- Denne planen tar klima på alvor
Tallene svulmet da samferdselsminister Marit Arnstad la fram Nasjonal Transportplan. Det skal satses mer på vei, tog og bymiljø enn noen gang før de neste ti åra.
ola.tommeras@fagforbundet.no
I innspillene til Nasjonal Transportplan satt Fagforbundet og LO først og fremst fokus på klimavennlige utbygginger og omlegginger. Da planen ble lagt fram til lunsj fredag var AU-medlem og SST-leder Stein Guldbrandsen svært fornøyd.
Satser grønt
- Regjeringen viser at de tar klima på alvor. De prøver virkelig, sier Stein Guldbrandsen.
Han legger til at hvis det skal oppnås fortgang med å få kollektivtrafikken over på biodrivstoff, så må fylker beholde tjenesten i egenregi.
- Bare slik kan det offentlige selv ha kontroll på at utviklingen går i klima- og miljøvennlig retning. Dessuten så er det mer rasjonelt å bruke penger direkte på folks kollektivtilbud, enn å bruke hundrevis av millioner kroner på bestillerselskaper, sier han.
Fagforbundet kommer til å be regjeringa legge særskilt til rette for fylker som vil drifte kollektivtransporten i egen regi.
– Les også: LO: Et løft for historiebøkene
Et gigantløft
Det skal totalt brukes 508 milliarder kroner på veier, tog, havner, farleder, kollektivtrafikk, sykkelveier og bymiljøpakker i tiårsplanen. Regjeringen har økt rammene med 150 milliarder kroner, som kommer i tillegg til økningen på 100 milliarder fra 2009.
Samferdselsminister Marit Arnstad beskrev størrelsen på gigantløftet med at det tilsvarer 100 operabygninger.
- Da vi økte satsingen i 2006, fikk vi føre det var urealistisk, også da vi økte med 100 milliarder i 2009. Begge gangene er løftene innfridd. Det skal vi gjøre denne gangen også, sa statsminister Jens Stoltenberg.
Sikrere veier
Jens Stoltenberg og Marit Arnstad framholdt at satsingen siden 2006 har gitt tydelige resultater på sikkerhet. De viste til at i 2005 ble 247 mennesker drept i trafikken i Norge, mens tallet sank til 147 i fjor.
- Vi er kanskje det landet med verdens sikreste veier. Vi har i dag et lavere antall trafikkdøde i forhold til innbyggere enn noen andre land. Det er et uttrykk for at vi går i riktig retning, poengterte Stoltenberg.
Renere byer
Ambisjonen om at all vekst i persontransport i byområdene skal tas med kollektivtransport, sykling og gange blir videreført. Målet er at det ikke skal bli en eneste bil mer i bytrafikken.
Blant virkemidlene er å doble bevilgningene til gang- og sykkelveier, til 8,2 milliarder kroner. Målet er å få andelen som sykler opp fra fire til åtte prosent.
- Helhetlige bymiljøavtaler vil gi oss byer med bedre miljø, økt framkommelighet og ikke minst økt trivsel, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.
Det er satt av 26,1 milliarder kroner til bymiljøavtaler. 9,2 milliarder går til belønningsordningen for byer som innfører begrensninger på personbiltrafikken og styrker kollektivtrafikken. 16,9 milliarder er satt av til statlige bidrag til bymiljøavtaler.
For verdiskaping og velferd
Samferdselsminister Marit Arnstad la vekt på at det trengs satsing på vei for å opprettholde velferd, verdiskaping og næringsutvikling i hele landet. Det er satt av 311 milliarder til veier: 177 milliarder på riksveinettet, 105 milliarder til drift og vedlikehold av riksveier, 155 millioner til Vegtilsynet på Voss, 9,3 milliarder til diverse andre formål og 4,7 milliarder skal brukes til riksvegfergetjenester.
4,6 milliarder kroner er bundet opp til OPS-vederlag for allerede fullførte prosjekter, det vil si prosjekter der det tidligere er inngått samarbeid om utbygging med private utbyggere. Disse avtalene har en varighet på mellom 20 og 40 år.
På sporet igjen
Selv om beløpet som settes av til toginvesteringer er bare halvparten av satsingen på vei, så er det formidabelt i forhold til tidligere rammer. Det settes av 168 milliarder kroner til tog. Dette utgjør en årlig gjennomsnittlig øke på 49 prosent sammenliknet med budsjettet for 2013.
InterCity –strekningene er tilbake på sporet med høyhastighet, etter rapporter om dårlig samfunnsøkonomi.
- Dette er helt nødvendig for å sikre framkommelighet i byområdene i framtida, ikke minst på Østlandet, sier Marit Arnstad.
– Les også: Jernbaneforbundet: For få år siden ville ingen drømt om dette
Målet er at innen utgangen av 2024 skal det være sammenhengende dobbeltspor fra Oslo til Tønsberg, Hamar og Fredrikstad. For byene Skien, Lillehammer og Halden planlegges ferdigstillelse innen 2030. Det vil da være en reisetid på mellom 35 og 50 minutter mellom Oslo og disse byene.
Ved utgangen av perioden skal arbeidet med å bygge Ringeriksbanen påbegynnes. I tillegg skal det investeres i Ofotbanen, Trønderbanen og Meråkerbanen skal moderniseres og elektrifiseres.
Dobbeltsporet mellom Bergen og Arna skal endelig bli virkelighet, til en anslått pris på 3,2 milliarder kroner.
Det er videre satt av drøyt 8,3 milliarder kroner til godstransport på jernbane.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB