Sokrates
Dette er helt gresk for meg, sier vi ofte. Da er vi helt på linje med den greske filosofen Sokrates.
jan.erik@lomedia.no
Makt er rett, mente sofistene, en gjeng med greske tenkere, vismenn og lærere som reiste rundt i Hellas for om lag 2500 år siden og mot betaling forsøkte å overbevise folket gjennom ord at de hadde rett. Sofistene var åpenbart datidens intellektuelle elitister.
Mange ser paralleller til dagens politikere og rikssynsere. Ifølge historien hadde de greske sofistene særlig en motstander, filosofen Sokrates (470 – 399 før vår tidsregning).
Jeg møtte Sokrates i 1979. I Lillestrøm, av alle steder. Spørsmålet «Var Sokrates en sofist?», et være eller ikke-være om jeg ville videre til universitetet, skulle besvares på kort tid. Jeg svarte at det eneste jeg veit om dette spørsmålet er at jeg ikke veit svaret. Det skulle vise seg å være en innertier, akkurat det Sokrates sjøl antagelig ville ha svart, og jeg har levd greit med svaret resten av livet.
Med Sokrates gikk det mye dårligere. Hans innerste overbevisning, at den virkelig vise er den som veit at han intet veit, en innsikt han sjøl praktiserte mens han vandret rundt i Athen, førte til at han til slutt ble dømt til døden. Hans dialogiske metode (dialogos = samtale), alltid å spørre de skråsikre om de var sikre på at de hadde rett, likte makthaverne i Athen dårlig.
Den dialogiske metode, Sokrates’ adelsmerke, har ingen makthavere likt noen gang. Uansett hvilken partibok den mektige har. For Sokrates hadde ingen partibok, han hadde ingen andre bøker heller.
Hvorfor mase med denne antikke figuren i Dagens kommentar? Jo, fordi han er dypt savnet.
Sokrates kunne sjølsagt aldri blitt verken statsminister, konge (sjøl om Platon, Sokrates’ beste elev ønsket det) eller LO-leder. Ikke fordi han ikke hadde partibok, men fordi han aldri var sikker på noe annet enn det usikre. Men han stilte likevel de spørsmålene som makta og myndighetene sjelden eller aldri stiller. Og han stilte dem igjen og igjen.
Er det nå så lurt å bore etter olje i Nord-Norge? Trenger vi en konsekvensutredning når vi veit nok om konsekvensene ved en ulykke?
Hvorfor kan vi ikke etablere andre arbeidsplasser i Nord-Norge – for eksempel statlige arbeidsplasser som er mindre avhengig av profitt og annet faenskap, og som ikke truer verken natur eller miljø?
Er det nå så lurt å beholde den EØS-avtalen vi har – hvorfor ikke prøve å forhandle oss fram til en ny avtale som hundre prosent garanterer norske arbeidstakere (og utenlandske) de hardt opparbeidede rettighetene som fagbevegelsen har brukt over 100 år på å kjempe fram?
Hvorfor kan vi ikke gjenreise en sosial boligpolitikk som er i folks interesser, ikke en boligpolitikk som bare tjener spekulantenes og rikfolks interesser?
Trenger vi en blå-blå regjering til høsten når Norge går så det suser og mye av æren for dette åpenbart må gis den sittende rødgrønne regjeringen?
Hvorfor ikke på et anstendig og verdig vis prøve å hjelpe rom-folket som kommer til Norge – det landet Nettavisens Gunnar Stavrum kaller for tiggernes paradis (snakk om å være på bærtur et halvt år før bærsesongen har startet)?
Eller for å bli enda litt mer internasjonal: Hvorfor kan vi ikke la andre enn Europas og USAs fattige ta regninga for den økonomiske krisa som den vestlige verden opplever nå – de rike har jo nok av penger på kontoer i sine skatteparadiser?
Hvorfor mister det greske folket, og særlig de unge, Sokrates sine landsmenn, jobbene sine mens skipsredere og de andre med båten full av Euro bare rømmer landet uten å legge igjen en eneste skatte-euro?
Kort sagt – hvorfor kan vi ikke prøve å skape en verden som er basert på at de menneskene som bebor den skal leve sammen i fred, frihet, gjensidig respekt og kjærlighet – ikke som nå i en daglig og grådig kamp for å tilrane seg mest mulig makt, penger og eiendom på bekostning av en verden som er like sårbar som de menneskene som bebor den?
Alle disse spørsmålene, og mange, mange flere, er jeg helt sikker på at Sokrates ville ha stilt om han hadde levd i dag.
For vi må aldri slutte å spørre oss om verden egentlig er sånn den ser ut til å være.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes