JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke nok medbestemmelse

Medbestemmelse på jobben er viktig, men kunnskapen om praktiseringen av bedriftsdemokratiet er svak, viser en fersk Fafo-undersøkelse.

Denne utredningen vil sammen med flere andre være nyttige kilder i Medbestemmelsesutvalgets arbeid. Det skal se helheten i gjeldende bestemmelser om medbestemmelse i arbeidslivet. I utvalget sitter blant annet Ellen Stensrud, 1. sekretær i LO, og Atle Tranøy, konserntillitsvalgt i Aker ASA og forbundsstyremedlem i Fellesforbundet.

En lang historie

Det har gått 102 år siden Verkstedoverenskomsten (VO) ble innført og 50 år siden de første samarbeidsforsøkene i industrien. Hovedavtalen mellom LO og NHO er 74 år gammel, og det er 32 år siden arbeidsmiljøloven ble vedtatt.

Stadig nye rapporter

I tillegg til Fafo-rapporten, foreligger en rapport fra Fafo av 2007 om styrerepresentasjon for ansatte i aksjeselskap og allmennaksjeselskap med mer enn 30 ansatte.

SINTEF leverte samme år en rapport om verneombudets rolle og funksjon, mens man i NOU 2004:5 vurderte hva som skulle være verneorganisasjonenes rolle og funksjon. Utvalget tok ikke standpunkt til verneombudets rolle i forhold til det ytre miljøet.

Nok en utredning

Til forskjell fra tidligere utredninger skal Medbestemmelsesutvalget vurdere helheten etter å ha gjennomgått regelverket for å se hvordan medvirkning og medbestemmelse praktiseres i arbeidslivet. Det er opp til utvalget å bestemme om man skal slå seg til ro med dagens ordninger eller om det skal foreslå andre. Innstilling skal leveres innen 1. mars neste år.

Mandatet til medbestemmelsesutvalget

Massiv oppslutning

Hvordan er så bedriftsdemokratiske ordninger etablert i norsk arbeidsliv? Dette spørsmålet har Fafo søkt å finne svar på. Hovedkonklusjonen er at ordningene har massiv oppslutning hos både ledere og ansatte, men at kunnskapen om ordningene er forbausende lav.

Fagorganiserte vet mest

”Alle” i norsk arbeidsliv er opptatt av at lov- og avtaleverket følges, og et klart flertall mener det er viktig at tillitsvalgte har stor innflytelse. Her fins nyanser. Lederne er mindre opptatt av dette enn ansatte, og fagorganiserte er mer engasjert enn uorganiserte. Lederne har stor respekt for tillitsvalgte, fremgår det av undersøkelsen.

Fungerer uansett

Ordningene etableres og praktiseres på mange ulike måter i mange kombinasjoner, og de ser ut til å virke - enten de er formelt etablert eller ikke.

Et interessant funn er at om ordningen er avtalefestet eller lovfestet ser ikke ut til å ha betydning når de har virket lenge nok. De glir over i hverandre i den daglige virksomheten.

Har vi AMU her?

Selv om loven sier at alle virksomheter skal ha verneombud, er det bare 83 prosent som arbeider i virksomheter med denne tjenesten. I bedrifter med over 50 ansatte, er det bare to av tre verneombud som er i virksomhet der Arbeidsmiljøutvalg (AMU) er etablert. Hver fjerde ansatt vet ikke om det fins AMU.

Helse og sosial har lav innflytelse

Innflytelsen på egen arbeidssituasjon er ganske lik i de tre sektorene. De statsansatte har noe mindre innflytelse på egne arbeidsoppgaver enn i kommunal og privat sektor. Riktignok er det små og ubetydelige forskjeller i ansattes innflytelse mellom bransjer. Helse-, sosial- og omsorgstjenestene scorer lavest på alle tre typer innflytelse, står det i Fafo-rapporten "Bedriftsdemokratiets tilstand”.

Last ned hele rapporten.

Annonse
Annonse