JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Selvskuddet EØS

Arbeiderpartiet vil ikke regjere uten EØS-avtalen. Skal vi begrense debatten av den grunn?

- Det er helt uaktuelt for Arbeiderpartiet å være i en regjering som ikke har EØS som en del av fundamentet, fastslo utenriksminister Espen Barth Eide under onsdagens spontane spørretime.

I likhet med statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen ønsker han en debatt om EØS-avtalen velkommen. Og alle tre gjentar at handlingsrommet i avtalen må utnyttes bedre. Det innebærer at man mer offensivt skal kjempe for norske verdier og interesser. I sin halvårlige redegjørelse for Stortinget i går viste Barth Eide til hvordan de har arbeidet mot Monti-II forordningen som blant annet ville begrenset streikeretten. «At kommisjonen nå har trukket forslaget er bra. La det være helt klart: Denne linjen vil regjeringen videreføre», lovet utenriksministeren.

Det vil neppe legge en demper på den sterkt EØS-kritiske stemningen som er i deler av fagbevegelsen. Nå kan de glede seg over at NHO og spesielt Norsk Industri, er med på laget. En av konsekvensene ved Vikarbyrådirektivet er at innleide arbeidstakere fra 1. januar 2013 skal ha de samme lønns- og arbeidsbetingelsene som fast ansatte. Dette likebehandlingsprinsippet koster naturlig nok penger. Og da Norsk Industri oppdaget dette gikk de brått fra å støtte implementering av direktivet til å karakterisere det hele som galskap.

At like godt kvalifiserte arbeidsfolk som gjør den samme jobben skal ha den samme lønna, er rettferdig og ikke galskap. Det vil det derimot være om LO-kongressen i mai 2013 faller ned på et vedtak som kan oppfattes som at LO er i mot EØS-avtalen. Et slikt vedtak vil gjøre det svært vanskelig å framstå troverdig i arbeidet for en fortsatt rødgrønn regjering, eller en ren Arbeiderparti-regjering hvis det skulle bli et alternativ.

VG mener på kommentarplass i dag at et EØS-nei vil bety slutten på det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet. Det samarbeidet har overlevd tøffere uenigheter enn synet på EØS. Men et EØS-nei vil utvilsomt bety minst fire mørkeblå år med et Høyre og Fremskrittspartiet som vil gjøre det de kan for å EUisere norsk arbeidsliv. Det kan det være greit å ha med seg i den videre debatten.

Annonse
Annonse