JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demonstrerer for asylbarna

Lørdag blir det demonstrasjoner for asylbarna i 22 norsk lokalsamfunn. Barnekonvensjonen må også gjelde asylbarn, mener FOs fungerende leder Mimmi Kvisvik.

mia.paulsen@lomedia.no

Da holder Foreningen 12. januar markeringer i en rekke lokalsamfunn. De krever at barns beste må gå foran innvandringspolitiske hensyn, og at Barnekonvensjonen må gjelde fullt ut.

Asylbarn som har vært lenge i Norge må få saken sin behandlet på nytt, mener de.

Mange organisasjoner og enkeltpersoner har sluttet seg til demonstasjonen.

– Disse ungene trenger all den drahjelp de kan få. Husk at «lenge» for en voksen er noe helt annet enn «lenge» for et barn, sier Mimmi Kvisvik.

Les også dagens kommentar: Brutal barndom

Trenger å høre hjemme

Barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere, som FO organiserer, har lært mye om hvor viktig det er for barn å få kontinuitet i livene sine mens identiteten deres blir dannet, påpeker hun.

– En god basis i barndom og ungdom og en plass å høre hjemme er viktig for utviklingen, sier Kvisvik.

Derfor bør de som er født og oppvokst i Norge få bli her i stedet for å bli tvunget til å reise til et fremmed land. Det er på stedet de har vokst opp de har sin tilknytning, understreker hun.

– Barnekonvensjonen gir klare rettigheter, og det er barnets beste, ikke innvandringshensyn, som skal veie tyngst.

Tør ikke bli venner

Kvisvik sier at barn blir traumatisert på nytt av å leve med usikkerhet i årevis, og at mange spør seg om de skal tørre å knytte seg til barn i nærmiljøet.

Det er ingen grunn til å frykte at Norge skal oversvømmes av asylsøkende barn, mener FO.

– Hvis noe land skulle ha plass til flyktninger, må det være romslige, rike Norge. Nå må Stoltenberg & co. ta til vettet, oppfordrer Mimmi Kvisvik.

Vil hjelpe de enslige

FO har i mange år engasjert seg spesielt for enslige mindreårige asylsøkere, og ønsker at de skal være barnevernets ansvar. Ifølge barnevernloven er det barnevernets ansvar å ta vare på alle barn som ikke har omsorgspersoner i Norge. Loven gir også rett til ettervern etter fylte 18 år. Til tross for lovnader i Soria Moria-erklæringen er dette ikke gjennomført for barn over 15 år.

Mimmi Kvisvik oppfordrer FOere over hele landet til å bli med på demonstrasjoner der de bor. Gunnar Stålsett, Åse Kleveland og Karl Eldar Evang er blant innlederne på arrangementet i Oslo.

Hundrevis i fare

Foreningen 12. januar har registrert 544 barn som har ventet lenge. Etter en beslutning i Høyesterett 21. desember står mange av disse i fare for å bli sendt til et land de ikke kjenner.

I mange lokalsamfunn er det dannet støttegrupper etter at barn settes i fare for å sendes til land de ikke kjenner.

Mange demonstrerer i Troms

Støttegruppen til Yalda i Tromsø og Nathan i Bergen er initiativtakere til markeringen.

I Tromsø har mange vært opptatt av Yalda-saken. Yalda har bodd mange år i Tromsø med en mor fra Moldova og en far fra Afghanistan. UNE ville splitte familien og sende dem ut av landet. Etter å ha vunnet sin sak i Oslo Tingrett, opplevde de at utlendingsnemnda anket og de fortsatt må leve i uvisshet fram til behandlingen i lagmannsrett.

Flere steder i Troms blir det demonstrasjoner: i Harstad, Bardu og Tromsø.

– Det er naturlig at vi engasjerer oss når barn lider, sier avdelingsleder Gøril Madsen i Troms FO.

Hun kjenner til at enkelte foreldre skyver barna foran seg for å få opphold. Men her er det barna som må være i fokus, mener hun.

– Har de vært her lenge, ventet på svar, og bare snakker norsk, blir det feil å sende dem ut av landet. Vi vet at barna får traumer av denne trusselen. Vi bør ikke utsette de små og svake for traumer, mener Madsen.

Hun mener treg behandling av asylsaker skaper økte problemer.

– Vi skal ikke gi oppholdstillatelse til alle. Men vi må verne om barna, sier Gøril Madsen, som vil ha med seg flest mulig FOere i markeringene.

Annonse
Annonse