Bredt krav om grønn energi
Industrien, miljøbevegelsen, energiprodusentene og fagbevegelsen har kommet med et kraftig felles krav til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. De vil ha en mer offensiv satsing på fornybar energiproduksjon i Norge.
Oppropet rettes også til politikerne i energi og miljøkomiteen på Stortinget og alle partier som stiller til valg denne høsten.
– Investeringene må komme
Initiativtakerne mener stimuleringstiltakene som finnes i dag ikke er tilstrekkelige for å få fortgang i norsk produksjon av ny fornybar energi.
Men klimakrisen pålegger oss dette, og det kreves store investeringer, både offentlige og private, sier oppropet. – I tillegg gjør finanskrisen det viktigere enn noensinne å sikre varige, grønne arbeidsplasser.
Derfor ber underskriverne om at eksisterende virkemidler styrkes, og at det raskt innføres nye virkemidler som for eksempel grønne sertifikater.
Toget for biokraft går nå
Initiativtakerne mener det allerede i høst må komme en overgangsordning under Enova med støtte tilutbygging av biokraft. Hvis ikke, vil mange grønne energiutbygginger bli lagt på is.
– Enova har gitt tilsagn til 120 fjernvarmeprosjekter, og når disse anleggene står ferdig er det storskala varmemarkedet langt på vei utbygd. Dette betyr at investeringsbeslutningene for utbygging av større norske bioenergianlegg tas i disse dager. Mange av disse anleggene ville vært mest energieffektive som kombinerte kraftvarmeanlegg, og derfor ønsker også flere energiselskaper å bygge ut kraftvarme basert på bioenergi. Problemet er at det i dag ikke finnes ordninger som utløser disse kraftvarmeprosjektene. Når anleggene først bygges kan ikke kraftproduksjonen ”henges på” i etterkant. Derfor nytter det ikke å vente til et felles norsk-svensk sertifikatmarked omsider kommer på plass. Da vil toget være gått for norsk biokraft, sier oppropet.
Verdikjeden trues
Det er et mål i norsk klimapolitikk å bygge ut 14 TWh ny bioenergi frem mot 2020. I stedet står Norge nå i fare for å miste en rekke arbeidsplasser innenfor både skogbruksnæring og treforedlingsindustri.
– Treforedlingsindustrien sliter, og dette gjør at etterspørselen etter tømmer har falt radikalt: Skogeiersamvirket regner med at det vil bli hogd 1,5 million kubikkmeter mindre tømmer i år enn normalt. Store deler av skogbruksnæringen, fra skogsentreprenører til industriarbeidere, står i fare for å bli permittert, heter det i skrivet til politikerne.
Grelle eksempler
For å gjøre situasjonen tydelig, bruker oppropet eksemplet Södra Cell. Dette papirmasseselskapet har redusert produksjonen med 25 % i 2009, og det er de norske fabrikkene som har blitt stanset.
De svenske fabrikkene, derimot, som selger grønne sertifikater, har kjørt med full produksjon.
– I dag bidrar nemlig grønne sertifikater til at svenske papirprodusenter får ca 25 øre per kWh i støtte for den biokraften de produserer. Med en slik stimuleringsordning ville Södra Cell på Tofte kunnet tjene 70 millioner kroner på grønne sertifikater hvis fabrikken hadde ligget i Sverige, skriver initiativtakerne.
– På grunn av ulike rammebetingelser gjøres fremtidens investeringer i fornybar kraft i Sverige i stedet for i Norge.
Slike forskjeller truer norsk skogbruk, norsk industri og norsk bioenergisatsing. I tillegg gjør det at Norge går glipp av store mengder grønn kraft, sier initiativtakerne, som krever raskt gjennombrudd i forhandlingene om et svensk-norsk sertifikatmarked og en midlertidig ordning gjennom Enova for biokraftproduksjon. Dette kan stimulere investeringene i fornybar energi inntil et norsk-svensk grønt sertifikatmarket trer i kraft.
Underskriverne er Norsk Industri, Fellesforbundet, Norsk Bioenergiforening, Energibedriftenes Landsforening, Norges Skogeierforbund, Treindustrien, Avfall Norge, Norsk Fjernvarme og miljøbedriftene Zero og Bellona.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Bent Høie
Leif Martin Kirknes