Kjellermenneskene
Vanskelige og lite samarbeidsvillige fanger må klare seg på egen hånd i fengslene våre. Sånn har vel også noen arbeidstakere i arbeidslivet det?
jan.erik@lomedia.no
KROM-konferansen, seminaret hvor også noen håndplukkede fanger får permisjon for å diskutere kriminalomsorgens situasjon og framtid, tok i år blant annet opp fangenes progresjonssoning. Tanken er at fangene gjennom soningens løp skal få en bedre og bedre tilværelse sånn at de er best mulig forberedte til løslatelsen.
Konferanseflertallet mente at i dag er det sånn at de mest ressurssterke fangene prioriteres, stikk i strid med intensjonene. Mønsterfangene belønnes, den vanskelige fangen sanksjoneres.
For ordens skyld: Ikke alle er enige i at det er sånn. Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har for eksempel et mye mer nyansert syn på saken. Men det er en lang og komplisert debatt.
Jeg har vært på hundrevis av konferanser i mitt liv. Om noen av dem gir et usminket bilde av virkeligheten, så er det de årlige KROM-konferansene. Her blir du kjent med samfunnets kjellerdyp som pensjonert høyesterettsdommer Ketil Lund denne gangen så utmerket sa det.
Et fengsel er også en arbeidsplass hvor det jobber ansatte i et hierarkisk mønster, akkurat som på andre arbeidsplasser. Noen få er sjefer og ledere, de fleste er vanlige ansatte, underordnet arbeidslivets ordinære regler, skrevne og uskrevne koder.
Det største skillet i fengslene går imidlertid mellom fangene og de ansatte, mellom de ufrie og de frie. Det er dette forholdet som i denne spesielle institusjonen ligner mest på forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i det ordinære arbeidslivet.
Noen vil kanskje mene at denne sammenligningen er søkt, at moderne arbeidstakere i dag ikke er som de proletarene Karl Marx skriver om i Det kommunistiske manifest, de som ikke har noe annet å miste enn sine lenker. Den uenigheten får stå sin prøve.
Men om det er sånn at vanskelige fanger, de som tillater seg å stille spørsmål om skrevne og uskrevne regler og koder må være sånn de alltid har vært, blir dårlig likt og sanksjoneres – ja, så ser jeg klare paralleller til arbeidslivet.
For ingen skal fortelle meg at «vanskelige» arbeidstakere, ofte såkalte ressurssterke i den grad de både har mot og meninger, blir premiert og belønnet på en gjennomsnittlig norsk arbeidsplass. Det beste, om du vil ha et godt renommé både hos bedriftsledelsen og hos de fleste av dine kolleger, er som hovedregel å holde kjeft om det aller meste. Å bry seg om ve og vel på jobben gir svært få bonuspoeng.
Historiene om arbeidslivets etter hvert flere og flere varslere er gode indikasjoner på hvordan det dessverre står til på jobben hos folk flest. Når til og med den modige siemens-varsleren Per-Yngve Monsen, som til alt overmål vant saken sin på de aller fleste punkter, ikke ville gjort det han gjorde om igjen, så er vi i deep shit.
At folk på arbeidsplasser landet rundt, enten de er tillitsvalgte eller har andre funksjoner, blir uglesett og frosset ut når de tar opp kritikkverdige forhold på jobben, er en skam for arbeidslivet og HMS-arbeidet.
At arbeidsgivere flest ikke liker «brysomme» arbeidstakere, og er mer enn villige til å sanksjonere dem, er jeg redd vi må leve med veldig lenge i et arbeidsliv som er organisert sånn som vårt. Dette er ikke god bedriftsledelse, men den er dessverre tradisjonell, godt innarbeidet og seiglivet.
Men at så mange andre arbeidstakere heller ikke liker disse brysomme arbeidstakerne som ikke vil samarbeide om hva som helst, er langt mer problematisk. For de er nemlig med på å gjøre arbeidslivet kjemisk fri for opposisjonelle elementer. De sementerer en reaksjonær praksis. Og det er farlig.
For det som på sikt skjer med disse brysomme kjellermenneskene, både i arbeidslivet og i fengslene, er at når de ikke en gang får kollegial støtte, så trekker de seg gradvis tilbake til sine egne rom. Og blir der. De blir i sin nye taushet og passivitet det arbeidsgiverne antagelig vil kalle «samarbeidsvillige». Det er ingen tjent med. Heller ikke norsk arbeidsliv.
Min beste trøst til kjellermenneskene finner jeg hos Mikael Wiehe, nest siste vers av «En sång till modet»:
Här är en sång till alla
som vägrar att ge opp
Till dom som kämpar vidare
fast livet är så hårt
Till alla som vågar längta
till nåt, dom aldrig sett
Som inte låter kuva sej
men håller på sin rätt
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen