt i Oslo sentrum, ikke blant barkebiller og iberiasnegler i skauen på Sørmarka.
Skjønt uka før var jeg på et forskningsseminar på Sørmarka som LO sjøl arrangerte. Chantal Mouffe, en betydelig intellektuell og demokratiteoretiker på den europeiske venstresida, professor og antiliberalist Susan George og PRIOs Kristian Berg Harpviken var ikke nok til å fylle mer enn snaut halve salen. Oppmøte var nesten pinlig lavt.
Interessant blir det lave oppmøte også i lys av at begge de to nevnte kvinnene, som har vært ute ei politisk vinternatt før, mente at den eneste redningen for den politiske venstresida, de som ønsker å slå markeds- og nyliberalismen tilbake, er at de sosiale bevegelsene og fagbevegelsen begynner å snakke sammen og samarbeide.
Eller som den amerikanske økonomen Andrew Kliman sa på Globaliseringskonferansen: «Arbeiderklassen, massebevegelser og intellektuelle på venstresiden må begynne å samarbeide».
Og la meg nevne et lyspunkt, et håp fra Globaliseringskonferansen: Ommund Stokka, forbundssekretær i Industri Energi, understreket at fagbevegelsen må bli en klarere politisk kraft i krisetider. Samtidig som han ønsket seg flere aktive i fagbevegelsen. Han var lei av å se de samme folka på de ulike møtene utenfor fagbevegelsens egne fora, som for eksempel i Nei til EU, Attac etc etc.
Det er kanskje ikke så lett å oppdage her hjemme på berget, men det er krisetider – og har vært det en stund. Vi er i den situasjonen i den vestlige, industrialiserte verden – USA inkludert – at tusenvis av mennesker sulter. Derfor er det så viktig å forstå at en annen verden er mulig.
For Norges del er krisa foreløpig mest politisk. Men får vi en regjering med et blått nyliberalistisk program å styre etter, så tar det neppe lang tid før kursen endres mot styrbord her til lands også. Og den økonomiske krisa blir et faktum.
Vi får sør- og mellomeuropeiske tilstander, arbeidsløsheten stiger og fagbevegelsen svekkes. Skal fagorganiserte ha muligheter til å unngå dette, bør de ikke sitte hjemme når disse temaene diskuteres.
Nå er det sjølsagt ikke sånn at deltakelse på all verdens konferanser forandrer verden. Men det kan endre enkeltmenneskers holdninger og synspunkter. Og det viser antagelig noe om hvem som fortsatt er interessert, hvem som bryr seg og hvem som gir fullstendig blaffen.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm