Matindustrien undervurdert
Mat- og drikkevareindustrien er nå Norges største industrigren regnet etter omsetning og lønnsutbetalinger. Sjømatindustrien øker voldsomt. Det var intet lite tema NNN tok opp på landsmøtets fjerde dag.
stig.christensen@lomedia.no
jo.hestnes@lomedia.no
Ivar Pettersen fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILS) innledet til diskusjon om en fremtidsrettet mat- og drikkevareindustri. Etter han fulgte toppsjefer fra ulike konsern på feltet.
Suksesshistorie
- Vi skal leve av norskproduserte mat- og drikkevarer i framtida, men det vil bli en enorm utfordring, sa Ivar Pettersen, som la til at den norske matindustrien er en suksesshistorie. Fra 1990 til 2010 er norske bioråvarer fra landbruk og fiskeri økt med 80 prosent. Akvakulturnæringen (sjømat) har bidratt særlig til veksten, mens jordbrukssektoren har vært stabil.
- En unik råvaretilgang er nøkkelen til veksten, men potensialet ligger ikke i en ren høstingsstrategi. Framtidas matindustri vil bli en ganske annen en den vi ser i dag, sa Pettersen.
Skal matindustrien vokse, må man ta følgende utfordringer på alvor:
– Økt fokus på forbrukeren. Kvaliteten av norske råvarer må verdsettes av forbrukeren.
– Kjedemakten. En overflod av produkter kjemper om forbrukernes oppmerksomhet, noe som ikke fremmer industriens handlingsalternativer.
– Teknologi og kompetanse. Det ligger et vekstpotensial i evnen til å levere produkter som tilfører verdi i form av mattrygghet, helse, og økonomisering med råvarer.
– Lønnsevne. Den særnorske lønnsutviklingen i forhold til våre konkurrentland. Flere var inne på det forhold at norske lønninger ligger 60 prosent over konkurrentlandenes
– Skal vi lykkes med å utnytte vekstpotensialet må matindustrien sees som en sektor og ikke delt i blå og grønn sektor. Det er et stort behov for ny kunnskap og forskning.
Bare Kina foran
Gunnar Domstein, driftsdirektør i Norway Pelagic snakket om sjømatindustrien. Her ligger det et stort potensiale, og allerede i dag er det bare Kina som eksporterer mere fisk enn Norge. Det er også verdt å merke seg at Norges sjøareal er syv ganger tørre enn landarealet. Her er det mye å gå på.
Olje og gass er ikke fornybare ressurser, i motsetning til sjømat. Det forhold at folk har behov for sunn mat er en viktig motivator for å øke sjømatproduksjonen, og allerede i dag eksporterer Norge til 150 land i verden. Domstein mente det er i lys at disse faktorene er et potensiale for verdiskapning og sysselsetting langs hele kysten.
Forbundsleder Jan-Egil Pedersen sa at det var langt mere som forente de ulike parter innen matindustrien enn det som skiller. Også mellom NNN og næringen er det store felles interesser i å bygge ut og skape arbeidsplasser. I fiskeindustrien har arbeidsplassene blitt redusert, men den utviklingen kan snus med det potensialet som ligger i fisk, samt en utbygging av blant annet sjømatindustrien.
– Nå er det viktig å satse på fiskeindustrien, sa Gunnar Domstein. Stikkord er teknologiutvikling og bedre utnyttelse av råstoffene i Norges største fornybare næring.
Egil Olsvik, konserndirektør i Nortura var tilfreds med at NNN inviterte innledere fra hele verdikjeden, nemlig fra fiskeindustrien, landbruksindustrien, samt Åge Korsvoll fra Orkla og Torbjørn Johannson fra Norgesgruppen (handelen/grossistene).
Også Olsvik mente det var et potensiale for flere ansatte i næringen. Han understreket behovet for bedre matsikkerhet.
Fredet dagligvarekjedene
Orkla er Norges største merkevareselskap etter omsetning, og konsernsjef Åge Korsvold mente lokal forankring og lokale råvarer var det største konkurransefortrinn for selskapet. Mens NNN og andre har kritisert dagligvarekjedenes maktkonsentrasjon, mente ikke Korsvold at svaret på framtidas utfordringer lå i angrep på kjedene.
- De er alle våre kunder. I alle de nordiske land har to kjeder over 50 prosent av markedet, derfor skjønner jeg ikke diskusjonen rundt NorgesGruppens oppkjøp av Icas distribusjonsapparat, sa Korsvold, og fortsatte:
- En veldrevet handel er også i matindustriens interesse. Kjedene forvalter sin del av verdikjeden på en god måte.
- Vi er avhengig av en viss tollbeskyttelse, men importvernet må ikke bli en sovepute. Mister vi vår evne til å konkurrere, har vi gjort oss selv en bjørnetjeneste, fastslo Korsvold, før han gikk over til mattrygghet.
- Hestekjøttsaken er alvorlig for enkelte bedrifter, man rammer oss alle i matindustrien. Hvis ikke forbrukeren kan føle seg sikker på maten, har vi et enormt samfunnsproblem. De norske råvarene er et konkurransefortrinn på dette området.
Før den såkalte «ostetollen» ble innført advarte Orkla regjeringen om hva som kunne bli konsekvensene.
- EU vil nå ta opp ta opp tollsatsene på våre konkurranseutsatte produkter. Et ensidig norsk tiltak på tollvern kan bli et selvmål, advarte Korsvold.
Angrep formuesskatten
Torbjørn Johannson gikk til angrep på formuesskatten og arveavgiften.
– Det vanskeligjør at norske interessenter kan overta bedrifter og at slektninger kan arve bedrifter, sa Johannson som mente det er helt i orden at kjedene får eie industri.
- Det viktige er at norske eiere vil satse, ikke hvem de er.
Asko er eid av NorgesGruppen, og Johannson fortalte at NorgesGruppen seriøst vurderer å inngå et strategisk samarbeid med en leverandør av sjømatprodukter. Fra før har Norges største dagligvarekjede innledet et samarbeid om pakking av ferske kjøttprodukter og overtatt bakerikjeden Bakers.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen