JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det handler fremdeles om likestilling

Visste du at 10 prosent av verdens befolkning defineres som funksjonshemmet?

sissel.rasmussen@lomedia.no

De utgjør 600 millioner mennesker. Hele 80 millioner av dem bor i Europa. I dag - 3.desemeber - er det den internasjonale dagen for funksjonshemmede.

Ved slutten av FNs tiår for funksjonshemmede, i 1992, besluttet FNs generalforsamling å etablere 3. desember, hvert år, som Internasjonal dag for funksjonshemmede. FN oppfordrer til å gi like muligheter for alle. Det er ikke tvil om at det behøves, for mulighetene er høyst ulike i dag.

I enkelte land er arbeidsledigheten blant funksjonshemmede oppe i 80 prosent. På verdensbasis er 386 millioner arbeidstakere uten jobb. Her er det 84 000 funksjonshemmede (27 prosent) som ønsker seg jobb i følge Statistisk Sentralbyrå.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik sa til LO-Aktuelt tidligere i høst at det er vanskelig å nå fram til politikerne med likestillingsspørsmål for funksjonshemmede. Det er ombudet som i praksis skal passe på om myndighetene følger opp forpliktelsene sine. Ørstavik fortalte at representantene fra FN var overrasket over hvor kort Norge var kommet i antidiskrimineringsarbeidet, sammenlignet med mange andre land.

Selv om Norge signerte FNs konvensjon for funksjonshemmedes rettigheter allerede da konvensjonen kom i 2007, har vi enda ikke ratifisert avtalen. Det legges opp til at ratifisering og iverksettelse av konvensjonen skal skje til sommeren neste år. Men Norge tar en rekke forbehold, som svekker de funksjonshemmedes rettigheter. Det handler om retten til å velge bosted og boform, hvor regjeringen derimot framhever kommunens rett til å vurdere hva som er best for den enkelte.

Regjeringen vil heller ikke lovfeste rett til universell utforming av IKT-systemer på arbeidsplassen. I Artikkel 27 om arbeid og sysselsetting heter det:

”Konvensjonsstatene erkjenner retten til arbeid for personer med nedsatt funksjonsevne på like vilkår som for andre.”

Forøvrig skal det sikres at tilpasning på arbeidsplassen tilbys personer med nedsatt funksjonsevne. IKT-systemer er svært viktig i en slik sammenheng. Det er også universell utforming, slik at både boliger, offentlige transportmidler og arbeidsplasser blir tilgjengelige.

Det gis derimot signaler om at Norge ikke vil ratifisere den viktige tilleggsprotokollen, som gir enkeltpersoner rett til å klage brudd på konvensjonen direkte inn for FN.

I neste nummer av LO-Aktuelt kan du lese mer om FN-konvensjonen som til nå er ratifisert av 118 land, mens 71 land har ratifisert tilleggsprotokollen.

Annonse
Annonse