Jo Benkow er død
Tidligere stortingspresident Jo Benkow var en varm talsmann for menneskeverd og toleranse. Lørdag gikk han bort, 88 år gammel.
Tidligere stortingspresident, stortingsrepresentant og parlamentarisk leder i Høyre, Josef Elias - Jo - Benkow, tilbrakte sine siste dager på Diakonhjemmet Sykehus i Oslo.
Lørdag formiddag sovnet han her stille inn med sin kone Annelise Høegh ved sin side.
Benkow begraves på den jødiske gravlunden Østre Gravlund på Helsfyr i Oslo onsdag neste uke klokken 12, i tråd med jødiske skikker og ritualer.
Den siste tiden har Benkow bodd i en aldersbolig gjennom Det Mosaiske Trossamfund.
– Les tidligere saker med Benkow: Benkow ut mot Frp
– Les tidligere saker med Benkow: – Lederne mangler empati
Folkevalgt
Høyre-politikeren Benkow levde et langt liv som folkevalgt. Da Kåre Willoch dannet sin rene Høyre-regjering i 1981, takket Benkow nei til å bli statsråd. Stortinget var den politiske arena der han trivdes og følte seg hjemme.
Han kom fra en jødisk familie som flyktet til Norge fra jødeforfølgelsene i Hviterussland, og han var den første jøde som ble valgt til Stortinget.
På presidentplassen fra 1985 til 1993 var han den første blant likemenn og rangerte som nummer to i riket etter kongen.
Benkows sterke sosialpolitiske engasjement førte til at han fikk merkelappen lyseblå. Han var ingen utpreget ideologisk politiker, men sto solid plantet i den konservative tradisjon som forener personlig frihet med sosialt ansvar.
Han var med i sosialkomiteen i fire perioder, og hans sosialpolitiske standpunkter fikk ikke alltid tilslutning i partiet. Noen mente de ble for kontroversielle, for kostbare.
Men Benkow satte kreftene inn for å få gjennomslag for sitt syn.
Krigsdeltaker
Jo Benkow ble født i Trondheim 15. august 1924, men vokste opp i Bærum utenfor Oslo. Etter å ha tjenestegjort i det norske flyvåpenet under den annen verdenskrig, utdannet han seg som fotograf slik faren og farfaren hadde gjort, og åpnet eget atelier i 1949.
Sin politiske løpebane begynte Benkow som formann i Østfold Unge Høyre i 1951. Han satt som medlem av Bærum kommunestyre fra 1959 til 1961, da han ble valgt som varamann til Stortinget. Ved valget i 1965 kom han inn på fast plass.
Etter årene i sosialkomiteen ble Benkow i 1977 leder av justiskomiteen. Fra 1981 var han Høyres parlamentariske leder, inntil han ble valgt til stortingspresident etter valget i 1985. I Høyre kom han med i sentralstyret i 1971. På landsmøtet to år senere ble han andre nestformann, og i 1980 overtok han formannsvervet etter Erling Norvik.
Sersjantopprør
Sitt tyngste øyeblikk som politiker opplevde Benkow i 1984, da han nærmest ble tvunget til å trekke seg fra ledervervet etter press fra Høyres fylkessekretærer. De mente at Benkow lot arbeidet på Stortinget gå foran hensynet til partiorganisasjonen, og ville ha Norvik tilbake som leder.
Opprøret førte fram. Benkow ville ikke ha noen strid om ledervervet, og aller minst ønsket han selv å bli gjenvalgt etter en opprivende krangel i full offentlighet. Dypt skuffet besluttet han å trekke seg, samtidig som han utad gjorde gode miner til slett spill og opptrådte til det ytterste lojalt overfor partiet.
Veien til vervet som stortingspresident ble en naturlig følge av denne dramatiske hendelsen: Benkow fortsatte som politiker, men i en rolle som var hevet over de partipolitiske skillelinjer. Han skulle ikke lenger spille noen fremskutt rolle på vegne av det partiet som hadde vraket ham.
Suksessforfatter
Som stortingspresident begynte Benkow å skrive bøker, og opplevde en nærmest eventyrlig suksess. Hans debutbok, Fra synagogen til Løvebakken, ble solgt i et opplag på over 230.000. Grunnlaget for suksessen var Benkows jødiske bakgrunn, hans oppvekst i Norge i mellomkrigstiden, og hans opplevelser under krigen da de fleste av hans slekt ble myrdet av nazistene.
I løpet av Benkows periode som stortingspresident utviklet det seg et personlig vennskap mellom ham og kong Olav. Benkows bok om Olav i 1992, året etter kongens død, solgte i 110.000 eksemplarer. Andre bøker fra Benkows hånd var Folkevalgt om livet og arbeidet på Stortinget, og Det ellevte bud der temaet er fordommer og urett som springer ut av fremmedfrykt og rasisme.
Etter sin siste periode på Stortinget har Benkow vært en ettertraktet foredragsholder i mange sammenhenger, spesielt i forhold til temaer som berører Midtøsten og antisemittisme. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp