Nøtter må knekkes
I dag starter forhandlingene mellom de fire fagforbundene i Forbundsalliansen.
vegard.holm@lomedia.no
Transportarbeiderforbundet, Arbeidsmandsforbundet, Postkom og Industri Energi skal sammen jobbe fram et forslag som skal gjøre det mulig å samles til ett stort fagforbund, det tredje største i LO.
En stor jobb skal gjøres de neste tre døgnene som er avsatt til forhandlingene. Mange saker krever tid og kløkt av forhandlerne. Men det er på ett område de største utfordringene kanskje vil komme: Det som handler om demokrati og makt innad i organisasjonen.
Det er ikke bare egnet for festtalene når folk i Transportarbeiderforbundet (NTF) hevder at forbundet har den mest demokratiske organisasjonen innen fagbevegelsen, der medlemmene har stor makt og innflytelse.
I 1997 gjennomførte NTF store reformer innad i egen organisasjon. Resultatet ble større vitalitet og økt engasjement. Blant annet ble makta i tariffoppgjørene flyttet fra landsmøtevalgte forhandlingsutvalg, til bransjeråd valgt av bransjekonferanser bestående av tillitsvalgte fra arbeidsplassene. Fastlønte tillitsvalgte i forbund og fagforening har verken stemmerett ved valgene til bransjerådene, eller når det skal avgjøres om et forslag til ny tariffavtale skal anbefales eller forkastes. I bransjerådene er det lokale tillitsvalgte som hver eneste dag året rundt er nødt til å forsvare sine handlinger overfor medlemmene.
Sjøl om andre fagforbund bruker betegnelsen bransjeråd i sin organisasjon, er Transportarbeiderforbundet aleine om å ha plassert så mye makt til lokale tillitsvalgte og medlemmer som i sine bransjeråd. Betydningen av det kan ikke undervurderes.
Valg eller ansettelse av forbundssekretærer er en annen sak i samme kategori. I dag velger Transportarbeiderforbundet alle sine fem forbundssekretærer på landsmøtet, i tillegg til leder og to nestledere. Praksisen i de fire forbundene i Forbundsalliansen er forskjellig, og i forslaget til vedtekter i det nye forbundet er det foreslått at forbundssekretærene skal ansettes. Kun de fem topptillitsvalgte skal velges på landsmøtet. Veldig mange av NTFs 20 fagforeninger har vært helt tydelige i høringssvarene før jul: At det å velge forbundssekretærer er et helt avgjørende spørsmål for dem.
Sist ledelsen i NTF foreslo å ansette framfor å velge forbundssekretærer var på landsmøtet i 1993. Da kom ikke forslaget en gang til votering fordi motstanden var så massiv fra delegatene at ledelsen trakk hele forslaget før det ville blitt most i en avstemming.
Et tredje viktig spørsmål er hvordan det høyeste organet mellom landsmøtene i forbundet skal velges. Det vanlige i fagbevegelsen er å velge et landsstyre på landsmøtet, slik det er foreslått at Forbundsalliansen skal ha.
I Transportarbeiderforbundet er det annerledes. Landsmøtet i 2005 gjorde en endring som overlot til fagforeningene å velge medlemmene til et representantskap. Dermed ble makta i dette høyeste organet mellom landsmøtene flyttet til fagforeningene, og som kan om de ønsker, trekke tilbake og velge nye representanter i perioden. Gjennom denne endringa ble demokratiet styrket og maktforholdene endret fra den sentrale ledelsen til de lokale fagforeningene, de lokale tillitsvalgte og medlemmene. En av foreningene i NTF sier i sitt høringssvar at et representantskap sikrer medlemmenes mulighet til å være med å bestemme i hvilken retning deres organisasjon skal bevege seg, og mener at «risikoen for et gisseltatt demokrati synker.»
Transportarbeiderforbundet har tatt grep som har økt medlemmenes innflytelse og makt i organisasjonen. For mange NTFere er det viktig at denne tradisjonen fortsetter i Forbundsalliansen.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim
«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling