Verdens beste 1. mai
Aldri tidligere i verdenshistorien har noen levd i et bedre samfunn. Er du tilfreds med det?
Det gikk for alvor opp for meg under NRKs Debatten i forrige uke da statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Jonas Gahr Støre møtte Høyreleder Erna Solberg og parhest Siv Jensen. Hver gang Jens og Jonas argumenterte med hvor bra ting gikk, parerte Erna og Siv med at det ikke var godt nok. Vi er verdensledende på en rekke kreftbehandlinger, sa Jonas. Men ikke på føflekkreft, svarte en offensiv Siv. Og slik gikk det, slag i slag.
Vi har i noen år sett det samme i skisporet. Det eneste vi er tilfredse med er seierne. Sølv er blitt et skuffende nederlag. Der andre land jubler over plasseringer blant de åtte, ti beste gremmes vi over fiaskoen. Glemt er sannheten at ikke i noen andre land er ski en folkeidrett.
Og nå har idretten tatt politikken. Det holder ikke at elevene gjør det stadig bedre på internasjonale tester. Vi skal ha verdens beste skole. Og slik er det på område etter område. Godt er ikke nok, vi skal være best.
Arbeidernes internasjonale kampdag, 1. mai, er et egnet tidspunkt for å reflektere over disse holdningene. Hva er det som gjør at vi oppriktig mener at nordmenn kan gjøre alt så mye bedre enn alle andre? For det er ikke bare oljepengene. Historien har en rekke eksempler på rike nasjoner som ikke har evnet å gjøre samfunnet bedre for alle. Det er ingenting som tyder på at vi er mer intelligente enn andre. Eller jobber mer.
Årsakene til at vi av FN år etter år er blitt kåret til verdens beste land å bo i, er flere og sammensatte. Men hovedforklaringen ligger i samfunnsmodellen vi har utviklet. Fafo har hovedansvaret for det spennende prosjektet NordMod 2030 som forsker på den nordiske modellens framtid. Gjennom samarbeid og fellesskapsløsninger har vi klart å gi hverandre trygghet, velferd og individuell frihet. Trofasthet mot denne modellen kombinert med oljepenger, gir oss alle muligheter til å videreutvikle det beste samfunnet verden noen gang har sett.
Men i siste utgave av LO-Aktuelt kan du lese at Fafo-forsker Jon Erik Dølvik mener at modellen er sårbar. Begynner du å tukle med grunnmuren vil den fort forvitre. 1. mai vil det være et hovedpoeng fra mange talerstoler. Høyresidens politikk er en fare for det vi liker å kalle den norske modellen. Åpner du for mer privatisering, lavere skatter, økt konkurranseutsetting eller høyreskolen, så rakner velferdssamfunnet.
Det budskapet er det mye sant i. Samtidig tror jeg den største faren er nettopp kravet om at vi skal være verdens beste på alle områder. Det gjør oss til mennesker som aldri blir fornøyde; bortskjemte og ufordragelige. Like ille kan det gå om vi er mette og selvtilfredse.
1. mai er en dag hvor det er mulig å løfte blikket utover landets grenser. Ikke for å sole oss i andres elendighet, men for å få nødvendige perspektiver. Vi har lov til å være stolte over mye, samtidig er det helt nødvendig å ta nye skritt. Det må bygges videre, sten for sten på en grunnmur som vi aldri må glemme å vedlikeholde.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal