JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover kamp mot direktiver

To nye EU-direktiver skaper bekymring for regjeringen.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) lover kamp mot de omstridte sidene ved jernbanepakke 4 og håndhevingsdirektivet.

EU-forslaget om obligatoriske anbudskonkurranser innen persontransport med tog vil regjeringen motsette seg.

– Vi vil arbeide for at Norge i det kommende regelverket har handlingsrom for å kunne tilrettelegge for gode jernbanetjenester og sikre et godt samferdselstilbud over hele landet. Arbeidet med direktivet er ennå langt fra i mål. Regjeringen har derfor ennå ikke tatt stilling til eventuell innlemmelse, sa utenriksministeren i sin halvårlige redegjørelse om EU og EØS i Stortinget tirsdag.

De problematiske sidene ved EUs forslag til ny jernbanepakke vil også være tema for politiske samtaler som samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) skal føre i Brussel tirsdag kveld.

– Les også: Vil satse på private

Regjeringspartiene SV og Sp ble tidligere i år avtvunget en avklaring om EØS av statsminister Jens Stoltenberg (Ap). I januar kunne han fornøyd konstatere at juniorpartnerne også i en eventuell ny regjeringsperiode vil akseptere avtalen og ikke kreve den reforhandlet.

Men i fagbevegelsen lot ikke EØS-skepsisen seg tone ned. LO-kongressen slo forrige helg fast at norske og internasjonale arbeidslivsregler må prioriteres foran EØS-avtalen og at dette prinsippet må avklares med EU.

– LO har vedtatt en superkritisk uttalelse, sa en fornøyd Arne Byrkjeflot i Sør-Trøndelag LO til NTB etter voteringen.

Byrkjeflot som i mange år har vært en kjent stemme på venstresiden i LO, mener vedtaket åpner for bruk av reservasjonsretten mot jernbanepakke 4 og håndhevelsesdirektivet.

– Dette betyr i klartekst at arbeidslivet må ut av EØS. LOs krav betyr at regjeringen må avklare EØS-avtalens innhold og rekkevidde med EU på nytt, sa han.

– Les også: Kritisk ja til EØS og olje

Professor Finn Arnesen ved Senter for Europarett har påpekt overfor Nationen at LO-vedtaket i praksis vil være et brudd med EØS-avtalen, og Nei til EUs Heming Olaussen mener hele avtalen nå må forhandles på nytt.

Utenriksminister Espen Barth Eide ser det helt annerledes.

– Selv om ordlyden er litt annerledes, er innholdet i LOs vedtak nokså nær regjeringens gjeldende politikk. Vi ønsker ikke å kompromisse med reglene i arbeidslivet og kan ikke se at EØS-avtalen har ført til svekkede regler, sier Eide til NTB.

Formuleringen om å avklare arbeidslivsreglenes forrang foran EØS-avtalen tolker han på en annen måte enn Arnesen og Nei til EU.

– Vedtaket kan gi inntrykk av at dette er noe som skal avklares på forhånd en gang for alle. Vi mener dette avklares løpende gjennom det praktiske arbeidet fra sak til sak. Jeg er enig med LO i at det finnes potensielle utfordringer, men regelverket har ikke blitt svekket ennå, sier han.

Eide deler for eksempel LOs bekymringer når det gjelder direktivet som skal sikre bedre håndhevelse av rettighetene til arbeidstakere som jobber utenlands.

– Vi arbeider nå aktivt for at håndhevelsesdirektivet ikke skal legge begrensninger på våre muligheter til å ha effektive og målrettede tiltak mot sosial dumping. Dette er en høyt prioritert sak for regjeringen, sa Eide i sin redegjørelse. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse