Kjellermenneskene
Vanskelige og lite samarbeidsvillige fanger må klare seg på egen hånd i fengslene våre. Sånn har vel også noen arbeidstakere i arbeidslivet det?
jan.erik@lomedia.no
KROM-konferansen, seminaret hvor også noen håndplukkede fanger får permisjon for å diskutere kriminalomsorgens situasjon og framtid, tok i år blant annet opp fangenes progresjonssoning. Tanken er at fangene gjennom soningens løp skal få en bedre og bedre tilværelse sånn at de er best mulig forberedte til løslatelsen.
Konferanseflertallet mente at i dag er det sånn at de mest ressurssterke fangene prioriteres, stikk i strid med intensjonene. Mønsterfangene belønnes, den vanskelige fangen sanksjoneres.
For ordens skyld: Ikke alle er enige i at det er sånn. Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har for eksempel et mye mer nyansert syn på saken. Men det er en lang og komplisert debatt.
Jeg har vært på hundrevis av konferanser i mitt liv. Om noen av dem gir et usminket bilde av virkeligheten, så er det de årlige KROM-konferansene. Her blir du kjent med samfunnets kjellerdyp som pensjonert høyesterettsdommer Ketil Lund denne gangen så utmerket sa det.
Et fengsel er også en arbeidsplass hvor det jobber ansatte i et hierarkisk mønster, akkurat som på andre arbeidsplasser. Noen få er sjefer og ledere, de fleste er vanlige ansatte, underordnet arbeidslivets ordinære regler, skrevne og uskrevne koder.
Det største skillet i fengslene går imidlertid mellom fangene og de ansatte, mellom de ufrie og de frie. Det er dette forholdet som i denne spesielle institusjonen ligner mest på forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i det ordinære arbeidslivet.
Noen vil kanskje mene at denne sammenligningen er søkt, at moderne arbeidstakere i dag ikke er som de proletarene Karl Marx skriver om i Det kommunistiske manifest, de som ikke har noe annet å miste enn sine lenker. Den uenigheten får stå sin prøve.
Men om det er sånn at vanskelige fanger, de som tillater seg å stille spørsmål om skrevne og uskrevne regler og koder må være sånn de alltid har vært, blir dårlig likt og sanksjoneres – ja, så ser jeg klare paralleller til arbeidslivet.
For ingen skal fortelle meg at «vanskelige» arbeidstakere, ofte såkalte ressurssterke i den grad de både har mot og meninger, blir premiert og belønnet på en gjennomsnittlig norsk arbeidsplass. Det beste, om du vil ha et godt renommé både hos bedriftsledelsen og hos de fleste av dine kolleger, er som hovedregel å holde kjeft om det aller meste. Å bry seg om ve og vel på jobben gir svært få bonuspoeng.
Historiene om arbeidslivets etter hvert flere og flere varslere er gode indikasjoner på hvordan det dessverre står til på jobben hos folk flest. Når til og med den modige siemens-varsleren Per-Yngve Monsen, som til alt overmål vant saken sin på de aller fleste punkter, ikke ville gjort det han gjorde om igjen, så er vi i deep shit.
At folk på arbeidsplasser landet rundt, enten de er tillitsvalgte eller har andre funksjoner, blir uglesett og frosset ut når de tar opp kritikkverdige forhold på jobben, er en skam for arbeidslivet og HMS-arbeidet.
At arbeidsgivere flest ikke liker «brysomme» arbeidstakere, og er mer enn villige til å sanksjonere dem, er jeg redd vi må leve med veldig lenge i et arbeidsliv som er organisert sånn som vårt. Dette er ikke god bedriftsledelse, men den er dessverre tradisjonell, godt innarbeidet og seiglivet.
Men at så mange andre arbeidstakere heller ikke liker disse brysomme arbeidstakerne som ikke vil samarbeide om hva som helst, er langt mer problematisk. For de er nemlig med på å gjøre arbeidslivet kjemisk fri for opposisjonelle elementer. De sementerer en reaksjonær praksis. Og det er farlig.
For det som på sikt skjer med disse brysomme kjellermenneskene, både i arbeidslivet og i fengslene, er at når de ikke en gang får kollegial støtte, så trekker de seg gradvis tilbake til sine egne rom. Og blir der. De blir i sin nye taushet og passivitet det arbeidsgiverne antagelig vil kalle «samarbeidsvillige». Det er ingen tjent med. Heller ikke norsk arbeidsliv.
Min beste trøst til kjellermenneskene finner jeg hos Mikael Wiehe, nest siste vers av «En sång till modet»:
Här är en sång till alla
som vägrar att ge opp
Till dom som kämpar vidare
fast livet är så hårt
Till alla som vågar längta
till nåt, dom aldrig sett
Som inte låter kuva sej
men håller på sin rätt
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat